Yli puolet suomalaisista heittää jouluruokaa roskiin joulupyhien jälkeen, ilmenee kyselytutkimuksesta. Yleisin syy on se, että ruokaa on ollut tarjolla liian paljon.
Toiseksi yleisin syy jouluruoan haaskaamiseen on nopea kyllästyminen ruokaan. Kolmanneksi yleisin syy hävikkiin oli se, että ruoka on liian täyttävää. Vajaa viidennes oli puolestaan sitä mieltä, että ruoan pakkauskoot ovat liian isoja.
Eniten hävikkiä aiheutui kinkusta (18 %), juureslaatikoista (17 %) sekä rosollista (12 %).
Lue myös: Satojen ihmisten joulu meni pilalle, kun jouluruokatilaus oli puutteellinen ja pahasti myöhässä – helsinkiläisen Riitan ruuat menivät väärälle ihmiselle
Jouluruokaan suomalaiset käyttävät tyypillisesti 101–150 euroa vuosittain. Korkeammissa tuloluokissa jouluruokaan kulutetaan pääosin 201–300 euroa.
Ikäryhmistä 55–64-vuotiaat kuluttavat eniten rahaa ruokaan.
Kyselyn teetti Lejos ja tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendin ylläpitämässä M3 Panelissa lokakuussa. Kyselyyn vastasi kokonaisuudessaan 1 055 henkilöä.