Harkovan alueella asuva Ljuba evakuointia edeltäneestä yöstä: "Todella hirvittävä"

Venäjän etenemisestä Harkovan alueella Koillis-Ukrainassa on tipahdellut ristiriitaisia tietoja päivän aikana siviilien evakuointien jatkuessa.

Venäjän puolustusministeriö sanoo AFP:n mukaan vallanneensa lisää raja-alueen kyliä niiden lisäksi, jotka se ilmoitti vallatuiksi eilen lauantaina. Tietoja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä, ja Ukraina armeija sanoo pystyneensä torjumaan Venäjän etenemisen.

Harkovan kuvernöörin mukaan kaikkiaan jo yli 4 000 ihmistä on evakuoitu taistelujen tieltä Harkovan alueella.

AFP:n toimittajat näkivät ihmisten jättävän kotejaan Vovtshanskin kaupungin liepeillä. Monet lähtijöistä olivat AFP:n mukaan iäkkäitä ja hämmentyneitä tilanteesta.

– Me emme aikoneet lähteä. Koti on koti, sanoi 72-vuotias Ljuda Zelenskaja AFP:lle sylissään Zhora-niminen kissansa.

70-vuotias Ljuba Konovalova kuvaili evakuointia edeltäneen yön olleen "todella hirvittävä".

AFP: Ihmisiä siirrettiin Harkovan kaupunkiin

AFP:n mukaan vapaaehtoiset ovat auttaneet ihmisiä, joita on määrä siirtää alueen pääkaupunkiin Harkovaan.

Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko kertoi lauantaina, että alueelle on lähetetty viranomaisia vauhdittamaan evakuointeja sen jälkeen, kun Venäjä aloitti perjantaina laajan yllätyshyökkäyksen Harkovan alueella. Ministerin lausunnosta uutisoi ukrainalaissivusto Kyiv Independent.

Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki ja yksi Ukrainan merkittävimmistä teollisuuskaupungeista.

Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synjehubov kertoi myös, että tänään 63-vuotias mies kuoli venäläisjoukkojen tykistötuleen Hlyboken kylässä.

Synjehubov on aiemmin arvioinut, että maahyökkäyksen vaaraa Harkovan kaupungin valtaamiseksi ei ole.

Ukrainassa epäillään pikemminkin, että Venäjä pyrkii luomaan puskurivyöhykettä Harkovan alueelle estääkseen Ukrainaa iskemästä Venäjän puolelle.

Ukraina jatkoi iskuja Venäjän puolelle

Viime yönä Ukraina jatkoikin iskujaan Venäjän puolelle, sanoo Venäjän puolustusministeriö, joka kertoi estäneensä kahdeksan lennokki-iskua.

Paikallisen kuvernöörin mukaan yksi pudotetuista lennokeista aiheutti tulipalon öljynjalostamolla eteläisellä Volgogradin alueella.

–  Lennokin putoamisen ja sitä seuranneen räjähdyksen vaikutukset aiheuttivat tulipalon Volgogradin öljynjalostamolla, kirjoitti kuvernööri Andrei Botsharov Telegram-viestipalvelussa AFP:n mukaan.

Botsharovin mukaan tulipalo saatiin sammutettua eikä kukaan loukkaantunut.

Lukoilin omistaman Volgogradin öljynjalostamon verkkosivuilla kerrotaan AFP:n mukaan, että se on Lounais-Venäjän suurin öljynjalostamo.

Ukraina kohdisti sinne iskun myös helmikuussa.

Pula sotatarvikkeista ja sotilasvoimasta rintamalla on saanut Ukrainan kiihdyttämään lennokki-iskuja Venäjän puolelle, ja iskuja on kohdistettu erityisesti energiainfrastruktuuriin. Ukrainan mukaan iskut ovat vastaus Venäjän siviileihin kohdistamille hyökkäyksille Ukrainassa.

Lue myös:

    Uusimmat