MTV:n tiedot: Hallituksen kiistat eivät ota loppuakseen – tärkeä luontopaperi voi jäädä pöytälaatikkoon, "perustavanlaatuisia" erimielisyyksiä

2:42img
Video: Noin 60 prosenttia suomalaisista on tyytyväisiä Marinin hallituksen toimintaan (16.2.)
Julkaistu 01.03.2023 18:53
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Hallituspuolueilla on MTV Uutisten tietojen mukaan merkittäviä erimielisyyksiä luontokatoa koskevasta strategiapaperista. Aika sovun löytämiseksi on käymässä vähiin.

Hallituksen kiistat luontoasioissa eivät ole ohi, vaikka hallitustaival on jo aivan lopussaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan ympäristöministeriössä valmistellusta luonnon monimuotoisuuden strategiasta on hallituspuolueiden kesken niin isoja erimielisyyksiä, ettei sopua välttämättä saavuteta ajoissa.

Etupäässä keskusta ja RKP esittävät merkittävää kritiikkiä ympäristöministeriössä valmisteltuun strategiaan, jota vihreät ja vasemmistoliitto puolustavat.

Hallituslähteistä eräät arvioivat, että strategia jää todennäköisesti antamatta, mutta useat myös korostavat, että neuvotteluja käydään jatkuvasti ja tilanne on yhä auki.

"Perustavanlaatuisia" erimielisyyksiä

Luonnon monimuotoisuusstrategian on tarkoitus ohjata luonnonsuojelupolitiikkaa vuoteen 2035 asti. Tavoitteena on luontokadon pysäyttäminen vuoteen 2030 mennessä.

Lähes satasivuisessa strategiassa eniten huomiota ovat keränneet linjaukset, jotka koskevat Suomea muutoinkin kansainvälisten sopimusten kautta.

Esimerkiksi Suomen metsämaista 10 prosentin pitäisi tulevaisuudessa olla tiukan suojelun piirissä, kun nyt tiukassa suojelussa on noin seitsemän prosenttia.

Luomuviljelyä pitäisi lisätä, samoin soiden suojelua ja lahopuun määrää metsissä.

Strategianeuvotteluja kuvataan MTV Uutisille ”yllättävänkin hyviksi ja asiallisiksi”, mutta erimielisyyksiä ”perustavanlaatuisiksi”.

Keskustalle ja RKP:lle kipukohta on esimerkiksi juuri 10 prosentin tiukan metsänsuojelun kirjaaminen strategiaan.

Arvioita siitä, miten tavoitteiden toteuttaminen vaikuttaisi esimerkiksi talouteen, kritisoidaan hyvin puutteellisiksi.

Suojeltavaksi tulisi strategian mukaan yli 500 000 hehtaaria valtion metsiä. Strategiassa haluttaisiin lisää suojelua etenkin Etelä- ja Keski-Suomeen, mutta valtion metsistä suurin osa sijaitsee pohjoisessa Suomessa.

Keskustan ja RKP:n kritiikki on samansuuntaista maa- ja metsätalousministeriön sekä maa- ja metsätaloustuottajien etujärjestö MTK:n lausuntokierroksella esittämän arvostelun kanssa. Lausuntokierros päättyi tammikuun lopussa.

"Pidän hyvin outona, että hallituskauden lopussa tehdään tällaista"

Monimuotoisuusstrategia on hallituksen asia eikä näin ollen vaadi eduskunnan käsittelyä.

Aika on kuitenkin loppumassa kesken.

Puolueissa arvioidaan, ettei strategiasta pidä tehdä päätöstä esimerkiksi vaaliviikolla, vaikka se teknisesti mahdollista olisikin.

Arvostelijoiden mielestä asiasta ei ylipäätään pitäisi päättää hallituskauden kalkkiviivoilla, kun maassa on kohta uusi hallitus, joka voisi laatia strategian kiireettä.

– Pidän hyvin outona, että hallituskauden lopussa tehdään tällaista, hallituslähde kommentoi.

Kaksi vuotta sitten alkanut hanke on osaltaan viivästynyt siksi, että YK:n uusien luontotavoitteiden määrittely myöhästyi merkittävästi koronapandemian takia ja toteutui vasta Montrealin kokouksessa viime joulukuussa.

Seuraava hallitus voi toimia

Strategiassa on kyse periaatepäätöksestä, joka ei juridisesti sido nykyistä tai tulevia hallituksia millään tapaa.

Jos strategiasta ehditään päättää, seuraava hallitus voi kuitenkin halutessaan linjata sitoutuvansa sen tavoitteisiin.

Mahdollista on sekin, että jos strategiaa ei saada valmiiksi, seuraava hallitus tekee nyt valmistellun luonnoksen pohjalta oman luonnon monimuotoisuuden strategiansa.

Esimerkiksi Luonnonsuojeluliitto on todennut suomalaisen luonnon kannalta olevan ”elintärkeää”, ettei luontokadon pysäyttämiseen vuoteen 2030 mennessä tähtäävä strategia epäonnistu.

Puolueista etenkin vihreille strategian maaliin saattaminen olisi mieluisa uutinen yhä tiivistyvää vaalikampanjointia ajatellen.

Tuoreimmat aiheesta

Marinin hallitus