Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen kirjoittaa Twitterissä, ettei Yle ole lähdössä Julkisen sanan neuvostosta.
Jääskeläinen kommentoi tviiteissään tämänpäiväistä Helsingin Sanomien haastatteluaan, jossa hän vilautti mahdollisuutta perustaa Ylelle oma elin valvomaan journalismin etiikkaa.
Mitä JSN tekee?
-Julkisen sanan neuvosto (JSN) on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama itsesääntelyelin. Se perustettiin vuonna 1968.
-JSN ei ole tuomioistuin, vaan sen tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa sekä puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.
-Kuka tahansa voi tehdä neuvostolle kantelun, jos katsoo, että lehdistössä, radiossa tai televisiossa on loukattu hyvää journalistista tapaa.
-Jos tiedotusväline on neuvoston mielestä rikkonut hyvää journalistista tapaa, sille annetaan huomautus eli langettava päätös.
-Langettavan päätöksen saaneen tiedotusvälineen on julkaistava päätös viipymättä ja ilman välittömiä kommentteja.
- Neuvostossa on 13 jäsentä sekä puheenjohtaja. Neuvostossa on myös yleisöä edustavia jäseniä.
– Se ei ollut edes vihjaus. Ei Yle tietenkään ole JSN:stä lähdössä mihinkään, Jääskeläinen tviittaa.
Jääskeläisen mukaan heitolla oli tarkoitus alleviivata, että päätösvalta Ylen journalismista pitää olla Ylellä.
Jääskeläinen sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei JSN tai ulkopuolinen selvitysmies päätä Ylen journalistisesta linjasta ja organisaatiosta.
– Ylehän on vapaaehtoisesti JSN:n jäsen. Jos JSN ryhtyy liikaa määrittelemään Yleisradion journalistista linjaa, Yleisradion täytyy varmaan perustaa oma elin sitä varten, Jääskeläinen sanoi.