Ylivieskan poliisi on valmis varmistamaan alueella asuvien afrikkalaisten turvallisuuden lähiaikoina tavallista tarkemmin. Kaupungin afrikkalaistaustaisten asukkaiden ja kantaylivieskalaisten välejä on kiristänyt perätön ilmianto raiskauksesta.
Yli 20 Ylivieskassa asuvaa afrikkalaista on laatinut Ylivieskan kaupungille ja poliisille vetoomuksen turvallisuutensa puolesta. He kertovat pelkäävänsä henkensä edestä perättömäksi osoittautuneen raiskausväitteen takia. Perättömässä ilmiannossa syytettiin tummaihoisia miehiä raiskauksesta.
Ylivieskan poliisiaseman valvonta- ja hälytysyksikön johtaja, ylikomisario Veijo Alavaikko sai afrikkalaisyhteisön kirjeen käsiinsä tänään puoliltapäivin. Sen jälkeen hän on käsitellyt sitä vetoomuksen tekijöiden kanssa.
"Asiallinen vetoomus"
Alavaikko pitää vetoomusta asiallisena, ymmärrettävänä ja perusteltuna. Hänen mielestään myös siinä esitetyt pyynnöt poliisille ja kaupungin johdolle ovat täysin kohtuullisia.
Poliisilta afrikkalaiset ovat pyytäneet muun muassa vakuutusta sille, että he voivat olla Ylivieskassa turvassa ja että yhteiskunta suojelee heitä. Lisäksi he toivovat, että poliisi käsittelisi perättömän ilmiannon loppuun asti.
– Näin me teemmekin syyttäjäyhteistyössä. Siltä osin pystymme vastaamaan vetoomukseen. Myös heidän turvallisuutensa varmistetaan. Olen pystynyt jo nyt heille suullisesti vastaamaan, että toki näin tapahtuu, Alavaikko toteaa.
– Ja nyt kun on kysymyksessä vähän poikkeuksellisempi ilmiö tänne meidän pikkukaupunkiin, totta kai me olemme herkällä korvalla. Meidät saa kiinni numerosta 112 ja täällä Ylivieskan kaupungissahan poliisin paikalle saapuminen ei kestä tilastollisesti kauhean kauaa, kun täällä on poliisiasema.
"Ennen kuin pahempaa tapahtuu”
Alavaikko kiittelee vetoomuksen laatijoita siitä, että he ovat tehneet vetoomuksensa etupainotteisesti, ”ennen kuin sattuu mitään pahempaa”.
– Tähän mennessä on sattunut onneksi vain pientä häiriötä, huutelua yleisillä paikoilla. Ainakaan tänään poliisi ei ole saanut ilmoituksia konkreettisesta uhkailusta, väkivallasta, omaisuuden rikkomisesta tai muusta vastaavasta.
Alavaikko kiistää rasismin lisääntyneen Ylivieskassa viime aikoina muutoin.
– Eikä täällä ole rasismia ainakaan enempää kuin valtakunnassa keskimäärin. Täällä on tietty määrä ulkomaalaistaustaisia erivärisiä ihmisiä opiskelemassa, töissä ja yrittäjäelämässä. Täällä pärjätään heidän kanssaan erittäin hyvin sulassa sovussa, ja kaikki on mennyt tähän asti hyvin.
– Nämäkin laineet, mitä tässä vähän meinaavat lyödä, ovat ohimeneviä, uskoisin näin.
Poliisi: Tekisimme samoin nytkin
Alavakko kertoo, että tapauksen alulle panneen perättömän raiskausilmiannon suhteen poliisilla ei ollut paljon valinnanvaraa.
– Joudumme linjaamaan heti tutkinnan alkuvaiheessa, miten väitettyä raiskausrikosta lähdetään tutkimaan. Silloisten tietojen perusteella otettiin se tutkintalinja, että sitä on syytä epäillä.
– Toinen päätös oli antaa mediatiedote, jossa siteerattiin asianomistajaa siitä, että epäillyt olivat tummaihoisia henkilöitä. Surullista kyllä, juttu oli keksitty. Mutta niillä tiedoilla poliisi teki ihan oikean ratkaisun, ja samalla tavalla tehtäisiin jatkossakin.
Perättömän väitteen tekijä on poliisilla tiedossa ja häntä on kuulusteltu.
– Seuraavaksi selvitetään, mikä rikos on kyseessä ja mitä ovat muut syyttämisprosessiin tarvittavat asiat. Poliisi tutkii myös, mikä perättömän ilmoituksen tekemisen mahdollinen motiivi on. Myöhemmin syyttäjäyhteistyössä selviää se, antaako tapaus aihetta syyteharkintaan tai oikeuskäsittelyyn.
"Ylivieskalaiset, pysykää rauhallisina"
Poliisi pyytää ylivieskalaisia ja muitakin suhtautumaan asiaan rauhallisesti ja korostaa että jonkin ihmisryhmän leimaaminen väärin perustein on tuomittavaa. Mikäli häirintä lisääntyy tai konkretisoituu, tapaukset selvitetään ja tutkitaan rikoksina.
Alavaikko kertoo, että vetoomuksen jättäneet afrikkalaiset toivovat, että he voivat pysyä nimettöminä.
– Nämä ihmiset, jotka ovat tätä vetoomusta touhuamassa, eivät halua tehdä asiasta valtavaa numeroa. He ovat todella tyytyväisiä elämäänsä Ylivieskassa ja haluavat olla täällä ja osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan, työntekoon ja kaikkeen, Alavaikko sanoo.