Yleisöennätykset vaarassa ensi yön kaksintaistelussa: Riittääkö Trumpin asiantuntemus, kykeneekö Clinton innostamaan?

1:58img
Julkaistu 26.09.2016 21:46
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Yhdysvalloissa on nyt vaalijännitys huipussaan: Tulevana aamuyönä New Yorkin osavaltiossa järjestetään pääehdokkaiden ensimmäinen tv-vaaliväittely. Juuri tätä vaalitaistelun virallista ensikohtaamista pidetään usein ratkaisevana: Pystyykö pahasuinen populisti Trump nyt vakuuttamaan asiantuntemuksellaan? Entä pystyykö kuivan asiallinen mutta epäsuosittu Clinton innostamaan riittävästi äänestäjiä?

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump sekä demokraattien Hillary Clinton kohtaavat Hampsteadissa, New Yorkin osavaltiossa Hofstran yliopiston kampuksella. Kamppailu alkaa iltayhdeksältä paikallista aikaa eli aamuneljältä Suomen aikaa.

Odotettavissa jopa sata miljoonaa katsojaa

Luvassa on 90 minuutin poliittinen jännitysnäytelmä ilman taukoja tai mainoksia, ja siitä odotetaankin Yhdysvalloissa yleisömagneettia. Tähän asti katsotuin vaaliväittely kautta aikain on ollut Jimmy Carter vastaan Ronald Reagan vuonna 1980. Sitä katsoi lähes 80 miljoonaa ihmistä.

Hillary Clinton USA vaalit

Nyt odotetaan jopa sadan miljoonan katsojalukuja.

- Tämä on ensimmäinen kerta kun he väittelevät, ja nyt nähdään, miten heidän täydellisen vastakkaiset lähestymistapansa ja persoonallisuutensa kohtaavat, toteaa Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja, dosentti Benita Heiskanen.

– Kyllähän tästä povataan todellista vuosikymmenen jännitysnäytelmää ja odotetaan USA:ssa katsojaennätyksiä. Olen myös kuullut että Suomessakin ihmiset aikoo valvoa ja katsoa – muutkin kuin tutkijat ja kommentaattorit, Heiskanen lisää.

Kumpikin pyrkii omalle mukavuusalueelleen

Väittelyn kesto on puolitoista tuntia, eikä taukoja ole. Pääteemat ovat "Amerikan suunta" eli periaatteellisemmat kysymykset, "Vaurauden hankinta" eli talouspolitiikka sekä "Amerikan turvallisuus" eli ulko- ja turvallisuuspolitiikka ja terrorismin torjunta.

Kandidaattien väittelyä moderoi NBC-kanavan ankkuri Lester Holt.

Donald Trump (1)

Kaikkiaan aika on jaettu kuuteen 15 minuutin osioon, ja joka osion alussa molemmat kandidaatit saavat ensin kahden minuutin puheenvuoron minkä jälkeen he voivat keskittyä itse väittelyyn.

Vaikka teemat on määritelty etukäteen, molemmat kandidaatit pyrkivät varmasti viemään keskustelua omalle mukavuusalueelleen.

– Trumpille on tietysti ihan keskeistä, että hän saa pidettyä keskustelun omissa asiakysymyksissään. Näitä ovat työpaikat, maahanmuuttajat, turvallisuus ja terrorismi. Hänellä ei tietenkään ole mitään intressiä mihinkään politiikan substanssikysymyksiin tai johonkin detaljitietoihin, Heiskanen arvioi.

– Ja Clinton tietysti päinvastoin pyrkii saamaan mahdollisimman paljon sellaista vakuuttavaa yksityiskohtaa esiin. Hän haluaa antaa sen käsityksen, että hän tietää mistä puhuu ja on todellakin sopiva maan johtajaksi.

Lika tarttuu kuin valurautaan tai tefloniin

Molemmilla ehdokkailla on omat kompastuskivensä. Trumpilla sellaisia ovat mm. ulkopolitiikan heikko tuntemus sekä kiivas temperamentti joka voi helposti johtaa asiattomiin puheisiin. Trumpin uskotaan nyt tietoisesti hillitsevän kieltään ja pyrkivän esiintymään valtiomiesmäisemmin kuin aikaisemmin.

