Tubettaja Venny Helén on suositun Schleichtalli Rambo -Youtube-kanavan takana. Hänet laitettiin hevosen selkään ensimmäistä kertaa jo vauvana. Tänä päivänä hänen arkeaan oikeiden ja leluhevosten kanssa seuraa yli 100 tuhatta ihmistä.
Venny Helén, 20, on kerännyt Schleich-lelufiguureja noin 14 vuotta. Hänen äitinsä on ratsastanut koko ikänsä, ja sen kautta myös Venny päätyi hevosen selkään jo vauvana.
– Ja 6-vuotiaana kävin talutustunneilla yhdessä ratsastuskoulussa, missä taluttajani antoi minulle lahjaksi Schleich-ponin. Siitä se kiinnostus lähti, ja aloin keräillä niitä siitä innostuneena lisää, Venny kertoi MTV Uutisille.
Tänä päivänä pelkästään Schleich-hevosia on kertynyt jo kolmisen sataa. Lisäksi muita Schleich-lelufiguureja, kuten ihmisiä, kissoja ja koiria, Vennyllä on noin sata.
Venny tekee hevossisältöä suositulle, yli 100 tuhannen tilaajan Schleichtalli Rambo -Youtube-kanavalleen. Hän luo sivustolle leikkihevosillaan niin sarjoja kuin lyhytelokuvia ja päivittää videoiden muodossa arkeaan oikean poninsa Tuiskun kanssa, jonka Venny sai uudenvuoden aattona 2024. Videoiden katselukerrat ovat kivunneet jo yli 79 miljoonaan.
Instagramin puolella Vennyn arkea ja hevossisältöä seuraa yli 33 tuhatta ihmistä. Kohdeyleisö Vennyn kanavissa on pääosin 5–15-vuotiasta.
Kun Venny oli 6–7-vuotias, Youtube teki isommin tuloaan Suomeen. Hän seurasi ulkomailla Schleich-videoita tekeviä ihmisiä ja innostui tekemään pahvista hevostalleja itse.
– En saanut silloin vielä julkaista ikäni takia videoita Youtubeen, mutta loimme tilin äitini sähköpostilla. Kanava on edelleen sillä pohjalla. Pari vuotta kuvasin videoita ihan omaksi ilokseni, kunnes vähän vanhempana sain kuvata videoita Youtubeen äidin valvovan silmän alla. Tallini ei ole aina ollut nimeltään Rambo, vaan se on ollut myös Puolikuun talli ja Hopeakavion talli.
– Rambo-nimi lähti siitä, kun halusin erilaisen nimen ja tiesin tallin, missä oli Rambo-niminen shetlanninponi. Ensimmäinen Schleich-ponini oli myös Rambo. Vitos-kutosluokalla latasin ensimmäisen videoni Youtubeen.
Siitä lähtien Venny on tehnyt videoita enemmän tai vähemmän, kunnes korona-aikana iski tylsyys ja hän alkoi tehdä niitä säännöllisesti.
Puolituntisen videon kuvaamiseen kuluu helposti yli 20 tuntia
Venny tekee kuvauskulissinsa itse: maalaa hevosia ja rakentaa aitauksia sekä hevostalleja. Lisäksi hän käsikirjoittaa, kuvaa ja editoi videonsa. Yhden 20–30 minuutin videon kuvaamiseen saattaa mennä helposti yli 20 tuntia. Niin ikään maalaamiseen ja editoimiseen menee tunteja.
– Mutta se on kivaa, vaikka siihen menee aikaa. Askartelu on terapeuttista ja kivaa näpertelyä. Samalla voi kuunnella vaikka musiikkia. Kun oikein uppoudun askarteluun, niin saatan tehdä sitä 10 tuntia päivässä.
Hän ei enää nykyään osta juurikaan uusia Schleich-hahmoja, ja askartelutarvikkeetkin tulevat isolta osin yhteistöinä.
Mainostuloja Venny saa Youtuben kautta, muttei halua tarkemmin kertoa, minkälaisista summista puhutaan.
