Millaista vauhtia kynnet kasvavat? Mitä kynnet paljastavat koko kehon hyvinvoinnista? Mistä valkoiset viirut kynsissä kertovat? Tutustu yllättäviin kynsifaktoihin ja opi jotain uutta kehosi toiminnasta!
Kynsien lakkaaminen ja hoitaminen on monelle tuttua puuhaa, mutta harva tietää, miten kynnet todella reagoivat eri tilanteissa: kynsiin ja niiden kasvuun vaikuttavat nimittäin niin vuodenajat kuin stressikin.
Kynnet kasvavat keskimäärin 3,5 millimetriä kuukaudessa. Kaikki kynnet eivät kuitenkaan kasva samaa tahtia, sillä oikeakätisillä oikean käden ja vasenkätisillä vasemman käden kynnet kasvavat hieman nopeammin. Varpaankynnet kasvavat kuukaudessa keskimäärin 1,6 millimetriä.
Valkoiset viirut kynsissä ovat harmittomia. Yksi yleisimmistä kynsiin liittyvistä myyteistä on se, että valkoiset jäljet kynsissä kertovat kalsiumin puutteesta. Näin ei kuitenkaan ole, vaan valkoiset jäljet kynsissä saattavat johtua siitä, että kynteen on kohdistunut aiemmin isku.
Kynnet ovat samaa materiaalia kuin hiukset. Keratiini on kynsissä ja hiuksissa eri muodossa ja tästä syystä kynsien ja hiusten rakenne ja ulkonäkö ovat toisistaan poikkeavia.
Miesten kynnet kasvavat nopeammin kuin naisten kynnet. Ainoa poikkeus tästä on raskausaika, jolloin naisten kynsien kasvutahti muuttuu usein tavallista joutuisammaksi.
Kynsien pureskelua kutsutaan onykofagiaksi. Tämä tapa on ihmisillä hyvin yleinen ja se saattaa ilmentää hermostumista tai tylsistymistä. Pahimmillaan kynsien pureskelu voi kehittyä pakko-oireiseksi häiriöksi.
Kynsien olisi tärkeää antaa hengittää aika ajoin. Tästä syystä silloin tällöin olisi hyvä jättää kynnet lakkaamatta, sillä kynsien terveyttä edistää se, että ne ovat suorassa yhteydessä hapen kanssa tasaisin väliajoin.
Kehon hyvinvointi paljastuu kynsistä. Kynnet ovat yksiä elimistön porteista sillä tapaa, että niiden kunnosta voi tunnistaa useita yleisiä sairauksia. Tästä syystä kynsien kuntoon on terveyden nimissä syytä kiinnittää huomiota.
Talvisin kynnet kasvavat hitaammin kuin kesäisin. Eri vuodenajat voivat vaikuttaa jonkin verran kynsien kasvutahtiin.
Stressi voi näkyä kynsissä. Etenkin krooninen stressi ja väsymys voivat pitkällä tähtäimellä heijastua niin kynsien kuin hiustenkin kuntoon.
Kynsinauhat suojelevat kynsiä ja sormia. Kynsinauhoja ei ole syytä poistaa ulkonäkösyistä, sillä kynsinauha suojaa kynsiä ja sormia etenkin bakteereilta.
Kynsien kovuus riippuu pääosin geneettisistä seikoista. Tästä syystä joidenkin kynnet ovat yksinkertaisesti toisten kynsiä huomattavasti kestävämpiä ja kovempia. Kaikki eivät saa kynsiään muuttumaan koviksi edes huolellisella hoidolla.
Vesi on kynsien vihollinen. Kynsien kasvuun ja kovuuteen on vaikea vaikuttaa, mutta huonokuntoiset kynnet voivat kertoa siitä, että kädet ovat veden kanssa kosketuksissa turhan paljon. Jatkuva tiskaaminen ja siivoaminen ilman hanskoja voi kostautuma liuskottuvien kynsien muodossa.
Lue myös:
Mariela Sarkiman vinkit: Syksyn trendikynnet saavat sormet näyttämään siroilta ja pitkiltä
Syksyn 2013 kynsilakkatrendit ovat värien villiä huumaa – mikä on sinun suosikkisi?
Syksyn 2013 meikkitrendit: Tummat kirsikkahuulet ja kaunis, terve iho
Lumene-vinkki: Upeita ja ultrakiiltäviä värejä kynsiin
Heli Kuitunen
Lähde: Huffington Post