Yrittäjyys nähdään nyt houkuttelevampana kuin aiempina vuosikymmeninä.
Yli viisikymppisten ensiyrittäjyys on tuttu ilmiö Suomen Yrittäjille. Erityisesti asiantuntijatehtävissä pitkään töitä tehneet perustavat nyt yrityksiä.
Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen kertoo, että viime aikoina yrityksiä ovat perustaneet muun muassa vero-, laki ja liike-elämässä uransa tehneitä.
– He ovat kertoneet itse haluavansa lisää haasteita ja lähtevät siksi yrittäjäksi, Malinen sanoo.
Yrittäjien koulutustaso on noussut myös voimakkaasti.
– Aiemmin korrelaatio oli negatiivinen, eli mitä korkeampi koulutus henkilöllä oli, sitä epätodennäköisemmin hän lähti yrittäjäksi. Nyt näin ei enää ole.
Malisen mukaan yrittäjyys nähdään kaiken kaikkiaan houkuttelevampana vaihtoehtona kuin aiempina vuosikymmeninä.
– Kun viisikymppiset aikoinaan valmistuivat, ei yrittäjyys ollut positiivinen uravaihtoehto. Vielä kymmenen vuotta sitten saatettiin ihmetellä, että miksi joku lähtee yrittäjäksi. Nyt enemmänkin kehutaan, että hienoa, kun lähdet, Malinen kertoo.
Yksi iso haaste pitkään asiantuntijatehtävissä olleelle voi olla sopeutuminen siihen, että yrittäjän näkökulmasta asiakas on lopulta aina oikeassa, vaikka hän olisi väärässäkin.
– Se pitää ymmärtää, että kun asiakas maksaa, niin asiakas myös päättää. Itsestä voi tuntua, ettei tämä ole järkevin tapa. Siitä voi sitten keskustella asiakkaan kanssa, mutta se pitää ymmärtää, että kun asiakas maksaa, niin asiakas myös päättää, Malinen sanoo.
Lue myös: Jussi Muhonen perusti 60-vuotiaana ensimmäisen yrityksensä – ei laske enää vuosia eläkkeeseen
Moni pelkää turvaverkon katoamista
Työelämän ikätasa-arvoa ajava 55 Rise and Shine -liikkeen perustaja ja itsekin pitkän linjan yrittäjä Reetta Rajala pitää yrittäjyyttä varteenotettavana vaihtoehtona. Varauksetta hän ei sitä kuitenkaan suosittele.
– Totta kai yrityksen perustamista kannattaa harkita. En halua patistaa ketään kuitenkaan leipäjonoon, jos yritystoiminta ei lähde lentoon, Rajala sanoo.
Hänen mielestään suomalaista järjestelmää pitäisin muuttaa joustavampaan suuntaan niin, että työttömän olisi helpompi kokeilla yrittämistä.
– Yksi iso ongelma on, että tilanne nähdään niin mustavalkoisena: olet joko työtön tai sitten yrittäjä. Työttömyyden rajaa tulisi muuttaa niin itsensä kehittämisen ja oman osaamisen päivittämisen kuin vapaaehtoistyön ja yrittämisen osalta. On älytöntä, että nykysysteemi ajaa työttömän sohvalle masentumaan, Rajala kritisoi.
Rajala kirjoitti reilu vuosi sitten kipakan tekstin yli 55-vuotiaiden työllistymisestä LinkedIn-sivuillensa. Hän suivaantui, kun tuttu headhunter oli sanonut hänen olevan 57-vuotiaana liian vanha toimitusjohtajaksi.
Rajala perusti siltä istumalta 55 Rise and Shine -liikkeen, joka tekee edelleen työtä ikätasa-arvon puolesta työelämässä.
Lue myös: Headhunter soitti Reetta Rajalalle ja sanoi tämän olevan liian vanha työtehtävään – "Vähän hätkähdin kyllä"
Hän on saanut LinkedIn-postauksensa jälkeen lukuisia yhteydenottoja yli 55-vuotiailta, joilla on ollut vaikeuksia saada töitä.
Kymmenet ihmiset myös ilmoittautuivat vapaaehtoiseksi hänen perustamaansa liikkeeseen. Osa heistä on sittemmin työllistynyt.
Rajala ei ole kuitenkaan kuullut monenkaan perustaneen yritystä nimenomaan siksi, ettei ole löytänyt palkkatyötä.
– En muista tällaisia tapauksia. Enemmänkin on ollut sellaista, ettei uskalleta perustaa yritystä, koska turvaverkko katoaa.
Rajalan mukaan yli 55-vuotiaiden työllistymisessä näyttäisi nyt puhaltavan suotuisammat tuulet kuin vielä vuosi sitten.
– Olemme kuulleet yrityksistä ja eläkevakuutusyhtiöistä, että asenteet ovat ihan oikeasti muuttuneet ja tilanne on muuttunut parempaan suuntaan, Rajala sanoo.