– En tee tätä rahan takia. Youtube on minulle harrastus. En halua kutsua tätä työksi, vaan enemmänkin ympärivuotiseksi kesätyöksi.
Inspiraationsa Venny saa paljolti seuraajiltaan, joilla on hänen mielestään todella hyviä ideoita. Häntä kannustaa myös seuraajiensa vanhempien palaute, jonka mukaan lapset ovat innostuneet itsekin rakentamaan kaikkea hevosaiheista.
– Seuraajilta tulee lyhytelokuviin juoni-ideoita. Saan ideoita myös omista kokemuksistani ja elämästäni, kun ratsastan paljon.
Venny on tavannut seuraajiaan ja saa kohtaamisista aina paljon itsekin.
– He muistavat hevosieni nimet ja videoiden hahmot paremmin kuin minä. Erityisen mieleenpainuvia ovat kohtaamiset, jossa joku lapsi tulee vanhemman kanssa kiittämään, miten videoni ovat auttaneet nuorta selviämään arjessa.
Haaveissa ohjaajan tai näyttelijän työ hevosten parissa
Nykyisin Venny ei saa enää juurikaan negatiivista palautetta, koska hänellä on tiukat rajat siinä, mitä sanoja hänen videoidensa kommentteihin sallitaan.
– En halua sinne mitään negatiivista, vaikka välillä sellaisia kommentteja tietysti tulee. Nykyään vähemmän. Perhe ja ystävät tietysti tukevat tätä harrastusta.
Venny asuu metsän keskellä vanhempiensa ja isoveljensä kanssa Ulvilassa lähellä Poria. Perheeseen kuuluvat myös kissa, koira ja Tuisku-poni.
Hän sai ensimmäisen poninsa nelosluokalla ja mieltää itsensä harrastelijaratsastajaksi. Hän ei kilpaile, koska on kova jännittämään, eikä koe kilpailun jännityksen sopivan itselleen.
– Olen kuitenkin suunnitellut, kun saamme Tuiskun kanssa yhteistyötä hiottua, että kesällä voisimme mennä käymään muutamissa estekisoissa. Mutta ei mitään suuremman luokan kilpailua.
Vennyltä on ilmestynyt vuonna 2024 kolme Rambon talli -kirjaa: Kadonneiden hevosten mysteeri (WSOY), Yön hevonen (WSOY) ja Hevosystävät (WSOY). Keväällä ilmestyy saman kirjasarjan teos Kultaharjan salaisuus (WSOY) ja yksi kirja on tulossa vielä syksyllä.
Kaikesta päätellen Vennyn aika kuluu paljolti hevosten ympärillä. Hän opiskelee myös aikuislukiossa, missä on vielä pari kurssia jäljellä. Valmistuminen odottaa touko-kesäkuussa.
Venny haaveilee tulevaisuudessa sarjojen luomisesta ja käsikirjoittamisesta.
– Ehkä ohjaajan työ voisi olla yksi vaihtoehto. Voisin erikoistua juuri hevosaiheisiin sarjoihin ja elokuviin. Se ei ole kuitenkaan mitenkään helppoa, koska hevonen on niin iso eläin, eikä välttämättä tottele ihan tuosta vain. Myös näytteleminen ja ääninäytteleminen voisi olla kivaa.
– Youtube-sarjani voisivat olla hienoja myös oikeiden hevosten kanssa, mutta ongelma on se, miten ne saisi kuvattua. Animaatiosarja voisi olla realistisempi. Olisi siistiä, jos se näkyisi televisiossa – se on ollut sellainen kaukainen haave.
Hän haluaa rohkaista kaikkia tekemään juuri sitä, mikä tuntuu hyvältä muiden mielipiteistä välittämättä.
– Minäkin olen saanut kuulla kaikenlaista kommentointia harrastuksestani, miten se on lapsellista ja noloa. Jos olisin kuunnellut haukkujiani, niin en olisi nyt tässä, Venny summaa.