Yritykset ja kotitaloudet eivät ole kiinnostuneita ottamaan luottoa

05122023 LK LAINA LUOTTO RAHA
KuvituskuvaLehtikuva
Julkaistu 05.12.2023 14:53

MTV UUTISET – STT

Yritysten luotonkysyntä on loppuvuoden aikana ollut alavireistä ja odotukset lähikuukausille ovat heikot, käy ilmi Finanssialan tuoreesta Pankkibarometristä. 

Erityisesti luotonkysyntä investointeihin näyttää vähentyvän paljon. Kyselyyn vastanneet pankinjohtajat arvioivat, että luottoja otetaan lähinnä käyttöpääomaa ja rahoituksen uudelleenjärjestelyjä varten.

–  Barometrikyselyn tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että Suomen talous on taantumassa. Rakentaminen ja muu investointitoiminta on vähenemässä, mikä näkyy myös yritysten luotonkysynnässä. Vaikeisiin aikoihin viittaa myös se, että julkisten rahoitusmuotojen käyttö on kasvussa, sanoo Finanssialan johtava asiantuntija Mariia Somerla tiedotteessa.

Kiinnostus rahastoihin ja talletustileihin säilynyt

Myös kotitalouksien halu ottaa lainaa on ollut vähäisempää kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Kotitalouksien kiinnostus korkorahastoja ja talletustilejä kohtaan on pysynyt korkealla.

Alkuvuodelle 2024 pankinjohtajien odotukset kotitalouksien halukkuudesta ottaa lainaa ovat vielä väheneviä, mutta pieniä elpymisen merkkejä on barometrin mukaan nähtävissä. Etenkin oman asunnon hankinnan odotetaan alkavan taas kiinnostaa.

Somerla arvioi tiedotteessa, että hallituksen päätös poistaa ensiasunnon varainsiirtoveron verovapaus ensi vuoden alusta alkaen on todennäköisesti osaltaan vauhdittanut loppuvuoden asuntokauppaa.

–  Lisäksi inflaation hidastumisen seurauksena Euroopan keskuspankki päätti pitää ohjauskorkonsa ennallaan. Rahapoliittisen päätöksen jälkeen markkinakorot ovat laskeneet. Tämä osaltaan edesauttaa asuntokaupan piristymistä jatkossa, hän sanoo.

Pankkibarometrissä kysytään pankinjohtajien käsityksiä esimerkiksi luotonkysynnän kehityksestä. Kysely tehtiin marraskuussa.

Lue myös: Uhkana jopa vakuutuspetos: Vältä rahaa vievä moka joulun elektroniikkaostoksilla!

Tuoreimmat aiheesta

Talous