Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broas vaatii suomalaisia noudattamaan omaehtoista karanteenia, jotta lisääntyneet koronatartuntamäärät saadaan katkaistua.
Viime viikolla Suomessa todettiin 74 koronatartuntaa, tällä viikolla luku on jo 115.
– Olemme siirtyneet suvantovaiheesta uuteen vaiheeseen. On olemassa tietysti riski, että tämä tästä laajenee, jos emme saa toteutettua toimia, joilla hidastamme kehitystä, Broas kertoo MTV Uutisille.
Broas on erityisesti huolissaan ulkomailta tulevista tartunnoista.
– Minua huolestuttaa tämä trendi. Tartuntojen määrä on lähtenyt lisääntymään ja se, että ulkomailta saatuja tartuntoja on aika paljon. Lisäksi ihmiset eivät noudata omaehtoista karanteenia, kun he tulevat korkeiden koronaesiintymien alueilta.
Omaehtoinen karanteeni erityisen tärkeää
Ylilääkärin mukaan omaehtoisen karanteenin pitäminen on hyvin tärkeää koronan leviämisen estämisessä.
Broasin mukaan tätä pitäisi erityisesti noudattaa niiden alueiden osalta, joissa tartuntoja on enemmän kuin kahdeksan 100 000 ihmistä kohden kahden viikon aikana.
Omaehtoisessa karanteenissa tulisi pysytellä kotona eikä saisi tavata kavereitaan.
– Jos omaehtoista karanteenia ei saada toimimaan, lainsäätäjät joutuvat miettimään tartuntatautilain säätämistä siltä osin, pitääkö mennä tällaiseen viranomaiskaranteeniin, joka meillä nyt tällä hetkellä on koronalle altistuneille, Broas kertoo.
Broas kannattaa kasvomaskisuositusta
Muina tärkeinä toimina Broas pitää tehokasta testaamista, jonka avulla jatkotartunnat voitaisiin estää. Lisäksi hän haluaa muistuttaa turvaväleistä ja hygieniasta.
– Vielä neljäntenä lisäisin kasvomaskien käytön joukkoliikennevälineissä ja paikoissa, joissa on paljon ihmisiä. Toki tästä tulemme saamaan jatkossa ihan ministeriötasolta ohjeistusta, Broas lupaa.
Keväällä vanhemmat ihmiset saivat tartuntoja, mutta nyt tartunnan saaneiden joukossa on myös runsaasti nuoria.
– Nuoret ovat liikkuvaisia, he tapaavat paljon ihmisiä ja matkustavat. Näin ollen heillä on suurempi riski saada tartuntoja, ja se näkyy nyt näissä luvuissa.
Tautia myös nuorilla
Julkisuudessa on käyty keskustelua myös yökerhojen roolista koronan leviämisessä. Tällä hetkellä ei ole tiedossa, että tauti olisi levinnyt niissä.
Broasin mukaan ensisijaisesti pitää toimia miedommilla keinoilla.
– Edellä mainitsemani keinot ovat perusasioita, jotka pitäisi saada kuntoon. Jos tilanne edelleen huonontuu, tulee mietittäväksi kokoontumisrajoitukset, ja pohtia myös yökerhojen sekä ravintoloiden aukioloaikoja.
Ylilääkärin mukaan tauti voi levitä hyvinkin nopeasti. Hän vertaa tilannetta kevääseen, kun suomalaiset matkustivat talvilomalla Italiassa, Itävallassa, Ranskassa ja Espanjassa, joissa epidemia oli juuri alkamassa.
– Helmikuun lopusta kuukauden päästä maalis-huhtikuussa meillä oli pahimmillaan jopa 200 koronapositiivista päivää kohden. Jos tartuntoja ei saada katkaistua, tauti kiihtyy kohtalaisen nopeasti, Broas varottaa.
Taudinkuvaa tarkasteltava laajemmin
Tänään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ilmoitti 14 uudesta tartunnasta, mikä on hieman vähemmän kuin aikaisempina päivinä. Broas kuitenkin muistuttaa, että on järkevämpää tarkastella taudinkuvaa viikkotasolla.
– Viikko kertoo trendin aika hyvin, millä tavalla tartuntoja kertaantuu edellisiin viikkoihin verrattuna. Se on aika hyvä mittari. Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL koko ajan kehittää mittareita, jotta taudin tulevaisuutta voidaan paremmin ennustaa.
Broasin näkemyksistä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.
Katso yllä oleva video: Kymmeniä suomalaisia altistui koronalle yksityistilaisuudessa Virossa.