Ensi yönä järjestettävä Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden tv-kaksintaistelu on todennäköisesti kaikkien aikojen katsotuin vaaliväittely koko Yhdysvaltain historiassa. Väittely saattaa olla ratkaiseva, sillä se seuraa vain reilun vuorokauden viiveellä Donald Trumpin seksismikohua, joka on saanut suuren osan republikaanijohtoa kääntämään Trumpille selkänsä. Väittely on myös rakenteeltaan täysin erilainen kuin edellinen väittely.
Ehdokkaat kohtaavat St. Louisissa Missourissa neljältä aamulla Suomen aikaa. Kerromme, mitä yön debatilta voi odottaa.
1. Luvassa likapyykkiä ja perhesalaisuuksia
Republikaaniehdokas Donald Trump on jo etukäteen uhannut nostaa ex-presidentti Bill Clintonin naisseikkailut ja ahdistelusyytökset esiin.
Edellisestä väittelystä Trump jätti tämän argumentin käyttämättä omien sanojensa mukaan "kunnioituksesta (Clintonien tytärtä) Chelsea Clintonia kohtaan". Varsinainen syy lienee kuitenkin se, että tämän aseen käyttö on Trumpille itselleenkin kaksiteräinen miekka.
Mm. uutiskanava CNN:n politiikan toimituksen mukaan Trumpin omien kourintapuheiden ja nauhalla julkituotujen pettämisyritysten jälkeen Clintoneiden likapyykin levittely voi kääntyä Trumpia itseään vastaan. Mm. Trumpin puoliso Melania on tuominnut aviomiehensä puheet loukkaaviksi, joskin hän on kehottanut äänestäjiä "antamaan ne anteeksi, kuten minäkin olen antanut".
Toisaalta Trump on väittänyt että Hillary Clintonilla on ollut merkittävä rooli puolisonsa seksiseikkailujen peittelyssä. Trumpin mukaan Hillary Clinton olisi ahdistellut, pelotellut ja kiristänyt ahdistelusyytteitä esittäneitä naisia vaikenemaan.
Trump on kohun keskeltä julkaistussa anteeksipyyntövideossaan itse uhannut ottaa Bill Clintonin naisseikkailut ja ahdistelusyytökset esiin tulevassa debatissa, joten keskustelu ajautunee vääjäämättä näille raiteille.
0:54
Olisi myös yllättävää, jos yleisö ei puuttuisi seksiskandaalikeskusteluun lainkaan.
Trump aikoo varmasti myös ottaa esiin Hillarya kohtaan esitetyt Wikileaks-paljastukset. Trump on moneen kertaan tuonut esiin paitsi Hillary Clintonin sähköpostimokat, myös tämän epäilyttävän läheiset suhteet Wall Streetille.
2. Yleisö voi yllättää
Toisen vaaliväittelyn rakenne on täysin erilainen kuin ensimmäisen. Se on luonteeltaan "toritapaaminen", mikä tarkoittaa että puolet kysymyksistä tulee yleisöltä, puolet moderaattoreilta. Kysyjät ovat epävarmoja äänestäjiä, ja kysymykset voivat olla oikeastaan aivan mitä tahansa. Tämä altistaa ehdokkaat yllättävillekin kysymyksille ja reaktioille.
Molemmilla ehdokkailla on kaksi minuuttia aikaa vastata, minkä jälkeen moderaattorit johdattelevat jatkokeskustelua. Jos vastaukset eivät miellytä alkuperäistä kysyjää, he voivat antaa sen näkyä ilmeillään. Tällaisilla asioilla voi olla yllättävän suuri rooli mielipiteen muodostumiselle.
3. Erityistarkkailussa elekieli ja kansanomaisuus
Vaaliväittely, johon yleisö osallistuu on monella tapaa erilainen kuin puhdas kaksinkamppailu, jollainen nähtiin viimeksi Hofstran yliopistossa. Kumpikaan ehdokas ei nyt välttämättä halua näyttää liian aggressiiviselta eikä liian elitistiseltä – se voi kostautua.
3:04
Clintonin katsottiin voittaneen ensimmäisen väittelyn, mutta hänen heikkouksinaan pidetään lämmön ja lähestyttävyyden puutetta. Sitä kaivattaisiin erityisesti nyt, kun ehdokkat pääsevät lähempään kontaktiin äänestäjien kanssa.
Yleisöstä esiin noussut musta nainen kysyi, kuinka valtion talousongelmat ovat vaikuttaneet ehdokkaiden omaan elämään ja lähipiiriin. Bush ei kyennyt esittämään muita kuin ympäripyöreitä valtiotason vastauksia. Lisäksi hän vilkuili kelloaan puhuessaan naiselle. Clinton taas pystyi kertomaan yksityiskohtaisesti oman osavaltionsa tehtaiden ja yritysten ongelmista sekä tutuistaan, jotka olivat menettäneet työpaikkansa.
Tätä näennäisen pientä tilannetta pidetään yhtenä Bill Clintonin vaalivoiton avainhetkistä. Bushin julkinen kuva sen sijaan sai tahran. Hänen koettiin vähätelleen pienituloisia ihmisiä, naisia tai etnisiä vähemmistöjä – tai kaikkia yhtä aikaa.
Missouri on kuitenkin perinteisesti ollut republikaanien tukialuetta. Tämä voi vaikuttaa kysymyksiin.
4. Tehdäänkö kaikkien aikojen katsojaennätys?
Tilaisuuden kesto Washingtonin yliopistolla St. Louisissa on sama kuin viimeksi, 90 minuuttia. Tilaisuuden juontaa CNN:n toimittaja Anderson Cooper sekä ABC-kanavan Martha Raddatz. Debattia odotetaan seuraamaan televisioiden ääreen jopa enemmän kuin edellisen väittelun kohdalla. Tuolloin katsojia oli 84 miljoonaa.
Kolmas ja viimeinen väittely käydään lokakuun 19. päivä Nevadassa, Las Vegasissa. Sen järjestää uutiskanava Fox News.