Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan yritysten tilanne on keväällä parantunut kautta linjan, kun koronarajoituksia on kevennetty.
Yhä harvempi yrittäjä sanoo yrityksensä olevan maksuvaikeuksissa tai konkurssivaarassa. Aiempaa harvempi yrittäjä pohtii myöskään yrityksensä alasajoa.
Yrittäjägallupiin vastanneista enää neljä prosenttia sanoo pelkäävänsä yrityksensä alasajoa. Maaliskuussa tätä mieltä oli kuusi prosenttia, viime vuoden huhtikuussa yhdeksän.
– Kehitys on lupaava. Syitä ovat paitsi parantunut tautitilanne ja rajoitusten lieventäminen, myös yrityksille maksetut tuet, muutokset konkurssilakeihin ja joustot maksuajoissa. Näitä Yrittäjissä ajoimme, ja onneksi ne toteutettiin, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.
Tilanne on vaikein pienillä, alle 50 työntekijän työnantajayrityksillä. Tässä ryhmässä 15 prosenttia yrittäjistä pohtii yrityksensä lopettamista.
Pentikäisen mukaan tähän ryhmään pitäisi kiinnittää huomiota ja yrityksiä auttaa kriisin yli muun muassa verojen ja maksujen lykkäyksillä.
– Jos haluamme pieniä työnantajia, täytyy keventää normeja ja hallintobyrokratiaa sekä vapauttaa työpaikkasopimista. Valitettavasti merkkejä tästä ei ole. Siksi pelkään, että pieni työnantajayritys on vähitellen katoava luonnonvara, Pentikäinen toteaa.
Alueellisesti katsoen tilanne on vaikein pääkaupunkiseudulla, jossa tautitilanne on pahin ja rajoitukset tiukimpia.
Kantarin toukokuun alkupuolella toteuttamaan kyselyyn vastasi 1 013 yrittäjää. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Suomen Yrittäjät on selvittänyt yrittäjien näkemyksiä koronakriisin vaikutuksista aina kriisin alusta lähtien.