Kuten aiemmassa bloggauksessa mainitsin, vietimme tunisialaishenkistä iltaa ilman sen erityisempää syytä. Kesän viimeisimpinä (ja harvoina) lämpiminä iltoina se tuntui sopivan hetkeen täydellisesti. Ennen pääruokana ollutta makeaa lammaspataa, tarjoilin oman maan härkäpapuja harissakastikkeen kera (löytyy itämaisista ja hyvin varustetuista ruokakaupoista). Perinteinen tunisialainen tapa. Kun soittolistalta putkahti sattumalta soimaan oma suosikki, Anna Nygrenin A Night in Tunisia (Spotify-linkki), oli tunnelma katossa (vaikka terassilla olimmekin).
Istutin tänä vuonna ensimmäistä kertaa härkäpapuja. Kuvittelin niiden kasvavan hirmu korkeiksi ja kiertelevän tikun ympärille. Ne pääsivät kuitenkin vaeltelemaan pitkin kasvimaata ja muotoutuivat varsin haastavan mallisiksi. Lopussa kiitos kuitenkin seisoi ja pääsin korjaamaan puolet sadosta alkuruokaan. Resepti on tuoreille härkäpavuille, joita on varsin vaikeaa löytää kaupasta, mutta toimii varmasti myös kuivatuilla pavuilla. Mittana toimi muutenkin oma koura. Ei ole niin tarkkaa. Tulisen Harissan määrä kannattaa mitoittaa oman maun mukaan.
Härkäpapuja harissakastikkeella
neljälle
10-15 kourallista härkäpapupalkoja
1 luomusitruuna
3-4 tl harissaa
1-1,5 dl oliiviöljyä
3 tl juustokuminaa, hienonnettuna
suolaa
pippuria
Kuori härkäpapupalot. Purista sitruunan mehu kippoon. Tee kastike. Sekoita yhteen harissa, oliiviöljy, juustokumina, sitruunamehu, suola ja pippuri. Kuumenna kattilassa vettä kiehuvaksi ja lisää pavut ja sitruunankuoret. Keitä papuja reilu 10 min, kunnes ne alkavat hiukan ruttaantua. Valuta ja anna jäähtyä. Sekoita kastikkeen kanssa ja tarjoile.