On taas se aika vuodesta, kun katoilta saattaa pudota jalankulkijoiden päälle lumen lisäksi myös pitkiä ja paksuja jääpuikkoja. Vaikka jääpuikot ovat komeita, piilee niissä jalankulkijoille todellinen vaara.
Helsingin kaupunkitekniikan ylläpidon yksikönjohtaja Ville Alatyppö kertoo MTV Uutisille, että jääpuikkoja on muodostunut monin paikoin varsinkin kantakaupungissa.
Aika on nyt otollinen jääpuikkojen syntymiselle.
– Lunta tulee lisää ja sitä saattaa hyvinkin olla katoilla jo valmiiksi kinostuneena puolikin metriä. Jääpuikkoja syntyy, kun on käyty plussan puolella ja rakennukset lämmittävät räystäitä itsekin.
– Eilen ajelin kaupungilla ja jääpuikkoja oli varsin paljon. Siellä oli puolimetrisiäkin jääpuikkoja.
Lue myös: Yläilmoissa vaanii todellinen vaara: Jättimäiset jääpuikot voivat tippua ihmisten niskaan karmein seurauksin
Taloyhtiöiden huolehdittava turvallisuudesta
Jalankulkijoiden turvaaminen yläilmoissa vaanivilta vaaroilta on taloyhtiöiden vastuulla, Alatyttö muistuttaa. Ja pääsääntöisesti näin onkin tehty.
– Suurin osa kiinteistöistä, joissa jääpuikkoja oli, oli laittanut puomit jalkakäytävälle, mutta kaikissa niitä ei ollut.
– Taloyhtiöillä ja niiden hallituksilla on vastuu siitä, että jääpuikoista ja katolta putoavasta lumesta ei aiheudu vaaraa. Tänä viikonloppuna on se hetki, kun puomit pitäisi katsoa paikoilleen, Alatyppö sanoo.
Kulku ainakin Helsingin jalkakäytävillä on tällä hetkellä hankalaa, koska taloyhtiöt ovat puomittaneet jalkakäytäviä siihen malliin, että niillä tallustava saa säännöllisin väliajoin hypellä autojen seassa toiselle puolelle katua.
Puomit vai pudotus?
Alatypön mukaan taloyhtiöt saavatkin itse päättää, pudotetaanko jääpuikot vai suljetaanko jalkakäytävä.
– Jalkakäytävän sulkeminen ei kuitenkaan kunnolla poista taloyhtiön vastuuta, mutta ymmärrän kyllä, että jääpuikkojen poistaminen on hankalaa. Tarvitaan olla erillinen nostolaite, jotta ne päästään pudottamaan korkealta kerrostalojen räystäiltä.
Helsingin kaupungilla ei ole ohjeistusta siihen, kuinka kauan taloyhtiöt saavat pitää puomit kulun esteenä.
– Ei nyt ainakaan juhannukseen saakka. Täytyy tietty järki pitää, se on kuitenkin katualuetta. Katualueen varauksestahan siinä on kyse, ja taloyhtiöt joutuvat tekemään varauksen ja maksamaan siitä.
Kaupungilla koko joukko kiinteistöjä jonossa
Osa Helsingin kiinteistöistä kuten koulut, päiväkodit, sairaalat ja terveyskeskukset ovat kaupungin itsensä vastuulla.
– Meillä on oma kiinteistöisännöinti, joka hoitaa ja valvoo myös lumi- ja jääpuikkotilannetta. Olikohan siellä nyt 250 kiinteistöä työjonossa torstaiaamuna, jos nyt oikein muistan.
– Että kyllä sielläkin töitä paiskitaan, Alatyppö sanoo.
Helsinkiin lisävoimia katujen puhdistamista varten
Alatyppö muistuttaa, että myös ajoneuvojen siirtäminen lumenpuhdistuksen tieltä on jälleen ajankohtaista Helsingissä.
– Alamme tehdä öisin lumen poistamista isoilla lingoilla ja autoilla. Varsinainen ruljanssi alkaa maanantaina, kun saamme lisävoimia ympäri valtakuntaa.
Alatyppö kehottaakin autonomistajia tarkkailemaan kadunvarsille pystytettäviä siirtokehotuskylttejä.
– Yksittäinen pysäköity ajoneuvo pysäyttää koko meidän lumenpoiston kyseiseltä kadulta. Se ei ole yhteiskunnallisesti millään lailla järkevää.
– Toivoisinkin, että ihmiset seuraisivat kylttejä ja katselisivat myös ikkunoista, että koska meidän kalusto on tulossa. Kun keltaisia vilkkuja näkyy, on hyvä aina seurata, mitä tapahtuu, Alatyppö neuvoo.