Tutkimuksessa havaittiin yllättävä tulos: eniten valehtelevia ihmisiä on myös helpoin sumuttaa!
Sanotaan, että sen edestään löytää, minkä taakseen aiemmin jätti. Kanadalaisen tutkimuksen mukaan tämä saattaa todella olla totta ainakin valehtelijoiden tapauksessa: he saattavat puhua palturia, mutta toisaalta he myös uskovat valheita muita helpommin, kertoo New York Post.
Lue myös: Miksi mies salailee ja valehtelee jatkuvasti myös pikkuasioista? Raati vastaa: "Huolestu ihmeessä"
Huijaria saattoi huijata helpoimmin
Waterloon yliopiston tutkimuksessa tutkittiin valehtelun psykologisia vaikutuksia. Kävi ilmi, että henkilöt, jotka itse ovat taipuvaisia liioittelemaan tai vääristelemään kertomaansa, uskovat muiden valheita itse helpommin.
– Intuitiivista olisi varmaankin uskoa, ettei k*settajaa voi k*settaa, mutta tutkimuksemme vihjaa, ettei asia ole näin, toteaa tutkimusta tehnyt Shane Littrell.
Littrellin mukaan vaikuttaa itse asiassa siltä, että eniten muille valehtelevia on itse asiassa helpoin sumuttaa.
Kokeessa tunnistettiin valeuutisia
Kokeessa oli mukana 800 kanadalaista ja amerikkalaista osanottajaa. Tutkijat havainnoivat, miten taipumus väännellä totuutta vaikutti kykyyn erottaa pseudotiede ja valeuutiset faktoista.
Osanottajat myös kertoivat itsestään ja esimerkiksi arvioivat, paljonko yleensä valehtelevat.
Näin ihmiset huijaavat: Tutkijat tunnistivat "kaksi k*setustapaa"
Tutkimuksessa tunnistettiin kaksi "k*setustapaa": suostutteleva tyyli, jossa tarkoituksena on vaikuttaa henkilöön, sekä välttelevä tyyli, jonka tarkoituksena on suojata omaa itseä.
Paljonko sinä valehtelet?Alexey Tulenkov
Suostuttelija yrittää tehdä muihin vaikutuksen, sopia joukkoon tai taivuttaa jonkun tahtoonsa vääristelemällä puheitaan. Välttelijä puolestaan antaa epäoleellisia, vältteleviä vastauksia, jos suoruudesta olisi jonkinlaista harmia – jos se voisi esimerkiksi vahingoittaa hänen mainettaan.
Lue myös: Valehteleeko hän? Tutkijat löysivät tavan, joka paljastaa vilungin – "He eivät ymmärrä tekevänsä niin"
"Mitä useammin joku harrastaa suostuttelevaa k*settamista, sitä todennäköisemmin häntä voidaan sumuttaa "
Yllättäen kävi ilmi, että suostuttelevaa huijaustyyliä suosineet olivat hyvin huonoja tunnistamaan, milloin heille itselleen valehdeltiin.
– Havaitsimme, että mitä useammin joku harrastaa suostuttelevaa k*settamista, sitä todennäköisemmin häntä voidaan sumuttaa monenlaisilla harhaanjohtavilla tiedoilla, Littrell kuvailee.
Välttelijät olivat parempia tekemään eron faktan ja fiktion välille.
Lue myös: Sophia, 8, vältteli etäkoulua viikkojen ajan nerokkaan huijauksen avulla: "Ensimmäinen kerta oli vahinko, mutta..."
Sekoittivat pinnallisen syvällisyyden aitoon totuuteen
Littrellin mukaan suostuttelijat sekoittivat pinnallisen syvällisyyden aitoon.
– Jos jokin siis yksinkertaisesti kuulostaa syvälliseltä, todelta tai virheettömältä heille, se tarkoittaa, että asia myös on näitä kaikkia.
Henkilöä saattoi sumuttaa riippumatta esimerkiksi hänen kognitiivisista kyvyistään.
Tutkimus julkaistiin British Journal of Psychology -lehdessä.
Lue myös: Danielle väittää kahvikupin paljastaneen poikaystävän uskottomuuden – mies yritti paikata tilannetta käsittämättömällä selityksellä
Katso myös: Vanhat neuvot eivät suojaa sumutukselta! Näin vältyt nettihuijaukselta:
8:00
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähteet: Nypost.com, Eurekalert.org