Tulinen kala-annos on minulle toistaiseksi varsin harvinainen kokemus (koska kalarajoitteisuus). Niinpä päätin paikata makuvajettani mausteisella, klassisella thaimaalaisella chili-tamarindi-kastikkeella ahvenen kera. Osui sen verran hyvin makuhermoon, että kokeilen thai-keittiön saloja kalaan jatkossakin. Varsin simppeli ja nopea ruoka taittuu helposti arkenakin.
VINKKI! Pähkinäöljy on oiva lisä keittiössä. Se maksaa aika paljon marketeissa, mutta etnisistä kaupoista sitä löytyy huomattavasti edullisemmin. Esim. litrasta maapähkinäöljyä olen maksanut jo pitkään eri paikoista ostamalla 4 euroa. Marketissa ainakin tuplat. Maapähkinäöljy kestää hyvin kuumentamista ja siitä saa esim. maailman parhaat pop cornit. Voit korvata sen tässä ruoassa esim. auringonkukkaöljyllä. Ei mielellään oliiviöljyllä. Kalan voit korvata millä tahansa valkolihaisella fisulla. Tarjoa riisin kera.
Ahventa thai-tyyliin
neljälle
8-12 ahvenfileetä
2 rkl pähkinäöljyä
6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2-4 chiliä hienonnettuna ilman siemeniä (tulisuudesta riippuen)
1/2 sipuli hienonnettuna
1 dl tamarinditahnaa
2 rkl soijaa
2 rkl kalakastiketta
2 rkl limettimehua
1 rkl muscavadosokeria
korianteria (koristeluun)
suolaa ja pippuria
Kuumenna pientä kattilaa keskilämmöllä. Lorauta sille öljyä. Kuullota chiliä ja valkosipulia pari minuuttia. Lisää loput ainekset kalaa, suolaa ja pippuria lukuunottamatta. Sekoita hyvin ja anna porista, kunnes kastike alkaa tukevoitua.
Mausta ahvenet suolalla ja pippurilla. Kuumenna paistinpannu melko kuumaksi ja lorauta sille öljyä. Paista ahvenfileet sopivan kypsäksi. Laita lautaselle kastiketta ja fileet päälle. Koristele korianterilla (kuvassa minttua, toimi myös hyvin). Tarjoile riisin kera.