MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa 10 toukokuuta.
- Kaksi kolmasosaa Kiovan asukkaista palannut kaupunkiin, sanoo pormestari
- Ukrainan mukaan noin 26 000 venäläissotilasta kuollut tai loukkaantunut sodassa
- Ukraina: Yli tuhat sotilasta on vielä Azovstalin tehdasalueella
- YK: Kuolleiden määrä Ukrainassa voi olla moninkertainen virallisiin lukuihin verrattuna
- UPI:n Aaltola: Venäjä lisännee voimiaan Suomen rajalla
- "Putin ei näe tietä ulos", sanoo arvostettu amerikkalaisasiantuntija MTV:lle
- Venäjä tulitti Etelä-Ukrainan Odessaa hypersoonisilla ohjuksilla
Keskiviikon seuranta löytyy täältä.
23.32: Yhdysvalloissa edustajainhuone äänestää vielä tiistain aikana valtavasta tukipaketista Ukrainalle
Yhdysvaltain lainsäätäjien odotetaan äänestävän edustajainhuoneessa tiistai-iltana paikallista aikaa 40 miljardin dollarin, eli noin 38 miljardin euron apupaketista Ukrainalle. Tukipaketin on määrä sitten edetä Yhdysvaltain senaattiin.
Edellisen kerran maaliskuussa kongressi hyväksyi 13,6 miljardin dollarin, eli noin 12,9 miljardin euron tukipaketin Ukrainalle, joka uhkaa kuitenkin jo loppua presidentti Joe Bidenin mukaan, uutisoi mm. New York Times.
22.05: Ukrainan ensimmäinen presidentti on kuollut
Ukrainan ensimmäinen presidentti Leonid Kravtshuk on kuollut. Kiovan pormestari Vitali Klitshko kertoi asiasta tiistaina Telegramissa.
Klitshko kuvaili viestissään edesmennyttä presidenttiä lahjakkaaksi, luonteeltaan vahvaksi ja viisaaksi. Kravtshuk oli 88-vuotias.
Leonid Kravtshuk toimi itsenäistyneen Ukrainan presidenttinä vuodesta 1991 vuoteen 1994.
21.00: Ukrainan puolustusministeriö: Venäläiset vievät varastamaansa viljaa Syyriaan
Ukrainan puolustusministeriön tiedustelutietojen mukaan Venäjän joukot ovat varastaneet viljaa Ukrainassa miehittämiltään alueilta ja vieneet sitä ulkomaille. Asiasta uutisoi yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.
Tiedusteluosasto väittää, että merkittävä osa varastetusta viljasta on lastattu Venäjän lipun alla kulkeviin kuivarahtialuksiin ja viety Välimerelle.
– Todennäköisin päätepysäkki on Syyria. Sieltä vilja saatetaan salakuljettaa muihin Lähi-Idän maihin, Ukraina kertoo.
Ukrainan mukaan Venäjä aikoo viedä viljaa ja myös auringonkukan siemeniä lisäksi Krimin alueelle sekä Venäjälle.
Puolustusministeriö kertoi viime viikolla, että viljaa on varastettu Ukrainasta jo puoli miljoonaa tonnia.
20.27: USA: Venäjän hyökkäys Ukrainan Donbassin alueella on noin kaksi viikkoa aikataulusta jäljessä
Venäjän hyökkäys Ukrainan Donbasin alueella on yhdysvaltalaisen puolustusviranomaisen mukaan noin kaksi viikkoa omasta aikataulustaan jäljessä, kertoo uutistoimisto Reuters.
–Arviomme mukaan hän (Putin) on helposti kaksi viikkoa, tai ehkä enemmänkin, jäljessä siitä … missä hän luuli olevansa Donbasissa ja Etelä-Ukrainassa, nimettömänä pysyttelevä virkamies arvioi Reutersin mukaan toimittajille.
20.04: Ukraina vaatii Gazpromilta muutoksia kaasunsiirtoon
Venäläisen maakaasu- ja öljykonserni Gazpromin mukaan yhtiö on saanut ilmoituksen Ukrainalta, jonka mukaan maakaasun kauttakulku Eurooppaan Sokhranivkan kautta keskeytetään huomenna keskiviikkona 11. toukokuuta aamuseitsemältä paikallista aikaa. Asiasta uutisoi Reuters.
Gazpromin mukaan Ukraina ehdottaa kaiken kaasunsiirron ohjaamista Venäjän Kurskin alueella sijaitsevan Sudzhan kautta.
Kaasuyhtiön mukaan se ei näe mitään syytä tai estettä kaasunsiirrolle kuten ennen.
19.20: Pelastakaa Lapset: Ukrainassa kuollut ainakin 235 lasta
Kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan Ukrainan sodassa on menettänyt henkensä todistetusti ainakin 235 lasta. Sodan lapsiuhrien todellinen määrä on järjestön mukaan selvästi tuota suurempi, sillä piiritetyssä Mariupolin kaupungissa kuolleet lapset eivät ole varmistettujen uhrien luvussa mukana.
19.17: Britannian pääministeri Boris Johnson tapaa keskiviikkona presidentti Sauli Niinistön Helsingissä
Presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson keskustelevat Ukrainasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta.
Johnsonin keskiviikkoisella Suomen-vierailulla on tässä vaiheessa tärkeä symboliarvo, luonnehtii Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak.
Symboliarvon merkitystä korostaa hänen mukaansa se, että Johnson saapuu Suomeen aikana, jolloin on meneillään sota, jossa britit ovat tukeneet aseellisesti Ukrainaa.
Tietenkin vierailu liittyy Suomen Nato-jäsenyyshakuprosessiin, Salonius-Pasternak lisää.
17.43: Business Insider: Biden tulistui ja nuhteli armeijan edustajia tietovuodon takia
Yhdysvaltalaisen talouspainotteisen uutissivuston Business Insiderin mukaan Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden olisi raivostunut tietovuodosta, jonka mukaan Yhdysvaltojen tiedustelu auttoi Ukrainaan tappamaan venäläisiä kenraaleja sekä upottamaan sotalaivan.
Tietovuodosta uutisoitiin viime viikolla. Bidenin kerrotaan nuhdelleen vuodon takia asevoimien edustajia, uutisoi New York Times.
Bidenin suuttumuksen taustalla on uutisoinnin mukaan huoli siitä, että raportointi saattaa provosoida Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.
16.52: Ulkoministeri Baerbock: Saksa aikoo avata Kiovan-suurlähetystönsä uudelleen
Saksa aikoo piakkoin avata uudelleen Kiovan-suurlähetystönsä, kertoo Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock. Hän kuvailee tulevaa läsnäoloa edustustolla "minimaaliseksi".
Baerbock on vieraillut tänään Ukrainassa ja tavannut paikallisia asukkaita Kiovan läheisyydessä sijaitsevassa Butshassa. Vierailusta ei kerrottu etukäteen julkisuuteen.
Venäläisjoukkoja on syytetty siviilien tappamisesta Butshassa. Maan armeijaa on syytetty sotarikoksien tekemisestä myös muilla alueilla Kiovan ympärillä.
16.48: Boris Johnson tapaa huomenna Sauli Niinistön Helsingissä
Britannian pääministeri Boris Johnson tapaa huomenna presidentti Sauli Niinistön Helsingissä, kertoo presidentin kanslia tiedotteessaan. Johnsonin vierailee huomenna myös Ruotsissa.
Presidentti Niinistö ja pääministeri Johnson keskustelevat Ukrainasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta.
Lue myös: Britannian pääministeri Johnson huomenna Suomeen, tapaa presidentti Niinistön
16.20: Tampereella yhdistettiin tänään työnantajat- ja ukrainalaishakijat
Tampereella on järjestetty tänään ukrainalaisille työnhakijoille ja suomalaisille työnantajille tarkoitettu rekrytointitapahtuma.
