Yli puolet rehtoreista kertoo olevansa valmiita siirtymään etäopetukseen – korona luo taas synkän pilven koulujen ylle: "Epävarmuuden sietokyky on aikamoisella koetuksella"

4:33img
Näissä tapauksissa päiväkotilapsen tai koululaisen pitää mennä koronatestiin
Julkaistu 24.08.2020 07:02

Iida Hallikainen

iida.hallikainen@mtv.fi

https://twitter.com/iidahallikainen

Monet peruskoulut, ammattikoulut ja lukiot ovat aloittaneet syyslukukauden lähiopetuksessa. Tunnelmat ovat olleet pääosin iloiset, mutta myös varautuneet. Seuraavat viikot osoittavat sen, miten syyslukukausi tullaan toteuttamaan.

Ainakin Helsingissä, Espoossa ja Turussa, Jyväskylässä ja Porvoossa on viime päivinä ollut koronavirusaltistumisia päiväkodissa ja kouluissa.

Suomen Rehtorit ry:n hallinnon jäsen ja Mäntykankaan koulun rehtori Tuija Kainun mukaan syyslukukauden aloittaminen suurelta osin lähiopetuksesta oli helpottavaa.

– Viime kevät oli todella raskas. Luulen, että monelle oli suuri helpotus, kun tänä syksynä saatiin palata monilta osin vanhoihin ohjeistuksiin. Seuraavat viikot ovat tilanteen kartoittamista varten, Kainu sanoo MTV Uutisille.

"Etäopetukseen liittyy monia vaikeuksia"

Viime kevään on sanottu synnyttäneen oppimisvajetta, jota joudutaan kirimään kiinni tulevan lukuvuoden aikana.

MTV Uutisten ja Suomen Rehtorit ry:n peruskoulujen ja lukioiden rehtoreille toteuttamassa kyselyssä 64 prosenttia arvioi, että oppimisvaje aiheuttaa melko paljon lisätyötä koulussa. 10 prosenttia oli sitä mieltä, että oppimisvaje aiheuttaa erittäin paljon lisätyötä.

gr-2108-opetus-kysely-2

Esimerkiksi erityistehtävälukioissa, kuten taidelukioissa, etäopetuksen järjestäminen on kaikista hankalinta. Tämän tietää Helsingin kuvataidelukion rehtori Tarja Aro-Kuuskoski.

– Joitakin oppiaineita, kuten grafiikkaa, keramiikkaa ja kuvanveistoa on mahdoton järjestää etänä, koska opiskelijoilla ei voi mitenkään olla tarvittavia välineitä kotona, Aro-Kuuskoski kertoo MTV Uutisille.

– Toisaalta etäopetukseen liittyy myös muita vaikeuksia. Erilaisten teettämiemme kyselyiden avulla olemme saaneet näkemyksen siitä, että osa opiskelijoista on suorinut etätöissä opinnoissaan jopa paremmin. Toiset taas eivät pysty ollenkaan etäopiskeluun ja suurin haaste on siinä, miten heidät saadaan pidettyä mukana opetuksessa.

Helsingin kuvataidelukion rehtorin mukaan opiskeluhuolto on tarttunut heidän lukiossaan opettajien kanssa yhdessä etäopiskelua koskeviin ongelmiin. 

Opiskelijoille on esimerkiksi tehty opastusvideoita siitä, miten työhön tarttumisen kynnystä saa madallettua. Lisäksi Aro-Kuuskoski määräsi keväällä, että jokainen oppitunti aloitetaan aina video-opetuksella.

"Epävarmuuden sietokyky on aikamoisella koetuksella"

Lukion rehtoreista 51 prosenttia olisi valmiita siirtymään nykyisessä tilanteessa osittaiseen etäopetukseen esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten turvaamiseksi.

gr-2108-opetus-kysely-1

Helsingin kuvataidelukiossa syyslukukausi on alkanut lähiopetuksella niin, että kaikkien luokkien opiskelijat ovat koulussa. 1. syyskuuta abiturientit kuitenkin siirtyvät etäopetukseen.

– Totesimme opettajakunnan kanssa, että pienempi paha on se, että opiskelijat siirtyvät kaksi viikkoa ennen kirjoituksia etäopetukseen.

– Se on parempi kuin Munkkiniemen yhteiskoulun kaltainen tilanne, jossa kaksi abiturienttia oli koronassa ja 40 opiskelijaa ja muutama opettaja olivat karanteenissa kirjoitusten aikaan. Jos niin kävisi nyt, opiskelijoiden kirjoitukset menisivät pieleen ja kouluille tulisi ongelma, kun kirjoitusten valvojia ei olisi tarpeeksi, Aro-Kuuskoski valaisee.

Etäopiskelun haasteita on pyritty helpottamaan poikkeuksilla.

– Tiedetään, että opiskelijoiden on vaikeaa keskittyä kotona opiskeluun, sillä ympäristö on erilainen. Oppitunneilla opiskelu harvoin keskeytyy ja siksi esimerkiksi kotona tehtyihin tehtäviin on mennyt enemmän aikaa. Ne, joilla on isoja vaikeuksia etäopiskelussa, saavat olla koululla sovittaessa. Tämä toteutetaan kuitenkin niin, että suuria altistuksia ei tule.

Kevät oli raskas myös opettajille. Aro-Kuuskosken mukaan keväällä opettajilla oli todella tiukkaa ja raskasta, koska heillä ei ollut välitöntä kontaktia opiskelijoihin. Toisaalta moni opettaja oli innostunut siitä, että he pääsivät kehittämään aivan uudenlaisia opetusmenetelmiä etäopetuksen muodossa.

– Olemme aloittaneet syyslukukauden hyvillä mielin. Epävarmuuden sietokyky on kuitenkin tällä hetkellä aikamoisella koetuksella meistä jokaisella. Sitä ei pidä unohtaa, että tuolla takaraivossa se syö kaikkien meidän energiaa. Toivon todella, että emme joudu totaaliseen etäopetustilaan tänä syksynä. Jos niin kuitenkin käy, siihen on varauduttu.

1:55img

Katso MTV Uutisten raportti aiheesta.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus