Taantuman uhasta huolimatta pieni kasvu yritysten tuloksissa voi jatkua tänä vuonna, vaikka talouskasvu ei ole ainakaan suurta ja pahimmassa tapauksessa taantuma tulee. MTV Uutisten haastattelemat asiantuntijat eivät usko yritysten tuloskunnon romahtavan tänä vuonna ja hyviäkin merkkejä on näkyvissä.
Pörssiyritysten tulosjulkistukset viime vuoden lopun osalta ovat loppusuoralla ja monen yrityksen raportit ovat edelleen olleet voittoisia. Kasvu on jatkunut ainakin hitaana.
– Suomen osalta tulokset ovat näyttäneet aika hyviltä, kun katsoo, kuinka moni suurista yhtiöistä on kasvattanut liiketulosta. Siellä on käytännössä kolme neljästä yhtiöstä kasvattanut liiketulosta. Ja globaalisti, kun katsotaan, niin Yhdysvalloissa potti on pienessä laskussa, mutta kuitenkin vain hyvin pienessä, kertoo Nordean päästrategi Antti Saari.
Viime vuoden viimeinen neljännes ei kuitenkaan ollut niin vahva kuin alkuvuosi 2022.
– Pientä pehmeyttä on tuloskaudessa ollut erityisesti Suomessa. Viime vuonna tuloskausi oli vahva ja ihmiset odottivat, että koska tämä pettää eikä se näkynyt missään vaiheessa. Nyt viime vuoden viimeisellä neljänneksellä näkyy pehmeyttä. Tulokset ovat varsinkin Helsingin pörssissä jääneet odotuksia heikommaksi, Aktian salkunhoitaja Juuso Kenkkilä pohtii.
Hyviä merkkejä näkyvissä
Tälle vuodelle ennakko-odotukset ovat olleet heikompia, kun inflaatio, korkojen nousu ja taantuman uhka tekevät talousnäkymistä epävarmoja.
Asiantuntijat näkevät kuitenkin jo hyviäkin merkkejä.
– Siihen nähden miten paljon on uhkakuvia maalailtu, niin näyttäisi siltä, että aika pienellä tästä näytetään selviävän, jos mietitään yritysten tuloksia, mutta moni asia ehtii vielä muuttua. Tällä hetkellä vielä ennustetaan kohtalaista tuloskasvua tälle vuodelle, Antti Saari miettii.
Yksi hyvä merkki on se, että energiakriisistä on selvitty ennakoitua paremmin leudon talven myötä.
– Koko viime vuosi keskusteltiin siitä, kuinka paha taantuma tulee ja nyt keskustellaan siitä, tuleeko taantuma. Näkymät ovat pikkuhiljaa menneet parempaan suuntaan. Ei tullut esimerkiksi tätä energiakriisiä talvella. Itse asiassa ostopäällikköindeksit ovat kääntyneet nousuun, kuluttajien luottamus on kääntynyt nousuun eli ei tästä vuodesta tullut niin kamalaa kuin pelättiin, toteaa puolestaan Kenkkilä.
Osakekurssit heiluvat
Osakekurssit ovat olleet syksystä saakka nousussa, mikä näkyy myös Helsingin pörssin pääindeksissä, joka on ollut nousussa lokakuun alkupuolelta asti.
Pidemmällä aikavälillä nousun odotetaan jatkuvan, mutta talouden epävarmuustekijät heiluttavat todennäköisesti edelleen kursseja.
– Lähiaikoja on vaikea ennustaa. Varmasti lähikuukausina voi tulla heiluntaa ja korjaillaan alaspäin, kun oli niin vahva alkuvuosi. Mutta pelko maailmanlopun skenaariosta on hyvin pieni, Kenkkilä sanoo.
Erityisesti Euroopassa monet osakkeet saattavat olla vielä edullisia, vaikka ajat ovat yhä epävarmoja.
– Aika voimakkaasti on tultu syksystä ylöspäin, joten ehkä pieni epävarmuuden aika on edessäpäin. Jos taas katsoo arvostustasoja, niin ne ovat Euroopassa aika houkuttelevia ja kyllä Yhdysvalloissakin on perusteita, miksi osakkeet voisivat tuottaa pidemmällä tähtäimellä aika hyvinkin, miettii puolestaan Nordean Saari.
Epävarmuutta osakemarkkinoilla aiheuttaa erityisesti se, joutuvatko keskuspankit yhä nostamaan ohjauskorkoja inflaation hillitsemiseksi.
Nousevat korot painaisivat osakekursseja alaspäin.