Tarkoituksena oli auttaa työn tarjoajat ja hakijat yhteen.
Ensimmäiset työsopimukset allekirjoitettiin vain kymmenessä minuutissa
8:16
16.04: Kaksi kolmasosaa Kiovan asukkaista palannut kaupunkiin, sanoo pormestari
Ukrainan pääkaupungin Kiovan asukkaista kaksi kolmasosaa on palannut takaisin kaupunkiin, kertoo Kiovan pormestari Vitali Klitshko. Kiovan asukkaita lähti pakoon Venäjän hyökättyä maahan helmikuun lopussa.
Ennen Venäjän helmikuista hyökkäystä kaupungissa asui Klitshkon mukaan noin 3,5 miljoonaa asukasta.
YK:n mukaan yli 5,9 miljoonaa ukrainalaista on lähtenyt maasta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä helmikuun loppupuolella. Lisäksi yli kahdeksan miljoonan ihmisen arvioidaan joutuneen jättämään sodan vuoksi kotinsa ja pakenemaan toisaalle Ukrainan rajojen sisällä.
16.00: Ukraina: Noin 26 000 venäläissotilasta kuollut tai loukkaantunut sodan aikana
Ukrainan puolustusministeriön mukaan noin 26 000 venäläissotilasta on kaatunut tai loukkaantunut Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen.
Ukraina kertoo tuhonneensa helmikuun lopun jälkeen muun muassa yli tuhat panssarivaunua, noin 200 lentokonetta ja 160 helikopteria.
Tietoja ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.
15.45: Liettuan parlamentti julisti Venäjän terroristivaltioksi
Liettuan parlamentti on julistanut Venäjän terroristivaltioksi. Asiasta kertoo muun muassa baltialainen uutissivusto Delfi.
Maan parlamentti äänesti asiasta tänään. Parlamentti päätti samalla tunnustaa yksimielisesti Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa kansanmurhaksi.
Parlamentin mukaan Venäjän pyrkii tuhoamaan Ukrainan kansakunnan ja murtamaan sen yhteishengen tappamalla kokonaisia perheitä ja sieppaamalla, kiduttamalla ja raiskaamalla ihmisiä.
14.20: Saksan ja Hollannin ulkoministerit yllätysvierailulla Ukrainassa
Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock on vieraillut tänään Ukrainassa ja tavannut paikallisia asukkaita Kiovan läheisyydessä sijaitsevassa Butshassa. Vierailusta ei kerrottu etukäteen julkisuuteen.
Myöhemmin kerrottiin, että hänen kanssaan Kiovaan oli matkustanut myös Hollannin ulkoministeri Wopke Hoekstra, joka kertoi vierailleensa Irpinissä Kiovan lähellä.
Hänen oli määrä myös tavata myöhemmin Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Hoekstra kertoi myös, että maa aikoo tukea rahallisesti Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) tutkimuksia Ukrainassa epäiltyihin sotarikoksiin liittyen.
Venäläisjoukkoja on syytetty siviilien tappamisesta Butshassa. Maan armeijaa on syytetty sotarikoksien tekemisestä myös muilla alueilla Kiovan ympärillä.
Saksan vihreitä edustava Baerbock on viimeisin ulkomaalaisista diplomaateista ja johtajista, jotka ovat vierailleet Butshassa.
14.03: Yli tuhat ukrainalaissotilasta on vielä Azovstalin tehdasalueella
Yli tuhat ukrainalaista sotilasta on yhä Azovstalin terästehtaalla Ukrainan Mariupolissa, kertoo maan varapääministeri Iryna Vereshtshuk.
Varapääministerin mukaan sadat sotilaat ovat haavoittuneet ja osa tarvitsee välitöntä hoitoa. Hän kertoo tilanteen heikkenevän joka päivä.
Azovstalin terästehtaalla Mariupolissa jäljellä olevat ukrainalaisjoukot ilmoittivat sunnuntaina, ettei antautuminen ole vaihtoehto.
Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi sunnuntaina, että kaikki tehdaskompleksin siviilit oli saatu evakuoitua. Uutistoimisto Reuters kuitenkin kertoo, että Mariupolin pormestarin avustajan mukaan tehdasalueella olisi yhä noin 100 siviiliä.
Video: Maanpuolustuskorkeakoulun Paronen puhui huhtikuun lopulla siitä, miksi Azovstalin tehdasalueen haltuunotto olisi hyökkääjälle hyvin haastava
2:34
13.13: Paikallisviranomaiset: 44 kuollutta löydettiin kerrostalon raunioista Iziumissa
Harkovan alueellisten puolustusjoukkojen mukaan viisikerroksisen rakennuksen raunioista on löydetty 44 henkilön ruumiit Iziumissa.
Izium on ollut jo noin kaksi kuukautta Venäjän joukkojen hallussa, eikä ole tietoa milloin rakennus on tuhoutunut.
Harkovan alueellisen sotilaskuvernöörin Oleh Syniehubovin mukaan paikalliset asukkaat olivat kaivaneet ruumiit raunioista käsin. Ei ole tietoa, antoivatko Venäjän joukot luvan ruumiiden kaivamiseen.
Syniehubovin mukaan evakuointikäytävän avulla saatiin evakuoitua 1700 siviiliä Iziumista, mutta sen jälkeen Venäjän joukot estivät evakuoinnit tai humanitaarisen avun tuomisen kaupunkiin.
Hänen mukaansa läheinen Tsyrkunyn kaupunki on saatu otettua takaisin venäläisiltä, mutta näkymä kaupungissa on painajaismainen.
– Useat rakennukset ovat tuhoutuneet, mukaan lukien toimistoja ja kouluja. Kaikkialla on siviilien ruumita, hän kuvaili CNN:n mukaan.
12.49: Kuolleiden määrä Ukrainassa voi olla moninkertainen virallisiin lukuihin verrattuna
YK:n ihmisoikeustarkkailija Matilda Bognerin mukaan kuolleiden määrä Ukrainassa voi olla tuhansittain suurempi kuin viralliset luvut antavat ymmärtää. Tällä hetkellä 3 381 ukrainalaisen siviilin on vahvistettu kuolleen sodassa.
Bognerin mukaan erityisesti Mariupolin kaupungissa uhrimäärän pelätään olevan huomattavasti tiedettyä suurempi.
12.40: Ukraina: Venäjä tulitti omia sotilaitaan pelätyllä raketinheittimellä – "Täysi tuki"
Venäjä on iskenyt kuolettavasti omia asemiaan vastaan raketinheittimillä Zaporizhzhjan alueella, väittää Ukrainan armeijan 60. jalkaväkiprikaatin 97. jalkaväkipataljoona Facebookissa.
Tykistökeskitys voi, erityisesti taisteluiden ollessa käynnissä, osua väärään kohteeseen monesta eri syystä.
– 97. jalkaväkipataljoonan johto ilmaisee tyytyväisyytensä venäläisten hyökkääjien toimiin, jotka 8. toukokuuta ampuivat suncepekillä (TOS-1-raketinheittimen kutsumanimi) omiin asemiinsa ja käytännössä polttivat venäläiset miehittäjät Ukrainan maalta, pataltoona kertoo Facebook-sivullaan.
Tapausta ei ole vahvistettu.
Lue aiheesta lisää täältä.
1:06
12.17: Neljä syytä, miksi Venäjän armeijan mottipihdit ovat ruosteessa Donbassissa – "Koko rintaman vahvin puolustus"
Yhdysvaltojen puolustusviranomainen luetteli arvostetun Foreign Policy -lehden toimittajan ja sotaa analysoivan amerikkalaisen ajatushautomon Institute for the Study of Warin mukaan maanantaina neljä syytä, miksi Venäjän mottipihdit eivät tao tulosta.