34279952

Clintonin kompastuskivi on se, että hän ei ole herättänyt riittävästi innostusta äänestäjien keskuudessa. Häntä pidetään kyllä asiallisempana mutta samalla myös tylsempänä ja vähemmän karismaattisena ehdokkaana kuin Trumpia, ja monet myös suorastaan inhoavat hänen kärkästä tyyliään.

Suuri arvoitus on, vieläkö ehdokkaista kaivetaan esiin negatiivisia tietoja ja jos, niin mikä sellaisen vaikutus olisi.

– Näiden kandidaattien ero on tietysti siinä, että Trumpilla on teflonpinta. Mitä ikinä hänen taustastaan ja menneisyydestään paljastuu, se ei tartu. Hänen äänestäjänsä eivät yksinkertaisesti välitä. Päinvastoin: he nimenomaan haluavat tällaisen muutoskandidaatin joka ei piittaa poliittisesta järjestelmästä, se ei merkitse heille mitään, Heiskanen arvioi.

- Clintonin kohdalla tilanne on päinvastainen: kaikki mikä tulee, tarttuu häneen kuin valurautapannuun. Tiivistetysti voi sanoa: Jos toisella on teflonpannu, toisella on valurauta.

1:41img

Myös yllätykset ovat mahdollisia. Esimerkiksi Hillary Clintonin keuhkokuume pari viikkoa sitten herätti heti spekulaatiot hänen kyvystään toimia presidenttinä. Väittelyssä hänen täytynee varoa yskäystäkin, koska kaikki merkit horjuvasta terveydestä vievät peliä Trumpin eduksi.

Onko Trump valmistautunut odotettua tarkemmin?

Väittelyssä käynee ilmi kandidaattien erilainen kampanjatyyli. Trump on pyrkinyt korostamaan itsenäisyyttään ja spontaaniuttaan, Clinton puolestaan huolellista ennakkoharkintaa ja asiantuntijalausuntoja.

Trump onkin väittelyssä eräänlainen villi kortti.

1:54img

- Trump on koko kampanjan aikana on tehnyt selväksi että hän tekee lopulliset päätökset itse, Heiskanen kuvailee.

- Hänen kampanjahenkilökuntansa ja asiantuntijansa voivat antaa hänelle ohjeita ja lausuntoja, mutta lopullisen päätöksen hän tekee itse. Hän usein julkisuudessa korostaa, että hän ei paljasta korttejaan. Siinä missä kaikki tietävät, miten Hillaryn valmistelut ovat tapahtuneet yksityiskohtia myöten, Trump ei suostu kertomaan mitään. Voikin siis olla, että hän on nyt valmistautunut enemmän kuin antaa ymmärtää.

Liipasimella myös tasa-arvoinen arvioliitto?

Tulevaisuusosiossa noussevat esiin suuret, periaatteelliset kysymykset kuten maahanmuuttajien kohtelu, seksuaalivähemmistöjen asema ja sosiaaliturvan taso.

sateenkaaritalo

Valkoinen talo värjättiin värivaloilla sateenkaaren väriseksi 26.6.2015, kun Yhdysvaltain korkein oikeus hyväksyi samaa sukupuolta olevien avioliiton koko liittovaltion laajuiseksi oikeudeksi. 

Tuleva presidentti nimittää todennäköisesti neljä korkeimman oikeuden tuomaria, ja heidän roolinsa tulee olemaan erittäin keskeinen. Korkeimman oikeuden tuomarin tehtävä on elinikäinen.

- Obamahan sai läpi tasa-arvoisen avioliittolain ja sitten oli tämä hänen terveydenhoidon uudistuksena. Republikaanit haluaisivat kumota nämä, ja siinä tulee korkeimman oikeuden tuomarien rooli todella tärkeäksi. Mihin suuntaan kansankunta on menossa? Pysytäänkö samalla linjalla vai mennäänkö uudelle linjalle? Heiskanen kysyy.  

Taistelu vaaliväittelyn voitosta ja samalla epävarmoista äänestäjistä alkaa kello 21 paikallista aikaa - siis Suomen aikaa aamuneljältä ja päättyy puoli kuudelta. MTV Uutisten nettisivuille kootaan heti varhaisaamusta väittelyn parhaat palat. 

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat