Burger Kingit yhä auki Venäjällä – mistä on kyse?

shutterstock_409245433
Tältä näytti Burger King -ravintolassa Venäjällä vuonna 2016. Shutterstock

Burger King -ravintolat jatkavat yhä toimintaansa Venäjällä suurista lupauksista huolimatta. 

Sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin jo keväällä pikaruokaketju Burger Kingin toimintaa Venäjällä. Vaikka Burger King on jo alkuvuonna 2022 ilmoittanut lähtevänsä Venäjältä, ketjun ravintoloita toimi keväällä 2023 edelleen maassa.

Lokakuussa 2023 tilanne on yhä sama, raportoi BBC. Restaurant Brands International (RBI), joka omistaa 15 prosenttia pikaruokaketjun franchise-liiketoiminnasta Venäjällä, kertoo BBC:lle, ettei sillä ole tällä hetkellä uutta tiedotettavaa liittyen Venäjältä poistumiseen.

Asiantuntija BBC:lle: Franchise-sopimuksilla perusteleminen "tekosyy ja kätevä savuverho"

RBI on aiemmin perustellut vaikeuksia maasta poistumiseen monimutkaisella franchise-sopimuksellaan. Sopimus on yhteisyritys kolmen muun tahon kanssa ja koskee noin 800 ravintolaa. RBI:n toimitusjohtaja David Shear kertoi kuitenkin jo maaliskuussa 2022 yhtiön aloittaneen prosessin luopuakseen omistusosuudestaan, mutta prosessi tulisi viemään aikaa. Nyt, noin 18 kuukautta myöhemmin, asia ei näytä edistyneen.

Yritysten toimia Ukrainan sodan aikana seurannut Yalen yliopiston tutkija Steven Tian pitää franchise-sopimuksilla asioiden perustelemista tekosyynä ja kätevänä savuverhona. Tian huomauttaa BBC:lle, että esimerkiksi Starbucks on onnistunut irtisanoutumaan sopimuksestaan maassa ja poistumaan sieltä.

–  He sanovat, että haluavat lähteä, mutta sitten hidastelevat, ja se ei ole sama asia kuin Venäjältä poistuminen. Jatkamalla liiketoimintaa Venäjällä 18 kuukautta Putinin hyökkäyksestä Ukrainaan he tukevat Putinin hallintoa, Tian väittää.

"Yrityksen pitäisi olla valmis rikkomaan sopimuksensa"

RBI:n tiedottajan mukaan yritys on kuitenkin kieltäytynyt kaikista uusista investoinneista sekä toimitusketjun tuesta, eikä ole tehnyt Venäjällä voittoa Burger Kingeillä alkuvuoden 2022 jälkeen.

Moral Rating Agencyn perustaja Mark Dixon kampanjoi Venäjällä liiketoimintaa harjoittavia yrityksiä vastaan. Dixon vaatii RBI:tä palajstamaan, mitä konkreettisia toimia se on tehnyt lähtöä edistääkseen.

– Yrityksen pitäisi olla valmis rikkomaan sopimuksensa... Sen on hyväksyttävä oikeudellinen riski tehdäkseen oikein.

Franchising on yritysten välinen yhteistyömalli, jossa franchising on toiselle (franchising-antajalle) liiketoiminnan kasvu- tai levittäytymistapa ja toiselle (franchising-ottajalle) yrittäjyyden malli. Franchising-ottaja maksaa oikeudesta harjoittaa liiketoimintaa tuotemerkin alla. Franchising on ollut työkalu, jota monet länsimaiset brändit ovat käyttäneet viime vuosikymmeninä pyrkiessään uusille markkinoille eri maissa. Sopimukset ovat yleensä monen vuoden mittaisia.

Vaikka Burger King pysyy avoinna Venäjällä, sen suurin kilpailija McDonald's, joka omisti suurimman osan ravintoloistaan, on onnistunut lähtemään maasta. KFC:n emoyhtiö Yum! Brands sen sijaan myi 100 ravintolaa paikalliselle operaattorille Venäjällä. Ravintolat saivat huhtikuussa uuden nimen, Rostic’s

Lakiasiantuntijat ovat BBC:n mukaan sitä mieltä, että RBI:n pieni 15 prosentin omistusosuus hidastaa merkittävästi Burger King -ravintoloiden sulkeutumista Venäjällä. RBI voisi kuitenkin irtisanoa franchise-sopimuksen, vaikka se ei tarkoittaisikaan välttämättä Burger King -brändin loppumista Venäjällä. 

Näin Burger Kingin omistajuus jakautuu Venäjällä

BBC selventää artikkelissaan Burger Kingi -franchisen omistajaosuuksia Venäjällä. RBI:n 15 prosentin lisäksi omistajaosuudet jakautuvat näin:

  • Liikemies Alexander Kobolov vastaa 800 ravintolan päivittäisestä toiminnasta ja valvonnasta 30 prosentin osuudella. Kolobov kertoi aiemmin BBC:lle, että hänellä ei ole "valtuuksia tai valtaa" lopettaa Burger Kingin toimintaa Venäjällä.
  • Ukrainalainen sijoitusyhtiö ICU Group omistaa 35 prosentin osuuden. ICU Group kertoi BBC:lle, ettei sillä ole määräysvaltaa yhteisyrityksessä tai sen toiminnassa Venäjällä ja muissa franchising-sopimuksen piirissä olevissa maissa. Se sanoi, että yritys oli "viimeisessä vaiheessa irtautumista" franchising-sopimuksesta ostajan kanssa sovituin ehdoin. ICU Group ei ole omien sanojensa mukaan johtanut yhteisyritystä, sijoittanut siihen tai saanut osinkoa sodan alkamisen jälkeen.
  • VTB Capital on Venäjän toiseksi suurimman rahoituslaitoksen VTB Bankin tytäryhtiö, jolle Yhdysvallat, Iso-Britannia ja muut Euroopan maat ovat asettaneet seuraamuksia.

Suomessa Burger King -brändiä edustaa franchise-periaatteella Tradeka-konserniin kuuluva Restel Fast Food Oy.

Katso myös: Miten pikaruokaketjujen hampurilaiset vastaavat mainoskuviaan? 

Pikaruokaketjujen hampurilaiset vastakkain – vertailussa Suomen kolme suurta: McDonald’s, Hesburger ja Burger King 6:09
Vertailussa Suomen kolme suurta: McDonalds, Hesburger ja Burger King.

Lähteet: BBC, Yrittäjät
 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.