Ensinnä Venäjä joutuu näkemään valtavasti vaivaa jokaisen kilometrin valloittamiseen. Se ei käytännössä pysty hyökkäämään kuin alueilla, joita tykistö on huolellisesti pehmittänyt. Niin pitkään kuin Venäjä etenee hyvin hitaasti, ei rintama repeä, vaikka kalustoa ja sotilaita kuluu.
Toiseksi keväinen muta on ei ole kymmenien tonnien painoisille panssariajoneuvoille mieluinen taistelukenttä, eikä jalkaväkikään vauhdilla rynnäköi saappaat savessa. Tämä on pakottanut Venäjän pysymään päällystetyillä teillä, mikä paitsi sumputtaa joukot, niin tekee hyökkäyssuunnista ennalta-arvattavia.
Kolmannekseen heikko huolto riivaa Donbassissa olevia joukkoja. Venäjä on hakenut ratkaisua tähän ongelmaan enemmän tai vähemmän koko sodan ajan siinä kunnolla onnistumatta. Venäjän ratkaisu keskittää yksikkönsä Itä-Ukrainaan eittämättä helpotti huollon hommia, mutta ei ratkonut pulmaa.
Neljäs syy Venäjän tökkivään motitusyritykseen on se, etteivät kaikki sen sotilaat suostu noudattamaan käskyjä. Vaikka venäläisjoukkojen moraalin on arveltu olevan heikko, on todistusaineisto käskyjä tottelemattomista sotilaista kuitenkin vielä anekdoottien tasolla, kirjoittaa CNN.
Lue aiheesta lisää täältä.
1:18
10.44: UPI:n Aaltola: Venäjä lisännee voimiaan Suomen rajalla – "Kreml tietää, että olemme spartalainen maa"
Venäjän mahdollinen sotilaallinen uhka ei ole katoavaa tyyppiä, toteaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Twitterissä.
Suomella on paljon annettavaa Natolle. Tätä on Suomessa viime viikkoina hoettu useampaan otteeseen ja myös useat kansainväliset arviot ovat tulleet samaan lopputulokseen.
Nyt kuoroon liittyy myös UPI:n johtaja Mika Aaltola.
– Keskeistä on mieltää kokonaisvaltainen puolustussuunnittelu pohjoisesta Itämerelle. NATO mahdollistaa monia asioita, jotka historiallisesti ovat jääneet kesken erityisesti Pohjolassa, Aaltola sanoo.
Aaltolan mukaan Suomella voi olla Natossa keskeinen rooli myös Pohjolan linnakkeen rakentamisena. Miten Suomi sitten toimiikaan, on se syytä tehdä itsevarmasti.
– Venäjällä tiedetään, että Suomi on spartalainen, ääripuolustuksellinen maa. Se ei lähde tätä testaamaan, kunhan määrittelemme NATO-roolimme itsevarmaksi, ja yhdistämme siihen, kun aika on jonain päivänä kypsä, myös Venäjän saamisen mukaan kunnioittamaan perusperiaatteita, Aaltola sanoo.
Lue aiheesta lisää täältä.
10.30: "Putin ei näe tietä ulos", sanoo arvostettu amerikkalaisasiantuntija MTV:lle ja esittää kolme vertausta Suomen talvisotaan
Voitonpäivän puheen perusteella presidentti Vladimir Putin ei tiedä mitä tehdä, sanoo Atlantic Council -ajatushautomon arvostettu asiantuntija Daniel Fried. "Talvisodan skenaarioon" hän uskoi sodan alussa, mutta ei enää.
Venäjän presidentiltä odotettiin maanantain voitonpäivän puheessa sodanjulistusta tai liikekannallepanoa. Näitä ei tapahtunut. Friedin mukaan eniten huomio kiinnittyikin juuri siihen, mikä puheesta puuttui.
– Puhe ei eskaloitunut, eikä näyttänyt suuntaa pois sodasta. Se ei julistanut sotaa, ei tulitaukoa, ei kiinnostusta neuvotteluun. Se oli lattea, puolustava ja epämääräinen, Fried kuvailee.
Nykyisin washingtonilaisen ajatushautomon palveluksessa työskentelevä Fried on tehnyt yli 40 vuoden uran Yhdysvaltain ulkoministeriön palveluksessa, esimerkiksi Puolan suurlähettiläänä.
Lue aiheesta lisää täältä.
2:06
9.20: Ukraina julkaisi kuvaa ohjusiskujen tekemästä tuhosta Odessassa
Ukrainan pelastusviranomaisten julkaisemalla videolla näkyy useita rakennuksia raunioina Odessassa. Uutistoimisto Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan videon kuvausajankohtaa.
Paikallisviranomaisten mukaan Venäjän ohjusiskut osuivat maanantaina muun muassa ostoskeskukseen. Viranomaisten mukaan ohjukset oli laukaistu Krimin niemimaalta. Ukrainan mukaan Venäjä on ampunut Odessaan myös hypersoonisia ohjuksia.
0:41
8.43: Putin on tehnyt syrjäyttämisestään "erittäin vaikeaa" – edes Neuvostoliiton johtajan vallan vienyt peliliike ei ole enää mahdollinen
Kun kävi selväksi, että Venäjän sotakone pikemminkin vaikertaa kuin valloittaa Ukrainassa, alkoi Moskovasta kantautua jos jonkinlaisia huhuja presidentti Vladimir Putinin syrjäyttämisestä.
Tuoreimman teorian mukaan Putinin mahdollinen ja pitkälti huhupuheisiin ja spekulointeihin perustuva syöpäleikkaus voisi tarjota siihen mahdollisuuden.
Emeritusprofessori Kimmo Rentolan mukaan Putin on tehnyt syrjäyttämisestään "erittäin vaikeaa".
– Putinin syrjäyttäminen on tehty erittäin vaikeaksi. Nikita Hruštšov syrjäytettiin politbyroossa eli korkeimmassa johdossa, mutta nyt ei ole mitään politbyroon tapaista elintä, joka pystyisi tekemään sellaisen päätöksen, että Putin lähtee, Rentola jatkaa.
Neuvostoliittoa vuodet 1953–1964 johtanut Nikita Hruštšov kutsuttiin kesken lomansa lokakuussa 1964 Moskovaan. Syrjäyttämisestä oli huhuttu ja näin myös kävi. Kilpailijat työnsivät Hruštšovin alas neuvostojärjestelmän kärkipaikalta keskuskomitean tapaamisessa.
1:27
6.22: Venäjä hyökkäsi Odessaan hypersoonisilla ohjuksilla
Venäjä hyökkäsi eilen maanantaina Etelä-Ukrainassa sijaitsevalle Odessan alueelle hypersoonisilla ohjuksilla, kertoo Ukraina.
Odessan sotilaspiirin tiedottajan Sergei Bratchukinin mukaan ohjukset osuivat ostoskeskukseen ja kahteen hotelliin.
Ukrainan puolustusvoimat kertoo, että ostoskeskukseen osui seitsemän ohjusta. Yksi kuoli ja viisi loukkaantui hyökkäyksessä, Ukraina sanoo.
Vahvistamattomien tietojen mukaan hotelli-iskujen seurauksena kaksi ihmistä joutui sairaalahoitoon.
6:01
5.10: Pentagonin mukaan ukrainalaisia on kuljetettu Venäjälle vastoin heidän tahtoaan
Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan Ukrainassa on näkynyt viitteitä siitä, että ukrainalaisia olisi pakkokuljetettu Venäjälle. Asiasta kertoi Pentagonin tiedottaja John Kirby.
Kirby ei kertonut toimittajille, kuinka monista mahdollisista ukrainalaisleireistä puhutaan. Kirbyn mukaan on kuitenkin näyttöä siitä, että ukrainalaisia olisi kuljetettu vastoin heidän tahtoaan Venäjälle.
– Moskovalla on ollut 75 päivää aikaa kohdella ukrainalaisia julmasti. Joka kerta, kun luulet, etteivät he voi enää vajota vielä alemmas, he todistavat, että olet väärässä, Kirby sanoi.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi jo huhtikuun alussa, että tuhansia ukrainalaisia olisi viety Venäjälle. Ukrainan oikeusasiamies Ljudmyla Denisovan mukaan Venäjälle vietyjen ukrainalaisten luku olisi kasvanut sodan alettua jo yli 1,19 miljoonaan. Luvussa on mukana ainakin 200 000 lasta.
5.05: CNN: Venäläisjoukkoja kieltäytyneet käskyistä Ukrainassa
Yhdysvallat sanoo nähneensä raportteja siitä, että jotkut venäläisjoukot ovat kieltäytyneet noudattamasta käskyjä Donbasissa, kirjoittaa CNN nimettömään puolustuslähteeseen nojaten.
Joukko-osastojen lisäksi joidenkin alempien upseerien on kerrottu kieltäytyneen toteuttamasta etenemiskäskyjä.
Maanantai 9. toukokuuta
23.56: Biden helpottaa Yhdysvaltain asevientiä Ukrainaan
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on helpottanut maansa asevientiä Ukrainaan ottamalla käyttöön toisen maailmansodan aikaisen lain aseavusta.
Valkoisen talon mukaan laki mahdollistaa aseiden lainaamisen Ukrainaan ripeällä aikataululla.
Allekirjoittaessaan lakia Biden sanoi Yhdysvaltojen tukevan ukrainalaisten taistelua, kun nämä puolustavat maataan ja demokratiaansa "Putinin julmaa sotaa" vastaan.
Biden myönsi, että Yhdysvallat on jo käyttänyt Ukrainan tukemiseen miljardeja dollareita, mutta lisäsi, että Venäjän aggressioon taipuminen olisi vielä kalliimpaa.
23.40: EU:n Ursula von der Leyen keskusteli Venäjän öljykieltoa vastustavan Unkarin pääministerin kanssa
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasi maanantaina Unkarissa maan pääministerin Viktor Orbanin ja keskusteli tämän kanssa venäläisestä öljystä.
– Keskustelu selvensi sanktioihin ja energiaturvallisuuteen liittyviä asioita, von der Leyen tviittasi tapaamisen jälkeen.
Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
Lue lisää: EU:n Ursula von der Leyen keskusteli Venäjän öljykieltoa vastustavan Unkarin pääministerin kanssa – "Selvensi sanktioihin ja energiaturvallisuuteen liittyviä asioita"
23.09: Ukrainalaisia on kuljetettu vastoin heidän tahtoaan Venäjälle, kertoo Pentagon
Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan Ukrainassa on näkynyt viitteitä siitä, että ukrainalaisia olisi pakkokuljetettu Venäjälle. Asiasta kertoi Pentagonin tiedottaja John Kirby.
Kirby ei kertonut toimittajille, kuinka monista mahdollisista ukrainalaisleireistä puhutaan. Kirbyn mukaan on kuitenkin näyttöä siitä, että ukrainalaisia oltaisiin kuljetettu vastoin heidän tahtoaan Venäjälle.
22.57: Europarlamentin puhemies MTV:lle: Putinille mieluisin lahja olisi epäyhtenäisyys
Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola katsoo sodan varjostaman maanosan olennaisimmaksi tehtäväksi EU:n jäsenmaiden yhtenäisyyden.
Sen tärkeimpiä käytännön osoituksia on yhtenä rintamana seisominen Venäjän vastaisten pakotetoimien takana.
6:15