Zelenskyin mukaan Ukraina on saavuttanut tavoitteitaan Kurskin hyökkäyksessä

Ukrainan presidentti sanoi myös joukkojen ottaneen lisää venäläisiä sotavankeja vankienvaihtoa varten.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina on saavuttanut tavoitteitaan Kurskin hyökkäyksessä Venäjällä. Ukraina käynnisti hyökkäyksen Kurskin alueella Venäjällä kaksi viikkoa sitten.

Zelenskyin ja Ukrainan armeijan komentajan Oleksandr Syrskyin maanantaina antamien lausuntojen mukaan Ukraina on onnistunut ottamaan kiinni venäläisiä sotilaita vankienvaihtoa varten.

Zelenskyi on sanonut, että hyökkäyksen tarkoituksena oli luoda puskurivyöhyke Venäjän alueelle, jotta Ukraina voisi suojella omaa väestöään. AFP:n mukaan ukrainalaisjoukkojen on onnistunut avata ottamillaan alueilla hallinnollisia tukikohtia.

Lisäksi Proletarskissa Rostovin alueella Venäjällä julistettiin hätätila Ukrainan lennokki-iskujen takia. Venäjän mukaan Ukraina iski sunnuntaina paikalliseen polttoainevarastoon, jossa syttyi tulipalo. Alueen kuvernöörin Vasili Golubevin mukaan 18 palomiestä loukkaantui.

Venäjä jatkoi hyökkäystä Donetskissa

Venäjä on itse jatkanut hyökkäyksiään Donetskin alueella maan itäosassa.

Ukrainassa neljä ihmistä kuoli sunnuntaina venäläisjoukkojen iskuissa Donetskin alueella, kertoi alueen syyttäjänvirasto Kyiv Independentin mukaan. Lisäksi neljän ihmisen kerrotaan haavoittuneen Venäjän lennokki- ja tykistöiskuista. Rintamalinjan läheiset asutuskeskukset kärsivät Venäjän iskuista päivittäin.

Venäjän joukot ovat Donetskin alueelle lähestyneet viime aikoina Pokrovskia, joka on Ukrainan joukkojen huollon kannalta tärkeä kaupunki.

Ukraina on iskujen takia määrännyt lapsiperheet evakuoitavaksi Pokrovskin kaupungista.

Venäjä: Ei tulitaukoneuvotteluja

Venäjä kiisti myös uutiset, joiden mukaan se olisi ryhtymässä tulitaukoon tähtääviin neuvotteluihin Ukrainan kanssa.

Venäjän ulkoministeriö kiisti sunnuntaina, että maa olisi ollut valmis sopimaan Ukrainan kanssa energiainfrastruktuuria vastaan tehtävien iskujen lopettamisesta puolin ja toisin. Asiasta kertoi Kyiv Independent.

Washington Post uutisoi viikonloppuna, että osapuolet olivat ryhtymässä salaisiin neuvotteluihin, mutta Ukrainan taannoinen hyökkäys yli Venäjän rajan sotki suunnitelmat. Lehden tiedot pohjautuivat neuvotteluaikeet tunteviin nimettömiin viranomais- ja diplomaattilähteisiin.

Washington Postin mukaan Qatarin Dohassa käytävien neuvottelujen onnistuminen olisi merkinnyt osittaista tulitaukoa.

Ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan suunnitelmat neuvotteluista eivät kariutuneet, koska suoria tai epäsuoria neuvotteluita ei alun alkaenkaan ollut.

Venäjä on iskuillaan tuhonnut muun muassa Ukrainan sähköverkkoa ja voimaloita. Ukraina puolestaan on iskenyt Venäjän öljynjalostamoihin ja -varastoihin.

Lue myös:

    Uusimmat