Oi talvi, tulisit jo! Valkea maa, narskuva hanki, kuulas pakkastaivas… villasukat, tuhti punkku ja höyryävä lihapata…
Borssikeitto on suomalaisillekin tuttu ukrainalainen klassikko, joka on lämmittänyt mieltä ja kieltä vuosikymmenien ajan. Sen syvän punainen väri ja pitkän haudutuksen tuoma taivaallinen tuoksu keittiössä toimii aina, kun ulkona näyttää karulta tai pirun kylmältä.
Borssikeitto ei vaadi tuekseen lihaa, mutta se lisää tietty ruokaisuutta ja syventää makua. Tällä kertaa käytin lihana hirveä, jota löytyy näin syksyllä reilusti lihatiskeiltä. Tarkalleen ottaen hirven lapaa. Keiton kruunaa piparjuurella vauhditettu ranskankerma.
Borssikeitto hirvestä piparjuurikermalla
6-8 hlölle
n. 600 g punajuuria eli 3-4 kpl, ei oo niin tarkkaa
1 kg hirven patalihaa, esim. lapaa, ison peukalonpään kokoisiksi palasiksi pilkottuna
1 sipuli, hienonnettuna
1 porkkana, hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
400 g tomaattimurskaa tai kokonaisia tölkkitomaatteja
nyrkinkokoinen pala punakaalia, ohueksi suikaloituna
2-3 l lihalientä
3 tl kuminansiemeniä
2 laakerinlehteä
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl sokeria
kasviöljyä
yrttejä päälle ripoteltavaksi, esim. tilli, timjami
suolaa
mustapippuria
Pese punajuuret hyvin. Keitä niitä reilussa vedessä 2 h tai kunnes ne alkavat olla pehmeitä. Anna jäähtyä.
Kuumenna sillä välin iso kattila ja lorauta pohjalle öljyä. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Ruskista lihat osissa, kauttaaltaan. Mikäli mukana on luita, ruskista niitäkin. Nosta lihat syrjään. Lisää kattilaan silputtu sipuli, porkkana ja kuminansiemenet ja kuullota niitä muutama minuutti. Lisää valkosipuli ja laakerinlehdet ja kuullota vajaa minuutti. Lisää lihat (ja luut) takaisin kattilaan. Kaada mukaan tomaatit, kaalisuikaleet, viinietikka ja lientä sen verran, että ainekset peittyvät. Kiehauta ja laske lämpöä matalalle. Laita kansi päälle ja anna hautua 2 h tai kunnes liha hajoaa helposti. Lisää välillä lientä, jos tarpeen.
Ota luut kattilasta. Kuori punajuuret ja raasta karkeaksi (kumihanskat voi olla hyvä idea). Lisää raaste kattilaan. Kiehauta ja laske keskilämmölle. Tasapainota makua tarpeen mukaan sokerilla, suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle hienonnettuja yrttejä.
Tarjoile keitto piparjuurisen kermanokareen kera.
Piparjuurikerma
100 g ranskankermaa
maun mukaan raastettua piparjuurta
Yhdistä ainekset. Maistelu on tärkeää, koska piparjuuren vahva maku jakaa mielipiteitä. Löydä oma voimakkuutesi.