Yli puolet suomalaisista päätyy heittämään jouluruokaa roskiin joulupyhien jälkeen ja hävikkiin päätyvien ruokien joukosta nousee selkeästi esiin kolmen kärki. Tiedot selviävät Lejoksen toteuttamasta Joulu on sun -tutkimuksesta.
Videolla: Helppo kastike joulukinkulle.
Yli tuhat suomalaista vastaajaa tavoittaneessa, Lejoksen toteuttamassa kyselytutkimuksessa selvitettiin joulunviettoon liittyviä mieltymyksiä ja merkityksiä. Kaikista vastanneista yli puolet (54 prosenttua) ilmoitti, että jouluruoista syntyy hävikkiä.
LUE MYÖS: Suomalaiset ovat puhuneet: Tätä klassikkoruokaa ei enää haluta joulupöytään – syötkö sinä vielä?
Yleisin syy hävikin kertymiseen on se, että ruokaa on laitettu liikaa ja sitä on määrällisesti liian paljon tarjolla. Joka toinen ilmoitti sortuvansa tähän virheeseen jouluruokailun valmisteluissa.
Jouluruoka alkaa kyllästyttää
Toiseksi yleisin syy jouluruoan pois heittämiseen on nopea kyllästyminen ruokaan. Kolmanneksi yleisin syy hävikkiin oli se, että ruoka on liian täyttävää. Vajaa viidennes oli puolestaan sitä mieltä, että ruoan pakkauskoot ovat liian isoja.
Ruoan laadussa ei sen sijaan ole valittamista. Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat enimmäkseen tyytyväisiä, sillä vain seitsemän prosenttia vastaajista ilmoitti laittavansa ruokaa roskiin sen takia, ettei se ole laadullisesti hyvää tai maistuvaa.
– Tutkimus osoitti, että ruoka on itsessään keskeinen osa joulujuhlaa. Neljä viidestä suomalaisesta pitää ruokaa tärkeimpänä joulutunnelman luojana, ja siksi siihen panostetaan niin laadullisesti kuin määrällisesti. Notkuva kattaus luo tunnelmaa, ja sen tulee tänä päivänä tarjota vaihtoehtoja myös erilaisia ruokavalioita noudattaville. Joulun ruuhkaisessa ruokakaupassa hävikinhallinta ei kaikilla ole ensimmäisenä mielessä, mutta tulosten mukaan siihen kannattaisi kiinnittää huomiota, kommentoi Lejoksen markkinointijohtaja Katri Heinonen.
Nämä ruoat päätyvät todennäköisimmin roskiin
Roskiin menevistä jouluruoista nousi tutkimuksessa esiin selkeä kolmen kärki. Eniten hävikkiä aiheutui kinkusta, juureslaatikoista sekä rosollista. Näiden kolmen ero listan neljännellä sijalla olevaan joululimppuun on jo merkittävä.
Joulu on sun -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa 12.–17.10.2020. Kohderyhmänä olivat 18–75-vuotiaat joulua viettävät suomalaiset. Tutkimuksen otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimuskyselyyn vastasi kokonaisuudessaan 1055 henkilöä.
– Ruokahävikin kärkilista sisältää joulun suosituimpia ruokalajeja, joten niitä todennäköisesti ostetaan määrällisesti muita enemmän. Ratkaisu löytyy maltillisemman kokoisen ostoskorin lisäksi kotikeittiöstä. Tarjolle voi laittaa sen verran ruokaa, kun on menekkiä. Lisäksi hävikkiaineksia voi hyödyntää luovasti – esimerkiksi kinkun tähteet taipuvat erinomaisesti pizzaan, Heinonen muistuttaa.
Harva tekee kaikki jouluruoat itse
Joulun ruoanlaiton osalta suomalaiset ovat keskitien kulkijoita. Tutkimuksen mukaan suomalaiset ostavat vain harvoin kaiken jouluruoan valmiina kaupasta, mutta tekevät harvoin myöskään kaikkea ruokaa itse. Kaksi viidestä ilmoitti ostavansa suurimman osan kaupasta ja tekevänsä pienen osan jouluruoasta itse.
Niin ikään kaksi viidestä kertoi tekevänsä jouluruoan suurimmaksi osaksi itse ja ostavansa pienen osan kaupasta. Naiset ovat hieman miehiä innokkaampia ruoanlaittajia – lähes puolet valmistaa suurimman osan ruoasta itse, miesten vastaavan osuuden ollessa kymmenyksen pienempi.
LUE MYÖS: Bongasitko? Lidlin maitopurkkeihin ilmestyi uusi merkintä – muistuttaa tärkeästä asiasta: "Tarkkasilmäiset ovat huomanneet..."
Lähde: Lejos