Yksi keittiöpuutarhan tutuimmista yrteistä on basilika. Heitän kehiin kaksi reseptiä, joiden molempien pääraaka-aineet ovat vehnä, tomaatti, mozzarella ja basilika. Ensimmäisenä esiteltävät grillatut leipäset perustuvat klassiseen italialaiseen caprese-salaattiin em. raaka-aineista (poislukien vehnä). Ne ovat paitsi helppoja ja nopeita, myös mielettömän herkullisia ja kesäisiä. Toimivat kevyenä lounaana, välipalana tai alkuruokana. Ja aina parempia, mikäli käytät niihin buffalomozzarellaa. Leivoin vehnäleivän itse, mutta kaupan vaaleat leivät, vaikka ihan paahtoleivätkin, kelpaavat. Mitä parempaa balsamicoa käytät, sitä paremman lopputuloksen saat. Erinomaisia tomaatteja en ole kertaakaan suomalaisista kaupoista löytänyt, mutta yritä löytää mahdollisimman maistuvia (tai kasvata niitä itse).
Grillatut tomaatti-mozzarella-basilika -leivät neljälle 8 siivua vaaleaa leipää
16 siivua tomaattia
16 siivua mozzarellaa (mieluiten buffalo)
pieni puska basilikaa lehdet nypittyinä
hyvälaatuista oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
suolaa
pippuria
Lorauta leiville hiukan oliiviöljyä. Aseta kullekin leipäviipaleella kaksi mozzarella- sekä tomaattisiivua. Lorauta hiukan balsamicoa päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Laita päälle pari kolme basilikanlehteä. Laita leipäviipale kanneksi. Grillaa leivät varovasti, käännä välillä ja ota pois, kun juusto alkaa sulaa ja leipiin on tullut herkulliset parilaraidat. Lorauta päälle hiukan balsamicoa ja nauti.