Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Hans Välimäki avasi uuden ravintolan älyttömässä tilanteessa – vaihtoehdot olivat vähissä: "Soitin Artolle, että ei s*****a, mitäs me nyt tehdään"

1:03img
Julkaistu 02.10.2020 09:11

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Keittiömestarikaksikko Hans Välimäen ja Arto Rastaan uusi ranskalaistyylinen bistro avasi ovensa lokakuun ensimmäisenä päivänä Helsingin paraatipaikalla. Kun keskustan luksushotellien kupeessa sijaitsevaa ravintolaa alettiin suunnitella viime vuonna, ei koronasta ja sen vaikutuksista vielä ollut tietoakaan.

Keittiömestarit Hans Välimäki ja Arto Rastas tiimeineen avasivat Helsingin ydinkeskustaan 1. lokakuuta uuden Bardot-ravintolan. Perinteisestä ranskalaisesta keittiöstä ammentava ja klassista keittotaitoa esittelevä ravintola on erikoistunut kaloihin, äyriäisiin ja kasviksiin. Osoitteeseen Kluuvikatu 1 avautunut ravintolauutuus käsittää myös baarin ja kesäisin katuterassin.

Ravintolan suunnittelu alkoi jo ennen koronaa

Miika Lönn Hans Välimäki Arto Rastas BardotBardot'n keittiöstä vastaa Penelopesta tuttu kokki Miika Lönn. Keittiömestari Hans Välimäen edellinen ranskalaistyyppinen ravintola oli Chez Dominique Helsingissä. Keittiömestari Arto Rastaan edellinen ranskalaistyyppinen ravintola oli Bistro LePot Tampereella.Bardot

Hans Välimäen luotsaama uusi ravintola jatkaa vuonna 2019 Helsingin Mikonkadulle avattujen Penélope-ravintolan ja Bardem-baarin rentoa linjaa. Nyt avajaisia ei kuitenkaan vietetty samoissa tunnelmissa kuin aiemman ravintolan kohdalla. 

– Kun lähes pari vuotta sitten avasimme Penelopen, meillä oli avajaisissa 350 ilmottautunutta ja olimme huolissamme, että tuleeko ketään. Loppupeleissä porukkaa oli niin paljon, ettei mahtunut edes sisään, ei edes kenkälusikalla. Sisällä oli ihan mayhem, Välimäki muistelee.

Tänä vuonna oli kuitenkin toimittava toisin vallitsevasta tilanteesta johtuen. Avajaisia ei järjestetty ollenkaan, ainoastaan muutama harjoitusillallinen. Bardot-ravintolan suunnittelu alkoi jo viime vuonna, jolloin koronasta ei ollut vielä tietoakaan.

– Kun tämä kriisi silloin helmi-maaliskuun vaihteessa tuli, niin soitin Artolle, että ei s*****a, mitäs me nyt tehdään. Ei siinä ollut mitään tehtävissä, niin sanotusti ohjus oli jo ilmassa, Välimäki veistelee. 

Välimäki ja Rastas päättivät hieman viivästyttää ajoitusta avaamisen suhteen.

– Mietittiin jopa, että oltaisiin viivästetty ensi vuoden kevääseen, mutta toisaalta kun ei tiedä miten maailma silloin makaa. Päätettiin, että avataan ja yritetään selvitä tämän kaameuden keskellä.

Noin 90-paikkaisen Bardot-ravintolan ensimmäiset päivät ovat jo täyteen buukattuja ja sekä lounaalle että illalliselle riittää ainakin ensimetreillä kysyntää. 

Ranskalaista ruokaa historiallisessa miljöössä

Bardot meuniere kala-annosSole Meuniére, eli paistettua merianturaa ruskistetun voin, persiljan, paahdettujen kapristen, sitruunan ja vastaraastetun piparjuuren kera on yksi Bardotin annoksista.Bardot

Helsingin keskeisimpiin osoitteisiin kuuluvaan Kluuvikatu 1:een avautnut Bardot drinkki- ja odottelubaareineen rakentui lähes 150 vuotta vanhaan liiketilaan, jossa on viime vuosina toiminut vaateliike ja kauneushoitola. Vuonna 1883 valmistuneen uusrenessanssityylisen Grönqvistin talon katukerroksen holvikaaret luovat 80-paikkaiselle ranskalaistyyppiselle ravintolalle luonnollisen historialliset puitteet.

– Olen kokenut Ranskan etelärannikon pikkukaupungeissa useita mieleenpainuvia ruokaelämyksiä. Paistettua merianturaa Meuniére ruskistetun voin, persiljan, paahdettujen kapristen, sitruunan ja vastaraastetun piparjuuren kera, reteä tomaattinen kalakeitto, valkosipulivoissa grillatut meriravut, osterit eri muodoissaan, täytetyt munakoisot, haudutettu kuha tai vaikkapa hyvin tehty ja laadukas Porterhouse-pihvi hyvän viinin kera ovat annoksia, joihin ei mielestäni kukaan voi hyvin tehtynä kyllästyä. Niitä onkin helppo nostella listalle, mutta kunnianhimoisen vision toteuttamiseksi pistämme itsemme tosissamme likoon, lupasi ravintoloitsija Välimäki jo elokuussa.

bardotBardot'n sisustuksessa huokuu historia ja ranskalainen bistrotunnelma. Ruoka on konstailematonta. Kolmen ruokalajin lounas Bardot-ravintolassa maksaa 28 euroa.MTV

Välimäen mukaan ranskalaista keittiötä voi periaatteessa verrata suomalaiseen keittiöön, sillä molemmissa ruokakulttuureissa lainataan paljon asioita. 

–  Joskus, kun minulta on kysytty, mitä on suomalainen ruoka, niin sitä on aika vaikea määritellä. Aikanaan tutkin, mikä on suomalaista ruokaa perinteisimmillään, niin taisin löytää yhden ainoan ruokalajin ja sen nimi on klimppisoppa, tunnetaan myös mykykeittona. Toisin sanoen suomalainenkin ruoka on lainattua, kuten myös ranskalainen.

BISTRO-BARDOT-8Bardot-ravintolaa sisältä.Bardot

Hans Välimäen ja Arto Rastaan lisäksi myös muut tunnetut keittiömestarit ja ravintoloitsijat ovat viime aikoina lähteneet rohkeasti avaamaan uusia ravintoloita tilanteesta huolimatta. Tomi Björck avasi taannoin Helsinkiin Lily Lee -ravintolan ja suunnittelee paraikaa toisenkin paikan avaamista marraskuulle. Lokakuun alussa avautui Helsingissä myös Teemu Auran, Antti Paasosen ja Riku Stenrosin ravintola Albina.

Lue myös: Joko testasit? Kari Aihisen helppo ja ylivoimainen nakkikeitto – yksi raaka-aine tuunaa keiton taivaalliseksi: "Maksan siitä ilomielin kaksi euroa"

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka