MTV seuraa itärajan tilannetta tässä artikkelissa 28. marraskuuta. Keskiviikon seuranta löytyy täältä.
Hallitus päätti keskiviikkona, että itärajan raja-asemista jätetään auki vain Suomen pohjoisin rajanylityspaikka Raja-Jooseppi ja kansainvälisen suojelun hakeminen keskitetään sinne. Vartiuksen, Kuusamon ja Sallan rajanylityspaikat suljettiin ja sulku on voimassa 23. joulukuuta asti. |
Keskiviikon seuranta löytyy täältä.
22.35: Sisäministeri Rantanen: Tätä Venäjältä on seuraavaksi odotettavissa – "Jopa kuvia kuolleista ihmisistä itärajalla"
Sisäministeri Mari Rantanen arvioi Kymmenen Uutisissa, että Venäjältä on odotettavissa vielä voimakasta informaatiovaikuttamista.
Tämä voi Rantasen mukaan ilmetä esimerkiksi tilanteiden ja kuvien lavastamisena.
– Hyvin rumia kuvia siitä, mitä länsimaat tekevät. Sinne (itärajalle) saatetaan tuoda jopa kuolleita ihmisiä, joista otetaan kuvia ja niitä lähetetään eteenpäin, Rantanen arvioi.
Rantasen mukaan suomalaisten tulee hallita nyt medianlukutaito, etenkin sosiaalisessa mediassa.
– Täytyy olla hyvin tarkkana siitä, mitä sosiaalisessa mediassa näkyy, sillä se on yksi osa tällaisen operaation toteuttamista. Siinä pyritään voimakkaasti vetoamaan tunteisiin ja osoittamaan Suomea sormella, että rikomme kansainvälisiä sopimuksia, Rantanen huomauttaa.
3:47
Lue lisää: Sisäministeri Rantanen: Näin Venäjä pyrkii nyt vaikuttamaan – "Jopa kuvia kuolleista ihmisistä itärajalla"
19.53: Suomeen saapunut Frontexin virkamiehiä
Suomeen on jo saapunut Frontexin virkamiehiä, kertoo STT. Apujoukot hajautetaan kaikkiin itärajan rajavartiostoihin. Loput lisähenkilöstöstä saapuvat Rajavartiolaitoksen mukaan lähipäivinä.
Frontexin tiedottaja Piotr Switalski kertoi STT:lle tiistaina, että Frontexin lähettämät virkamiehet tukevat Suomen rajaviranomaisten toimintaa. Virkamiehet aloittavat Switalskin mukaan toimintansa keskiviikkona.
– Meitä on pyydetty tukemaan Suomen rajavartioviranomaisia rajanvalvontatoiminnassa eli valvomme Suomen rajaviranomaisten alaisuudessa maarajaa rajanylityspaikkojen välissä, Switalski sanoi.
Rajavartiolaitos kertoo, että Frontexin lähettämä lisähenkilöstö kohdennetaan kaikkiin itärajan rajavartiostoihin eli Kaakkois-Suomeen, Pohjois-Karjalaan, Kainuuseen ja Lappiin. Frontexin lähettämät virkamiehet toimivat aina suomalaisten rajaviranomaisten johdossa.
Switalski kertoo, että Frontexin virkamiehiä on koulutettu jo useiden viime vuosien ajan Suomess. Heillä on siis kokemusta esimerkiksi Suomessa vallitsevista kylmistä olosuhteista.
Lisäksi Frontex lähettää Suomeen teknistä kalustoa, jota hyödynnetään maastorajan valvonnassa.
(Lähde: STT)
16.07: Suomi sulkee itärajan rajanylityspaikat täysin kahdeksi viikoksi
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) vahvistaa, että koko itäraja pannaan kiinni eli myös Raja-Joosepin rajanylityspaikka suljetaan
Hallitus teki juuri ennen tiedotustilaisuutta päätöksen istunnossaan.
– Hallituksen tavoitteena on, että tilanne rajalla normalisoituu nopeasti. Se on myös Venäjän etu. Välineellistetty maahantulo on jatkunut. Kyse ei ole määrästä. Kyse on Venäjän vaikuttamistoiminnasta. Ei hädästä. Löysivät tiensä myös syrjäiselle Raja-Joosepin rajanylityspaikalle. Toimi on välttämätön ja oikeasuhtainen, Orpo puhui.
27:07
Lue lisää aiheesta täältä.
15.45: Hallitus kertoo itärajan toimista kello 15.55 – MTV Uutisten tietojen mukaan koko itäraja suljetaan
Hallitus päättää tänään uusista rajoituksista itärajalle. MTV Uutiset näyttää hallituksen infon kello 16 suorassa lähetyksessä.
Asiasta kertoi aiemmin tänään sisäministeri Mari Rantanen (ps.) eduskunnassa. MTV Uutisten tietojen hallitus päättää tänään koko itärajan sulkemisesta, eli käytännössä kaikkien rajanylityspaikkojen sulkemista turvapaikanhakijoita. Päätöstä on valmisteltu viime päivät.
Tiedotustilaisuuden sisällöstä voit lukea lisää täältä.
14.16: Raja-Joosepin rajanylityspaikalla ei yhtäkään uutta turvapaikanhakijaa tänään
Lapin Raja-Joosepin rajanylityspaikalle ei sulkemisaikaan mennessä saapunut tänään yhtään uutta turvapaikanhakijaa, kertoi Ivalon rajavartioaseman päällikkö Vesa Arffman toimittajille paikalla.
12.04: Rajavartioston avuksi saapuu tänään Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin noin 50 rajavartijaa ja muuta työntekijää
Suomen rajavartioston avuksi saapuu tänään Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin noin 50 rajavartijaa ja muuta työntekijää. Frontex on arvioinut, että paine Suomen ja Venäjän rajalla voi säilyä vielä pitkään.
Frontexin henkilöstö aloittaa työt Suomessa huomenna perehdytyksellä tehtäviin, kertoo komentaja Kimmo Ahvonen Rajavartiolaitoksen esikunnasta sähköpostitse STT:lle.
Aikaisemmin on kerrottu, että Frontexin väen on tarkoitus toimia hajaantuneena pitkin koko itärajaa. Ahvosen mukaan tarkempi sijoittuminen ei ole julkista tietoa.
11.10: Päivä näyttää rauhalliselta itärajalla
Ivalon rajavartioaseman päällikkö Vesa Arffman pitää tiedonannon. Yö on ollut rauhallinen ja siltä päiväkin näyttää, Arffman kertoo.
– Mitään viitteitä rajan lähialueilta ei ole nyt aamun aikana saatu.
Murmanskin lähialueilla on "turvapaikanhakijan profiiliin osuvia henkilöitä", Arffman sanoo.
On vaikea sanoa, mitä odottaa, Arffman sanoo. Aloite on "järjestäjän puolella".
Kansainvälistä mediaa on saapumassa Raja-Jooseppiin tiistaina, Arffman kertoo.
Tiistain vastainen yö sujui rauhallisesti itärajalla, kertoivat myös Pohjois-Karjalan ja Kaakkois-Suomen rajavartiostot aamulla viestipalvelu X:ssä. Myös Kainuun rajavartiostosta kerrotaan STT:lle, että yö ja aamu ovat olleet rauhallisia.
STT:n Raja-Joosepissa paikalla olevan valokuvaajan mukaan aamu alkoi rauhallisesti. Raja-Jooseppiin saapui eilen Venäjältä kaksi turvapaikanhakijaa, jotka olivat kotoisin Jemenistä.
Suomen rajavartioston avuksi saapuu tänään Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin noin 50 rajavartijaa ja muuta työntekijää.
7.56: Yö on ollut itärajalla rauhallinen
Lapin rajavartiosto kertoo viestipalvelu X:ssä kuluneen yön olleen itärajalla rauhallinen. Uusia turvapaikanhakijoita ei ollut tullut eilisen jälkeen.
Maanantai 27. marraskuuta
20.01: Frontex: Paine Suomen itärajalla voi säilyä pitkään
Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexista arvioidaan, että paine Suomen ja Venäjän rajalla voi säilyä vielä pitkään. Suomalaistoimittajat tapasivat asiantuntijoita Frontexin pääkonttorissa Varsovassa Puolassa.
Frontex on lähettämässä Suomeen noin 50 rajavartijaa ja muuta työntekijää auttamaan itärajan valvonnassa. He matkustavat Suomeen huomisen aikana ja aloittavat työt keskiviikkona. Heidän on tarkoitus toimia hajaantuneena pitkin koko itärajaa.
Vahvistusten on näillä näkymin tarkoitus olla Suomessa noin kahden kuukauden ajan. Sen jälkeen tehdään uusi arvio avun tarpeesta. Virastolla on valmiutta lähettää tarvittaessa lisää apua rajalle tai toisaalta vahvistuksen määrää voidaan keventää.
Frontexin asiantuntijoiden mukaan ainakaan vielä ei ole löytynyt merkkejä siitä, että Suomen ja Venäjän rajalla toimisi tavanomaisia siirtolaisten salakuljetusverkostoja, joita muissa maissa on näkynyt. He korostivat, että tilanne on kuitenkin vielä niin tuore, ettei kaikkea tiedetä.
17.12: Henriksson HS:lle: RKP ei ole ollut mukana itärajaa koskevien päätösten valmistelussa
RKP ei ole lähtenyt mukaan sellaiseen hallitukseen, jonka päätökset eivät olisi linjassa oikeuskanslerin näkemysten kanssa, sanoo RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson Helsingin Sanomille.
Henriksson sanoo HS:lle, että RKP ei ole ollut mukana itärajaa koskevien päätösten valmistelussa. Hän sanoo saaneensa viime viikolla tiedon mahdollisesti tulossa olevasta itärajan sulkua tarkoittavasta päätöksestä lehdistön kautta.
Opetusministerin mukaan koko itärajan sulkemiselle tulisi olla hyvät, oikeusvaltioperiaatetta noudattavat perusteet. Valtiovarainministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kirjoitti eilen blogissaan, että poliittinen päätös asiasta on tehtävä, vaikka laillisuusvalvonta ei olisikaan sen takana.