Ylivieskassa Pohjois-Pohjanmaalla palanut ristikirkko oli esimerkki Suomessa 1600–1800-luvuilla vallinneesta kirkkotyypistä, kerrotaan Museovirastosta. Ristikirkko tarkoittaa ristin muotoon rakennettua kirkkoa.
– Se on osa suomalaisen, nimenomaan 1700-luvulla meille tyypillisten ristikirkkojen rakentamisen traditiota, sanoo osastonjohtaja Mikko Härö Museovirastosta.
Suomessa kaikki ennen vuotta 1917 rakennetut kirkot ovat suojeltuja. Härön mukaan niitä on useita satoja.
– Ei tämä tietenkään siinä joukossa ehkä ihan ykköskohde ole, mutta ihan yhtä tärkeä kuin kaikki muutkin, Härö arvioi Ylivieskan kirkkoa.
Kuvat
Kirkkohallituksen yliarkkitehti Antti Pihkalan mukaan Ylivieskan puukirkko oli kaupungin merkittävin rakennus, koska 300 vuotta seurakunnan kirkkona palvelleeseen rakennukseen liittyy valtava määrä muistoja.
Vuonna 1786 valmistunut Ylivieskan kirkko rakennettiin aikana, jolloin seurakunnat kasvoivat ja uusia kirkkoja rakennettiin paljon. 1700-luku oli puukirkkorakentamisen kulta-aikaa. Ylivieskan kirkkoa oli päivitetty matkan varrella monta kertaa. Torni rakennettiin kirkkoon 1800-luvun lopulla.
– Se oli tyypillistä sille aikakaudelle. Lisäksi kirkossa oli 1900-luvun leimaa. Kirkkoa oli päivitetty nykyaikaan, mutta hyvin pidättyvästi, Pihkala sanoo.
Härö arvioi, että ristikirkko on ehkä tunnusomaisin suomalainen kirkkotyyppi, vaikka usein sellaiseksi mielletään keskiaikainen kivikirkko.
Kuvat
Pihkala on skeptinen, että tuhopoltossa palaneen puukirkon tilalle rakennettaisiin tulevaisuudessa samanlainen kirkko.
– Epäilen, että pystytäänkö siitä tekemään kopiota, koska kirkossa käytetyn massiivihirren saatavuus on nykyaikana varsin haastava tehtävä, hän tuumaa.
Kuvagalleria 1
Kuvagalleria 2
0:46
0:22
1:46"