Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (Kok.) lykkäsi jälleen päätöstä soidensuojeluohjelman jatkosta. Ministeri järjesti tänään suopäivän, jossa kuultiin eri osapuolten näkemyksiä. Luonnonsuojelujärjestöt vaativat pitämään kiinni hallitusohjelmasta ja tekemään pikaisesti päätöksen suojeluohjelman jatkosta. Maanomistajat vetoavat vapaaehtoisen suojelun puolesta.
Luonnonsuojeluliiton mielenilmaus tervehti ympäristöministerin järjestämän suopäivän osanottajia. Keskustelussa yksimielisyys vallitsi siitä, että arvokkaiden soiden suojelu on tarpeen. Siitä ei löytynyt sopua, viedäänkö suojeluohjelma loppuun vai edetäänkö maanomistajien vapaaehtoisuuden pohjalta.
- Meidän pitää saada vapaaehtoinen soidensuojeluohjelma metso-ohjelman tyyppisesti ja lähteä katsomaan vapaaehtoisuutta, vaatii Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton (MTK) ympäristöjohtaja Liisa Pietola.
- Että lähdettäis metson kaltaiseen pelkästään maanomistajista lähtevään suojeluhalun ilmaukseen, se ei voi mitenkään soilla onnistua, koska soilla voi olla kymmeniä, jopa satoja, maanomistajia, perustelee Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.
Maanomistajia halutaan kuulla
Sekä suojelijat että maanomistajat ovat yhtä mieltä siitä, että suojeluhalua pitää seuraavaksi kysyä suoraan maanomistajilta.
- Lähetetään kirjeet maanomistajille ja katsotaan, kertyisikö 100 000 suojeluhehtaaria vapaaehtoisuudella. Tämä pitää tehdä ennen kuin mennään luonnonsuojelulain mukaiseen kuulemiseen, koska sen jälkeen ei ole enää paluuta. Kuulemisvaiheessa ei voi enää perääntyä, koska vaihtoehtoina ovat vain vapaaehtoinen suojelu tai pakko, sanoo Liisa Pietola.
Luonnonsuojelijat kannattavat kuulemismenettelyn nopeaa aloittamista.
- Lähetetään maanomistajille kuuleminen ja kysytään, mitä mieltä he ovat siitä, että heidän soitaan päätyisi suojeluohjelmaan. Sen jälkeen tehdään valintoja, miten toimitaan, esittää Risto Sulkava.
Säilyvätkö arvokkaimmat suot?
Siitä ei ole varmuutta, takaisiko vapaaehtoinen suojelu arvokkaimpien soiden säilymisen.
- Sitä ei kukaan vielä tiedä. Me uskomme, että takaa, mutta se pitää tutkia ja katsoa, toteaa Pietola.
- Aina jää pieni änkyräsiipi, joka ei periaatteessa suostu mihinkään. Silloin tarvitaan pieni pakon mahdollisuus, jos suokokonaisuus uhkaa pilkkoutua osiin. Pitää kuitenkin muistaa, että luonnonsuojeluohjelmien toteutuksessa 90 prosenttia on aina toteutunut vapaaehtoisilla kaupoilla, muistuttaa Sulkava.
Ministeri lupaa päättää pian
Ministeri panttasi vielä päätöstään soidensuojeluohjelman jatkosta.
- Keskustelussa kävi ilmi, että soidensuojelun täydennysohjelman valmistelu ei ole ristiriidaton eikä helppo kokonaisuus. Nyt kootaan aineisto ja palaute yhteen ja palataan päätökseen mahdollisimman pian.
Näin ministeri vastaa kysymykseen, ehtiikö nykyinen hallitus vielä päättää soidensuojeluohjelman jatkosta.
- Se riippuu siitä, miten tässä nyt katsotaan, että on järkevää edetä. Minä haluan, että tässä prosessissa kaikki tulevat kuulluiksi. Mielestäni suojeluohjelmia ei 2010-luvulla voi enää valmistella piilossa ja salassa vaan ne pitää tuoda avoimeen keskusteluun.