Restel boikotoi "viinaa Venäjälle vieviä", samaan aikaan Venäjällä näyttäisi edelleen olevan Burger Kingejä – tästä on kyse

shutterstock_409245433
Tältä näytti venäläisessä Burger Kingissä vuonna 2016. Vuonna 2023 Venäjällä ei nää toimi oikeita Burger King -ravintoloita, vaan kyse on venäläisestä kopiosta. Shutterstock

Ravintolayhtiö Restel boikotoi juomayrityksiä Venäjä-viennin vuoksi. Samaan aikaan Venäjällä näyttäisi olevan edelleen Burger King -ravintoloita, joita edustaa Suomessa Restel. Kyse ei kuitenkaan ole "aidoista ja alkuperäisistä" Burger Kingeistä.

MTV Uutiset kertoi alkuviikosta ravintolayhtiö Restelin päätöksestä lopettaa yhteistyö Pernod Ricard Finlandin kanssa toistaiseksi. Kaikki juomayrityksen tuotteet on asetettu Restelin ravintoloissa hankintakieltoon.

– Syy yhteistyön päättämiselle on Pernod Ricardin harjoittama vientitoiminta Venäjän markkinoille. Restel pitää Venäjän yli vuosi sitten aloittamia sotatoimia kaikilta osin tuomittavana, Restelilta kerrottiin.

Restel-konserniin kuuluvat muun muassa Burger King-, Taco Bell-, Hemingways-, ja Rax Pizzabuffet -ravintolat sekä sekä Food&Events Tapahtuma- ja Ruokaravintolat.

– Niin kauan kuin he vievät viinaa Venäjälle, niin meillä ei ole mitään kiinnostusta ostaa heiltä mitään. Absolut ja Minttu nyt ainakin ovat kaksi tällaista brändiä, mitä he edustavat. Niitä ei saa meidän ravintoloistamme varaston loputtua, Backman kertoi.

Katso video: Näin Restelin toimitusjohtaja kommentoi ravintolayhtiön boikottia maanantaina. Juttu jatkuu videon alla.

Absolut Vodka pyörsi jo päätöksen

Tiistaina ruotsalainen, Pernod Ricardin tytäryhtiö Absolut Vodka ilmoitti, ettei aiokaan jatkaa juoman vientiä Venäjälle. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun Venäjän-viennin jatkaminen oli aiheuttanut suuttumusta ja boikottikehotuksia Ruotsissa ja sosiaalisessa mediassa. Aiemmin myös Pernod Ricardin Suomen toimitusjohtaja kertoi MTV Uutisille, ettei suomalaista Minttu-likööriä viedä jatkossakaan Venäjälle.

Pernod Ricard vie silti Venäjälle joitakin muita juomiaan. Päätöstä on perusteltu sillä, että Venäjä on porsaanreikien avulla mahdollistanut alkoholituotteiden rinnakkaistuonnin ilman tavaramerkin haltijan suostumusta. Yritys sanoi jatkaneensa vientiä suojellakseen työntekijöitään Venäjällä rikossyytteiltä.

"Useat juomayritykset juomatoimialalla toimivat samoin"

Tämän vahvistaa MTV Uutisille myös Pernod Ricard Suomen toimitusjohtaja Jori Manninen. Mannisen mukaan konserni on vähentänyt vientiään merkittävästi Venäjälle ja vienti on nyt tasolla, joka suojelee paikallsia työntekijöitä mahdollistamalla paikallisen jakeluyhtiön jatkuvuuden.

– Näin toimimalla vältämme syytökset tarkoituksellisesta konkurssista ja suojelemme työntekijöitämme paikallisilta rikosoikeudellisilta vastuilta. Maahantuonnin- ja jakelun oma hallinta estää myös tuotemerkkiemme jäämisen rinnakkaismarkkinoiden käsiin. Useat yritykset juomatoimialalla toimivat samoin, ja näin on myös laajemmin muilla toimialoilla, Manninen muistuttaa.

Pernod Ricard ei tosiaan ole ainoa tunnettu juoma-alan yritys, joka on jatkanut pienimuotoista juomien vientiä Venäjälle sodasta huolimatta. Esimerkiksi Campari Group on vedonnut myös työntekijöidensä suojeluun jatkaessaan juomien toimittamista maahan pienimuotoisesti.

Restelin toimitusjohtaja: Boikotti koskee myös muita Venäjälle tuotteita vieviä yrityksiä

Restelin toimitusjohtaja Mikael Backmanin mukaan ravintolayhtiö pysyy edelleen kannassaan, eikä jatka yhteistyötä Pernod Ricardin tai muiden Venäjälle tuotteita vievien yritysten kanssa.

– Se on selvä, mitä Suomen kansa on tästä mieltä. Melkein kaikki ovat sitä mieltä, että tällaisten firmojen kanssa ei pitäisi tehdä yhteistyötä, riippumatta siitä onko kyse ravintola- tai rengasalasta vai kaupan alasta.

Backmanin mukaan Restelillä käytiin läpi myös muut yhtiölle juomia välittävät yritykset ja linjaus koskee yhtä lailla muitakin.

– Pernod Ricard ei ole meille mikään vihollinen, vaan tämä päätös koskee kaikkia yrityksiä, jotka näin toimivat.

Miksi Burger King -ravintoloita näyttäisi olevan edelleen Venäjällä?

Sosiaalisessa mediassa on myös ihmetelty pikaruokaketju Burger Kingin toimintaa Venäjällä. Vaikka Burger King on jo vuonna 2022 ilmoittanut lähtevänsä Venäjältä, ketjun ravintoloita näyttäisi edelleen toimivan maassa.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä

Suomessa Burger Kingin toiminnasta vastaa ravintolayhtiö Restel. Pitäisikö Restelin nyt siis boikotoida itse itseään?

– Tietojeni mukaan Burger King International ei harjoita enää minkäänlaista liiketoimintaa Venäjällä, kommentoi Restelin Mikael Backman.

Backman ei voi kommentoida aiheesta enempää johtuen kansainvälisen ketjun tiukoista säädöksistä.

Eri lähteet kuitenkin vahvistavat tiedon siitä, että oikea Burger King ei Venäjällä enää toimi – sen sijaan paikallinen yritys käyttää edelleen röyhkeästi ketjun brändiä. Venäjän lainsäädäntö mahdollistaa tämän.

Burger King ei toimita venäjälle tuotteitaan, joten venäläisravintoloissa lienee omat reseptit ”Whoppereille”.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!