Erimielisyys artikkelista kiihtyy – Suomen Kuvalehden päätoimittaja kumoaa JSN:n puheenjohtajan väitteet

Lehtikuva Elina Grundström JSN
Elina Grundström. Lehtikuva
Julkaistu 30.08.2018 17:52

MTV UUTISET – STT

Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtajan ja Suomen Kuvalehden päätoimittajan välinen nokkapokka ehti hädin tuskin hälvetä ennen uutta vaihetta. Se alkoi torstaina, kun neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström lähetti medialle tiedotteen ja vastineensa Suomen Kuvalehden jutusta.

Grundströmin mukaan häntä kuultiin Suomen Kuvalehden viime viikon juttuun vain irrallisista yksityiskohdista eikä lehti julkaissut tuoreessa numerossaan hänen vastinettaan. Lehti kertoi viikolla, että ihmiset olivat kokeneet ahdistusta ja pelänneet Grundströmin alaisuudessa. JSN on median itsesäätelyelin, joka tulkitsee hyvää journalistista tapaa.

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa toivoo, että Julkisen sanan neuvosto joutuisi tutkimaan puheenjohtajansa väitteet. Käytännössä tämä edellyttäisi kantelua siitä, että Suomen Kuvalehti ei kuullut Grundströmiä samanaikaisesti.

Pernaa: Totisesti kuultiin

Grundström viittaa tiedotteessa journalistin ohjeisiin samanaikaisesta kuulemisesta.

– Lehti sai vastineeni kaksi päivää ennen lehden painoon menoa maanantaiaamuna 27.8., mutta kieltäytyi julkaisemasta sitä sillä perusteella, että vastineessa oli asiavirheitä. Se ei kuitenkaan yksilöinyt virheitä aikapulaan vedoten ennen lehden painoon menoa. Samaan aikaan lehdellä on ollut aikaa jatkaa aiheen käsittelyä ja päätoimittaja on kommentoinut julkaisematta jättämäänsä vastinettani julkisuudessa, tiedotteessa sanotaan.

Pernaan mukaan hän on kommentoinut vain sitä, miksi Grundströmin vastinetta ei ole toistaiseksi julkaistu. Muut kommentit ovat hänen mukaansa koskeneet asioita, joita Grundström on muissa lehdissä sanonut.

– Juttua tehdessä Elina Grundströmiä on totisesti kuultu samanaikaisesti. Toimittajamme kävi häntä haastattelemassa, ja tapaaminen kesti kaikkinensa varmaan tunnin luokkaa. Haastattelua näistä teemoista on noin 40 minuuttia, ja pidän sitä aika perusteellisena kuulemisena.

Pernaan mukaan hän ei ole saanut oikaisupyyntöä eikä vastinevelvollisuutta ole journalistin ohjeita tiukasti tulkiten edes syntynyt. Lehti kuitenkin olisi Pernaan mukaan ollut tästä huolimatta valmis julkaisemaan Grundströmin vastineen, jos siinä ei olisi ollut paikkansapitämättömiä ja siten lehteä loukkaavia väitteitä.

Neuvottelut Grundströmin kanssa eivät ole Pernaan mukaan vielä johtaneet tilanteeseen, jossa teksti olisi ollut molempien hyväksyttävissä.

Grundström ilmoitti tekstiviestitse STT:lle, että ei anna kommenttia.

Kannatusyhdistyksen pj: JSN toimintakykyinen

JSN:n kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Hanne Aho vakuutti eilen, että Grundström nauttii kannatusyhdistyksen hallituksen luottamusta.

Torstaina Aho sanoi, että jokaisella on yksityishenkilönä tai työnsä puolesta oikeus tuoda oma näkemyksensä asioista esille. Toisaalta hän myös sanoo, että ei näe meneillään olevaa keskustelua julkisuudessa tarpeellisena.

– Sanoisin yleisellä tasolla, että asian käsittely tällä tasolla mediajulkisuuden kautta ei millään tavalla edistä tätä tilannetta, Aho sanoo.

Ahon mukaan tilanne ei ole muuttunut eilisestä, jolloin kannatusyhdistys oli koolla ja kertoi näkemyksensä.

– Mitään sellaista tietoa minulle ei ole tullut, että Julkisen sanan neuvoston toimintakyky olisi jotenkin heikentynyt. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa