EU-johtajat sopivat uudesta pakotepaketista, Venäjän miehitysalueella sijaitsevassa hotellissa räjähti – MTV seurasi sotaa 15. joulukuuta

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 15. joulukuuta. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • EU-johtajat sopivat Brysselissä yhdeksännestä pakotepaketista Venäjälle

  • Venäjä jatkaa vapautetun Hersonin murjomista

  • USA lahjoittanut Kiovaan generaattoreita ja kaivinkoneita

  • Valko-Venäjä aloitti sotaharjoitukset

  • Kreml: Ehdotusta joulun tulitauosta ei ole tullut

  • Ukrainan infrastruktuuri on pahoin vaurioitunut Venäjän iskuissa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Perjantain seurantaan pääset tästä.

23.12: Euroopan unionin poliittiset johtajat sopivat Brysselissä yhdeksännestä pakotepaketista Venäjälle

Euroopan unionin jäsenmaiden poliittiset johtajat ovat saaneet sovittua yhdeksännestä Venäjää koskevasta pakotepaketista.

Keskeinen kysymys koski sitä, että ruokaturva toteutuu myös pakotteiden aikana.

Olennaista on, että kriittiset lastit eivät päätyisi seisomaan satamissa pakotelistauksia koskevien selvittelyjen seurauksena.

Toista kantaa edustivat etenkin Puola ja Liettua, jotka hakivat pakettiin tiukkuutta.

Pakotepakettia on yritetty toistuvasti saada kokoon ulkoministerien kokouksissa, mutta asia eteni lopulta päätettäväksi huippukokoukseen Brysselissä.

20.44: Venäjän miehittämällä alueella sijaitsevassa hotellissa räjähti

Hotellissa on räjähtänyt siinä osassa Hersonin aluetta, joka on edelleen Venäjän miehittämä. Uutiskanava CNN on selvittänyt kuvien ja videoiden perusteella, että räjähdys tapahtui Salamar hotellissa, joka sijaitsee Zaliznyin Satama -nimisessä ranta- ja lomakylässä Mustanmeren rannalla.

Epävirallisen ukrainalaisen medialähteen mukaan hotelli olisi ollut Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n käytössä. Alueelta kantautuneiden tietojen mukaan räjähdyksiä oli useita.

Venäjän miehityshallinto tai Ukrainan armeija eivät ole kommentoineet tapahtunutta. Myöskään CNN ei ole voinut varmistua siitä, oliko rakennuksessa todella FSB:n väkeä.

Venäjä on siirtänyt miehityshallintonsa asemapaikkoja sekä komentopaikkojaan etelämmäs sen jälkeen, kun Ukraina otti takaisin haltuunsa Hersonin kaupungin.

Dnepr-joen itä- ja eteläpuolella oleva alue on kuitenkin edelleen Venäjän hallussa. Aiemmin tällä viikolla Venäjän nimittämä viranomainen yritettiin salamurhata Skadovskissa, joka sijaitsee niin ikään Venäjän hallussaan pitämällä Hersonin alueella. (CNN)

20.03: Zelenskyi haluaisi Euroopalta kunnianhimoisia hintakattoja venäläiselle energialle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuulutti EU:n jäsenmaiden poliittisilta johtajilta kunnianhimoa energian hintakattojen kanssa, käy ilmi videopuhelusta laaditusta litteroinnista. Zelenskyi puhui huippukokoukselle Brysselissä sekä Venäjältä tulevan öljyn, öljytuotteiden että kaasun hintakatoista.

Zelenskyin mukaan koko Euroopan energiastrategian perimmäisenä tavoitteena pitää olla maanosan riippumattomuus Venäjän energiavaroista.

– Mitä alempana hintakatot ovat, sitä vakaammat ovat globaalit energiamarkkinat, hän järkeili.

Zelenskyi kutsui Venäjää terroristivaltioksi ja peräänkuulutti sitä, että sen sodan rahoittaminen täytyy estää.

Kaasun hintakattoa tai niin sanottua hintakorjausmekanismia on yritetty saada kasaan virkamiesten ja unionin alueen jäsenmaiden energiaministerien kokouksissa.

Erityisesti Saksalla ja eräillä muilla paljon kaasua käyttävillä mailla on ollut pelkoa siitä, että jos hintakorjausmekanismista tulee liian kunnianhimoinen, se voi alkaa vaarantaa kaasun toimitusvarmuutta Eurooppaan. (STT)

17.41: Venäjän rikkaimmaksi oligarkiksi arvioitu Vladimir Potanin USA:n pakotelistalle – yhteys myös Suomeen

Yhdysvallat on asettanut pakotteita yhdelle Venäjän rikkaimmista miehistä, Vladimir Potaninille. Potaninin on sanottu olevan Venäjän rikkain ihminen.

Venäläisoligarkki omistaa yhdessä Mihail Prohorovin kanssa osuudet Nornickelistä ja Polyus Gold -kultakaivoksista. 

USA laajentaa pakotteet koskemaan myös Rosbankia. Potaninin hallinnassa oleva venäläinen monialayritys Interros osti Rosbankin aiemmin tänä vuonna. 

Asiasta tiedottaa uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriö nettisivuillaan.

Jääkiekkoseura Jokereitakin taustarahoittanut  Potanin on lisätty aiemmin myös .

17.32: Ukrainalaiskenraali: Venäjä jatkaa iskuja ohjuksilla ja tykistöllä laajalla rintamalla, idässä lähes 400 yhteenottoa

Ukrainan ja Venäjän joukkojen välillä on ollut tällä viikolla lähes 400 yhteenottoa Ukrainan itäisillä alueilla, kertoo ukrainalainen prikaatikenraali Oleksiy Hromov maan yleisesikunnasta. Kenraalin mukaan Venäjä jatkaa iskuja ohjuksilla ja tykistöllä laajalla rintamalla.

Kenraali Hromovin mukaan Venäjä on laukaissut joulukuun kahdeksannen päivän jälkeen siviili-infraa sekä Ukrainan joukkojen asemia vastaan ainakin 41 ohjusta.

Venäjä on iskenyt myös kymmenillä droneilla energiaverkkoon, mutta valtaosa iranilaisvalmisteisista droneista onnistuttiin torjumaan.

Kenraalin mukaan Ukraina jatkaa iskujaan Venäjän joukkojen selustaan. Ukraina on kenraalin mukaan iskenyt tykistöllä muun muassa ammus- ja polttoainevarastoihin. Kenraali kertoo Venäjän sotilaiden ja palkkasotilaiden kärsineen raskaita tappioita taisteluissa. (CNN)

16.41: Venäjä jatkaa vapautetun Hersonin murjomista

Venäjä on jatkanut Ukrainan aiemmin vapauttaman Hersonin kaupungin tulittamista, kertovat Ukrainan viranomaiset. Hersonin alueen puolustushallinnon mukaan Venäjä on kuluneen vuorokauden aikana iskenyt kaupunkiin ainakin 86 kertaa muun muassa tykistöllä, kranaatinheittimillä, raketeilla sekä droneilla.

Ukrainan sotilaslähteiden mukaan Venäjän iskut ovat osuneet paikkaan, jossa on jaettu humanitaarista ja lääketieteellistä apua.

Kahden kerrotaan kuolleen iskuissa. Toinen uhreista oli Ukrainan mukaan kansainvälisen järjestön vapaaehtoinen. Kolmen ihmisen kerrotaan myös haavoittuneen. (CNN)

15.19: Yhdysvaltain hallitus on lahjoittanut Kiovaan 130 generaattoria sekä kaivinkoneita

Yhdysvaltain hallitus on lahjoittanut Kiovaan ainakin 130 generaattoria sekä neljä kaivinkonetta, jotta kaupunki pystyy korjaamaan ja parantamaan Venäjän murjoman sähkö- ja lämpöverkkonsa toimintaa.

CNN:n mukaan generaattoreja käytetään muun muassa lämmön- ja sähköntuotantokeskuksissa. Kiovan pormestarin Vitali Klitschkon mukaan pelkästään tämän vuoden aikana kaupungissa on korvattu jo 11 kilometriä sodassa vaurioitunutta lämmönjakoverkkoa.

14.15: Ukraina iskenyt raskaasti Donetskiin, kertoo Venäjän nimittämä viranomainen

Ukrainan joukot ovat tänään iskeneet Venäjän miehittämää Donetskin aluetta vastaan raskaimmin sitten vuoden 2014, jolloin Venäjän tukemat venäläismieliset separatistit ottivat alueen haltuunsa. Ukrainan kovista iskuista kertoo Donetskin kaupungin Venäjän tukema pormestari Aleksey Kulemzin Telegramissa.

Donetskin alue on yksi Ukrainan alueista, jotka Venäjä on liittänyt laittomasti itseensä. Pormestari Aleksey Kulemzin kertoo, että kymmeniä raketteja ammuttiin Donetskin keskustaan seitsemältä aamulla. (CNN)

13.58: Neuvostoliiton Ukrainassa aiheuttama nälänhätä oli kansanmurha, sanovat mepit

Tänään hyväksytyssä päätöslauselmassa Euroopan parlamentti toteaa, että Neuvostoliiton Ukrainassa vuosina 1932–1933 aiheuttama holodomor-nälänhätä oli kansanmurha. Mepit tuomitsevat tapahtumat, jotka aiheuttivat miljoonien ukrainalaisten kuoleman.

Mepit sanovat, että totalitaarisen neuvostohallinnon kaunistelu ja ihannointi sekä Stalin-kultin elvyttäminen Venäjällä ovat johtaneet siihen, että nyky-Venäjästä on tullut terrorismia tukeva ja terroristisia keinoja käyttävä valtio.

12.51: Patriot-ohjuspatteristot olisivat oikeutettuja kohteita, toteaa Venäjä

Jos Yhdysvallat lähettää Patriot-ohjuspattereita Ukrainaan, ne olisivat oikeutettuja kohteita Venäjälle, sanoo Kremlin tiedottaja Dmitri PeskovCNN:n mukaan.

Mediatietojen mukaan Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagon viimeistelee suunnitelmaansa Patriot-ohjuspatteriston osalta. Toistaiseksi presidentti Joe Bidenin hallinto ei ole ilmoittanut asiasta.

Ilmoitus voi tulla CNN:n virkamieslähteiden mukaan jo tällä viikolla. 

Puolustusministeri Lloyd Austinin on hyväksyttävä Pentagonin Patriot-suunnitelma ennen kuin se voidaan antaa presidentti Bidenin allekirjoitettavaksi. 

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuinka mittavaa kokonaisuutta Pentagon suunnittelee lähetettäväksi Ukrainaan.  

11.25: Valko-Venäjä aloitti sotaharjoitukset

Valko-Venäjällä on aloitettu taisteluharjoitukset, minkä lisäksi Venäjä on lähettänyt maahan motorisoituja reserviläisjoukkoja, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Harjoituksia ei pidetä Ukrainan rajan läheisyydessä, vaan Valko-Venäjän luoteisosassa. Niiden kerrottiin alkaneen tiistaina.

Puolustusministeriön mukaan harjoituksiin osallistuvat Valko-Venäjän joukot ja maassa olevat venäläisyksiköt eivät kuitenkaan todennäköisesti pysty muodostamaan sellaista joukkoa, joka voisi hyökätä menestyksekkäästi Pohjois-Ukrainaan.

9.41: Ukrainan viranomaiset: Venäjä valmistelee uutta suurempaa hyökkäystä

Ukrainan viranomaiset uskovat, että Venäjä saattaa aloittaa uuden laajamittaisen hyökkäyksen ensi vuoden alkupuoliskolla.

Ukrainan ulkoministeri ilmaisi aiemmin tällä viikolla, että esimerkiksi Venäjän raskaan sotakalustelun liikuttelu viittaa siihen, että venäläisjoukot saattavat valmistautua laajamittaiseen hyökkäykseen tammi- ja helmikuussa vuonna 2023.

Pitkään sotaa seuranneen yhdysvaltalaisen ajatushautomon Institute of the Warin (ISW) mukaan talvikuukaudet vauhdittavat operaatiota – ei vain Venäjän vaan myös Ukrainan osalta.

Syynä on se, että olosuhteet hyökkäykselle paranevat talven edetessä. Kun lämpötila pysyttelee pakkasen puolella, maa jähmettyy eikä sotaa tarvitse käydä mutaisissa olosuhteissa.

7.30: Hersonista löydetty tiettävästi lasten kidutuskammio

Ukrainalaisviranomaiset ovat löytäneet Hersonin alueelta kaikkiaan ainakin 10 kidutuskammiota. Venäläisjoukot vetäytyivät Hersonista marraskuussa. 

Yksi niistä on kammio, jossa on ukrainalaisviranomaisten mukaan pahoinpidelty ja kidutettu lapsia, uutisoivat The Guardian ja The Kyiv Independent

Ukrainan parlamentin ihmisoikeusvaltuutettu Dmytro Lubinetsin mukaan jopa venäläiset sotilaat itse kuvasivat kammiota lasten selliksi. 

Tietoja lasten kidutuskammiosta ei ole ainakaan toistaiseksi vahvistettu riippumattomista lähteistä.

Lue lisää aiheesta täältä.

5.42: Zelenskyi: Venäjällä ja Valko-Venäjällä ei asiaa arvokisoihin

Venäjällä tai Valko-Venäjällä ei ole asiaa arvokisoihin, toteaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi Twitterissä. 

Hän kertoo keskustelleensa eilen Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) puheenjohtajan Thomas Bachin kanssa. Bach kertoi Wall Street Journalin mukaan viime viikolla haluavansa Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat Pariisin kesäolympialaisiin Ukrainan sodan tilanteesta riippumatta. 

Zelenskyi kertoo olevansa järkyttynyt puheista, joiden mukaan Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoiden annettaisiin osallistua vuoden 2024 olympialaisiin Pariisissa. Presidentin mukaan maiden urheilijat tulisi eristää kokonaan. 

– Niin kauan kuin Venäjä tuhoaa rauhallista elämää, se tulee vain eristää, Zelenskyi kuvaa tviitissään. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

5.38: Taistelut etulinjassa käyvät kiivaina

Taistelut sodan etulinjassa jatkuvat kiivaina ja äärimmäisen vaikeina, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi

Hänen mukaansa Venäjän taktiikkana on tuhota tykistöllä kaikki, minkä näkee. Jäljelle jää presidentin kuvauksen mukaan vain raunioita ja kraatereita. 

– Etulinjassa ei ole rauhallista. Siellä ei ole helppoa tai yksinkertaista. Jokainen päivä ja jokainen metri ovat erittäin kovia, Zelenskyi totesi keskiviikkoiltana.  

Muutokset rintamalinjassa ovat olleet pieniä sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi Hersonista.

5.33: Mihin Ukraina iskee seuraavaksi?

Sen jälkeen, kun ukrainalaiset onnistuivat lokakuussa vapauttamaan strategisesti tärkeän Hersonin kaupungin, myös huhut Krimin takaisinvaltaamisesta voimistuivat.

Keskeinen kysymys onkin nyt, mihin Ukraina iskee seuraavaksi, Maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Antti Paronen?

– Tästä on ollut varsin paljon keskustelua kansainvälistenkin asiantuntijoiden keskuudessa.

– Ukrainalaisittain merkittävä operaatiosuunta sijaitsee Melitopolin ja maakannaksen alueella. Mikäli eteläinen Ukraina halutaan ukrainalaisten käsiin, tämä on se suunta, missä jossain vaiheessa pitäisi operoida. Milloin? Se on iso kysymys, Paronen toteaa Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Keskiviikko 14. joulukuuta:

20.31: Venäläismies yritti salakuljettaa ammuksia Viron kautta, pidätettiin Yhdysvaltain pyynnöstä

Venäjä on kimpaantunut Virolle, koska sen kansalainen on pidätetty Virossa Yhdysvaltain pyynnöstä. Vadim Konoshchenok pidätettiin viime viikolla Virossa.

Miehen kerrotaan yrittäneen kuljettaa 20 pakkausta tarkkuuskiväärin ammuksia Venäjälle marraskuun lopussa.

Yhdysvaltain oikeusministeriön julkaiseman syytekirjelmän mukaan tavaroiden matka Venäjälle oli tyssännyt, kun Viron poliisi oli pysäyttänyt miehen rajalla.

Hänen mukanaan oli ollut tuhansia yhdysvaltalaisvalmisteisia tarkkuuskiväärin ammuksia, puolijohteita ja muita elektroniikkakomponentteja.

Osa tavaroista oli Yhdysvaltain hallinnon terrorismin torjumiseksi asettamien rajoitusten piirissä. Yhdysvallat uskoo Konoshchenokin työskentelevän Venäjän turvallisuuspalvelulle FSB:lle.

USA syyttää hänen lisäkseen kuutta muuta ihmistä. Seitsemän Yhdysvaltain etsimän ihmisen joukossa on viisi Venäjän ja kaksi Yhdysvaltain kansalaista. Neljä henkilöä on edelleen vapaalla jalalla. (CNN)

19.36: USA:n hallinnon edustaja: Päätös neuvottelujen aloittamisesta tulisi kuulua presidentti Zelenskyille

Kaikki keskustelut siitä, olisiko jo aika aloittaa neuvottelut Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa sodan lopettamiseksi tulisi jättää Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin päätettäväksi, ei Yhdysvaltojen, sanoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston viestinnästä vastaava John Kirby.

Kirby kuitenkin myönsi CNN:lle, että aikaisemmin esitetyt jotkin arviot sodan loppumisesta jo tämän vuoden puolella eivät näytä toteutuvan. Sota kuitenkin jatkuu ja sen päättyminen näyttää epätodennäköiseltä.

Kirby muistutti myös, että Ukraina ja Venäjä taistelevat tällä hetkellä verisesti etenkin Donbassin alueella. Yhdysvallat ei odota, että taistelut laantuisivat talven aikana, vaikka talven sää voikin hidastaa sotaa. John Kirby tuli sodan alkuvaiheessa tunnetuksi Pentagonin tiedottajana, joka kommentoi sotaa usein televisioiduissa lehdistötilaisuuksissa.

Lue lisää keskiviikon sotatapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat