Noin 80 miljoonaa myytyä kappaletta noin 50 maassa. Stieg Larssonin Millenium-kirjasarja on yksi maailman menestyneimmistä. Kun jalkapallotähti Zlatan Ibrahimovicin elämäkerran kirjoittanut David Lagercrantz alkoi tehdä neljättä osaa Larssonin huippusuosittuun Millenium-trilogiaan, hän tiesi joutuvansa elämänsä pyöritykseen.
Lagercrantzin kirjoittama neljäs, yli 500-sivuinen osa Det som inte dödar oss (suom. Se mikä ei tapa) julkaistaan tänään kymmenissä maissa, mukaanlukien Suomessa.
Maailman puhutuin kirjailija kertoi MTV Uutisille, millaista on ollut kirjoittaa odotettua teosta, paineista ja saamastaan kritiikistä.
Lagercrantz sanoo, että häntä kysyttiin kirjoittamaan jatkoa Millenium-sarjaan juhlissa. Tuolloin hän ei vielä uskonut asiaa todeksi.
– Kuuluin vielä toiseen kustantamoon. Kun minut salakuljetettiin kellariin ja tapasin kustantajan, ymmärsin, että tässä ollaan tosissaan. Silloin aloin innostua. Jos olisin kieltäytynyt, olisin katunut sitä koko elämäni.
"Mitä olisi tapahtunut, jos Conan Doyle olisi sanonut, älkää koskeko Sherlock Holmesiin?"
Syytöksiä ja paineita
Stieg Larssonin saappaisiin hyppääminen ei ole riskitöntä. Kirjaprojekti on kerännyt ympärilleen paitsi mielenkiintoa myös runsaasti kritiikkiä.
Teosta ovat varjostaneet niin vuonna 2004 sydänkohtaukseen kuolleen Larssonin lähipiiristä kantautuneet syytökset kuin perintöriidat kirjailijan omaisuudesta.
Stieg Larssonin avopuoliso Eva Gabrielsson on todennut julkisuudessa, ettei usko, että Larsson olisi halunnut jonkun muun kirjoittavan jatkoa kirjoihinsa.
Aikaisemmin elokuussa Larssonin lapsuudenystävät vertasivat Dagens Nyheterin mielipidekirjoituksessaan uutta Millenium-osaa haudanryöstöön.
– Olen surullinen siitä, haudanryöstö on erittäin kova sana. Keskustelu on tervetullutta. Mielestäni kirjallisuudesta pitääkin puhua, on keskusteltava, mitä saa ja ei saa tehdä. Mutta tiedän, että tämä tekee hyvää Stieg Larssonin kirjallisuudelle. Nyt hän saa uuden sukupolven lukijoita ja hänen hahmoistaan tulee yhä ikonisempia. Mitä olisi tapahtunut, jos Conan Doyle olisi sanonut ”älkää koskeko Sherlock Holmesiin”? Lagercrantz perustelee.
– Olen todella pahoillani, että Eva Gabrielsson on niin vihainen. Olen pahoillani siitä, mitä hän on käynyt läpi. Ymmärrän hänen tunteensa, minulla on vain hyvää sanottavaa hänestä.
Lagercrantz myöntää paineiden olevan kovat.
– Olen ollut peloissani kaikesta kritiikistä. On ollut aikoja, jolloin se on masentanut. Mutta pelko saa hereille. Ymmärsin vielä paremmin, että minun on pakko kirjoittaa hyvin. En ole koskaan ennen tehnyt yhtä lujasti töitä.
"On mahtavaa, että olen saanut tehdä kaksi suurta ruotsalaista projektia, Zlatan-kirjan ja jatkoa Stieg Larssonin teoksiin."
Larssonin maailma uusilla mausteilla
Tänään julkaistavassa teoksessa aiemmista Millenium-kirjoista (Miehet, jotka vihaavat naisia, Tyttö, joka leikki tulella, Pilvilinna, joka romahti) tutut henkilöhahmot Lisbeth Salander ja Mikael Blomkvist kohtaavat jälleen toisensa – tällä kertaa USA:n tiedustelupalvelun NSA:n ja tietomurtojen parissa.
Käytännössä aiemmista teoksista tutut paikat ja keskeiset hahmot ovat Larssonin perintöä, tarina on Lagercrantzin.
– Tehtäväni oli huolehtia, että lukija tuntisi olevana Stieg Larssonin maailmassa. Lukijan pitää tunnistaa Lisbeth Salander, Millenium-lehti, kaikki mahtavat hahmot. Mutta tästä ei olisi tullut hyvä, ellen olisi laittanut tähän myös jotain omaani. Minulla on tapana sanoa, että olen parhaimmillani, kun menen sisään toiseen maailmaan. Tämä on hänen maailmansa, jolle olen antanut mausteeni, Lagercrantz sanoo.
Se mikä ei tapa -teoksen kirjoittamiseen meni Lagercrantzin mukaan noin puolitoista vuotta.
– Heräsin aamuneljältä ja ajattelin kirjaa koko ajan.
Yhtäläisyydet Zlataniin
Lagercrantzin kirjoittama elämäkerta Ruotsin suosituimmasta jalkapalloilijasta oli maailmanlaajuinen menestys. Kirjailija löytää Zlatan-teoksesta ja uudesta Millenium-kirjasta yhteisiä piirteitä.
– On mahtavaa, että olen saanut tehdä kaksi suurta ruotsalaista projektia, Zlatan-kirjan ja jatkoa Stieg Larssonin teoksiin. Niissä on myös yhtäläisyyksiä. Se mikä ei tapa viittaa Nietzschen sanoihin se mikä ei tapa, vahvistaa. Niin kävi päähenkilö Lisbeth Salanderille: yhteiskunta yritti murskata hänet, mutta hän kieltäytyi olemasta uhri.
– Zlatan kasvoi ympäristössä, joka olisi tehnyt useimmista rikollisia tai työttömiä. Mutta kaikki vaikeudet tekivät hänestä vain vahvemman. Hän oli myös nero, joka näytti kyntensä.
Huippusalainen prosessi
Uusimman Millenium-kirjan tekeminen oli äärimmäisen salaista. Lagercrantz mm. kirjoitti teosta tietokoneella ilman internet-yhteyttä, ja kun kappaleita yli 500-sivuisesta käsikirjoituksesta lähetettiin eteenpäin, ne lähetettiin tulostettuina erikoislähetyksinä. Pelkästään tulostamiseen meni kaksi viikkoa.
Onko nyt vapautunut olo, kun kirja viimein menee julki?
– Olen odottanut pitkään, että voisin viimein puhua kirjasta. Tosin kaipaan sitäkin, että kaikki hälinä loppuu. Oikea intohimoni on kirjoittaa, ei seistä valokeilassa. Kaipaan sitä, että voin istua aikaisin aamulla kotona, kirjoittaa, viedä lapset kouluun ja juoda expressoni, kirjailija sanoo.
Leppoisiin päiviin on kuitenkin vielä aikaa. Lagercrantz on keväästä lähtien antanut viikoittain haastatteluja medialle ympäri maailmaa.
Tulevat aikataulut ovat vielä hektisempiä, kirjan ympärille kun on rakennettu samanlainen hype kuin Dan Brownin Da Vinci -koodissa.
– Tapasin David Nichollsin, englantilaisen menestyskirjailijan ja hän sanoi, että julkaisuhässäkän vuoksi en pystyisi kirjoittamaan moneen vuoteen. Säikähdin, sillä sellainen tilanne tekisi minut hulluksi.
Katso David Lagercrantzin n. 10-minuuttinen haastattelu yllä olevalta videolta.