Yritätkö peitellä itsekehusi vaatimattomuudella? Ei mene läpi – jopa ärsyttävämpää kuin avoin rehentely

kehua itseään, itsekehu
Vaatimattoman itsekehumisen sijaan kannattaisi antaa itselleen kehuja suoraan ja avoimesti.Shutterstock
Julkaistu 15.01.2018 17:30

MTV LIFESTYLE

Vaatimattomuuteen naamioitu itsekehu ärsyttää kuulijoita enemmän kuin rehellinen kerskailu, sillä se vaikuttaa epärehelliseltä.

"Hitsi, olen laihtunut niin paljon, ettei minulla ole mitään päällepantavaa."

Tunnistatko tyylin? Humblebragging on termi, joka kuvaa tapaa, jolla itsensä kehu on naamioitu hienovaraisen nöyristelun tai itsensä vähättelyn taakse. Käytännössä itsensä kehuja yrittää vähätellä itseään, jotta itsekehu ei vaikuttaisi niin selvältä.  Se saa kuitenkin ihmiset inhoamaan sinua enemmän kuin silloin, jos vain suosiolla kehuisit itseäsi rehellisesti. Näin ainakin väittävät Harvardin ja Pohjois-Carolinan yliopistojen tutkijat. 

Tutkimusta johtanut Ovul Sezer Pohjois-Carolinan yliopistosta sanoo, että tällaista vaatimatonta itsekehumista esiintyy kahdella tapaa. Sen voi naamioida nöyryydellä, kuten "Miksihän minä saan aina kaikki tärkeimmät työtehtävät?", tai valituksella, kuten "Ärsyttävää, kun minulta kysytään aina paperit Alkossa, koska näytän niin nuorelta".

Tutkijat saivat selville, että kumpikin tyyli on vähemmän tehokas kuin perinteinen leuhkiminen, ja saa ihmiset pitämään kehujasta vähemmän. Tutkijoiden mukaan suurimmat syyt siihen, miksi joku yrittää kehua itseään vaatimattomasti ovat sympatian keruu ja vaikutuksen tekeminen muihin. Yritys kuitenkin epäonnistuu, sillä muut näkevät kehujan läpi. Tutkijoiden mukaan ihmiset vaikuttavat epärehellisiltä yrittäessään kehua itseään peitellysti.

Sezer tiimeineen tarkasteli tutkimuksessa 646 ihmistä, joista 70 prosenttia muisti kuulleensa hiljattain jonkun kehuvan itseään epäsuorasti. 60 prosenttia näistä itsekehuista kuului valittamiseen naamioituun itsekehumiseen.

Tutkijat selvittivät, että oikea, rehellinen leuhkiminen saa ihmisen tuntumaan miellyttävämmältä ja pätevämmältä, koska hän osoittaa sillä vilpittömyytensä. Peitelty itsekehu sai puolestaan ihmisen vaikuttamaan epärehelliseltä.

Niinpä ensi kerralla, kun haluat paukuttaa henkseleitäsi, kannattaa se tehdä rehellisesti ja suoraan. Vielä parempi olisi Sezerin mukaan se, jos saat jonkun toisen kehumaan itseäsi puolestasi.

– Se on paras asia, jota sinulle voi tapahtua, sillä silloin et vaikuta itse rehentelevän, Sezer toteaa Independentin mukaan.

Naamioituun itsekehuun sortuvia ei kuitenkaan kannattaisi tuomita liian herkästi, sillä luultavasti sorrut toisinaan samaan itsekin.

– Kaikki me teemme sitä jossain määrin, Sezer sanoo.

Tutkimustulokset esiteltiin Journal of Personality and Social Psychology -julkaisussa.

Lähteet: Independent, Time

***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde