Maanantaina oli myrskyisä päivä pörsseissä. Erityisesti Japanissa kurssit syöksyivät alas ja myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa kurssit olivat iltapäivällä vahvasti miinuksella. Huonoimmassa tapauksessa talous ei käänny Suomessa vieläkään kasvuun.
Useita suomalaisia piensijoittajia on viime vuosina koeteltu kovasti, kun Helsingin pörssi on ollut pitkään alamaissa.
Maanantaina kyyti oli taas kylmää, kun pörssikurssit laskivat maailmanlaajuisesti. Taustalla vaikutti erityisesti Yhdysvaltojen ennakoitua heikompi työllisyyskehitys, joka säikäytti markkinoita.
Samaan aikaan monen suuryrityksen tulokset ovat heikentyneet myös rapakon takana. Moneen kertaan ennustettu taantuma voi toteutua jollakin tasolla Yhdysvalloissakin.
– Viime kädessä taloudessa tärkeintä on se, mitä Yhdysvalloissa tapahtuu. Viime viikkojen luvut kertovat, ettei talouskasvu ole niin vahvaa kuin on toivottu. Yhdysvallat pyörittää maailmantaloutta, toteaa OP Ryhmän päästrategi Lippo Suominen.
– Sijoittajat arvioivat talousnäkymien olevan entistä epävarmempia. Onko kyse ylilyönnistä vai aidosta muutoksesta? Itse olen vielä ylilyönnin kannalla, mutta se ei tarkoita sitä, että tilanne olisi nopeasti rauhoittumassa, pohtii puolestaan Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.
Jos Yhdysvallat vajoaa pahaan taantumaan, myös vientivetoinen Suomi kärsii.
– Toivotaan, että tämä menee ohi hidastumisena ja markkinoilla vain puretaan ylitoiveikkuutta. Jos USA:n talous kuitenkin yskii, se heijastuu muuallekin. Jos meidän vienti ei vedä, se näkyy taloudessa, Suominen painottaa.
Lue myös: Wall Street sukelsi rajusti
Kasvua yhä näkyvissä
Tulevien viikkojen talousluvut muun muassa inflaation kehityksestä kertovat osaltaan siitä, mihin suuntaan talous on menossa.
Toistaiseksi arvio on se, että Suomessakin päästään kohta kasvuun, mutta hitaaseen sellaiseen.
– Yhden työmarkkinaluvun perusteella talousnäkymät ei muutu. Mutta Suomessa ei nopeata käännettä ole näkyvissä, von Gerich arvioi.
Jos hyvin käy, taantuman pohja on Suomessa jo ohitettu ja yritysten tulokset ja pörssikurssit elpyvät vähitellen.
Jos huonosti käy, taantuma ja punaiset, miinus-merkkiset pörssimuutokset jatkuvat.
Hyvä kehitys näkyisi myös Suomen työllisyysluvuissa, joita seurataan valtiovarainministeriössä hiki otsalla. Julkinen talous tarvitsee taantuman pikaista loppua ja verotulojen kasvua kattamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia.
Elpyminen voi kuitenkin olla niin hidasta, että hallituksen on taas päätettävä uusista säästöistä julkiseen talouteen. Myöhemmin tällä viikolla kuullaan lisää ensi vuoden budjetin valmistelusta.
Lue myös: Valtion ensi vuoden budjetin kasaaminen alkaa tällä viikolla
Laskevatko korot ja kuinka nopeasti?
Suomen taloutta sekä asuntovelallisia auttaisi se, että Euroopan keskuspankki EKP jatkaisi ripeästi ohjauskorkojen laskemista.
Markkinoilla näin odotetaan käyvän, sillä esimerkiksi euribor oli maanantaina reippaassa laskussa ja päätyi jo alle 3,3 prosenttiin.
– Talous heiluttaa niin korkoja kuin pörssikursseja. Sitten odotetaan, että keskuspankki tulee tukemaan tarvittaessa taloutta (korkojen laskulla), mikä auttaisi asuntovelallisia, Suominen sanoo.
Asuntovelallisille on näin odotettavissa hieman helpompia aikoja, kunhan odotukset korkojen laskusta lopulta toteutuvat.
Piensijoittajat tarvitsevat puolestaan hyviä talousuutisia, jotta mahdollisuudet yritysten parempiin tuloksiin palaisivat myös Helsingin pörssissä.
Lue myös: 1,8 miljoonaa suomalaista sai tänään tilintäytettä – näin rahat käytetään: "Kaikki menee"
Pään pysyttävä nyt kylmänä
Teollisuuspainotteinen Helsingin pörssi taantui, kun yritysten tilaukset tai kannattavuus heikkenivät. Suomalaisten piensijoittajien omistukset ovat kiinni erityisesti kotimaisissa pörssiyrityksissä, vaikka erityisesti yhdysvaltalaiset yritykset ovat kasvattaneet täälläkin suosiotaan.
Helsingissä ei esimerkiksi päästy käsiksi tekoälyhuumaan, joka siivitti erityisesti yhdysvaltalaisia teknojättejä nousukiitoon.
Suomessa on jo jonkin aikaa hinnoiteltu taantumaa kursseihin, mutta pörssimaailman veturissa Yhdysvalloissa on näihin päiviin asti nautittu kasvusta.
Nyt markkinoilla hermoillaan mahdollisesta jenkkitaantumasta, mikä heiluttaa pörssikursseja. Yhdysvaltojen keskeiset indeksit olivat Suomen aikaan kello 17 jälkeen noin kolmen prosentin laskussa.
– Kylmäpäisyyttä tarvitaan entistä enemmän, jos nähdään tämän tason markkinaliikkeitä. Tarvitaan malttia arvioitaessa, mitkä ne pitkän aikavälin näkymät on. Ne ovat markkinoille ja keskuspankeille olennaisimmat näkymät, von Gerich sanoo.
Esimerkiksi Japanin Nikkei 225-indeksi laski yli 12 prosenttia, kun markkinat yllättyivät koron nostamisesta Japanissa.
Euroopassa lasku jäi paljon maltillisemmaksi, noin pariin prosenttiin.
– Japanissa opittiin jo uskomaan, että siellä korot pysyisivät nollassa. Nyt niitä kuitenkin nostettiin. Yleensä Japani ei maailmaa heiluta, mutta nyt aallot löivät joka puolella maailmaa, Suominen toteaa.