Hauskoja faktoja jouluruoasta: Tiedätkö, missä on syöty riikinkukkoa?
Oletko aina ihmetellyt, mistä ihanat punavalkoiset karkkikepit ovat saaneet alkunsa?
Jouluperinteet ovat mukautuneet vuosisatojen saatossa, eivätkä nykyisetkään perinteet välttämättä ole voimissaan enää kahdensadan vuoden kuluttua.
Karkkikepeillä lapset hiljaiseksi
Tarinoiden mukaan karkkikepit kehitettiin vuonna 1670. Kölnin tuomiokirkon kuoronjohtaja tilasi paimenkepin muotoisia karkkeja. Hän jakoi karkkikeppejä lapsille seurakunnan tilaisuuksissa, jotta nämä pysyisivät hiljaisena. Alkuperäisissä kepeissä ei ollut punaisia raitoja, vaan ne tulivat keppeihin mukaan vasta myöhemmin.
Keskiajan Englannissa erikoinen pääruoka
Nykyään Englannissa joulupöydän pääruokalaji on kalkkuna, mutta näin ei aina ole ollut. Kalkkuna muodostui brittiläisen joulupöydän pääruoaksi vasta 1500-luvulla Henry VIII:n toimesta. Sitä ennen britit söivät joulupöydässä niinkin eksoottista lintua kuin riikinkukkoa.
Australiassa grillataan jouluna
Australialaiset viettävät joulua keskellä kesää. Maan ilmaston vuoksi uunissa haudutetut ruoat eivät välttämättä ole ensimmäinen asia, joita keskikesällä tekee mieli valmistaa. Joulumenu perustuu sielläkin brittiläiseen ja amerikkalaiseen jouluruokaperinteeseen, mutta uunin sijaan australialaiset valmistavat jouluruokansa grillissä.
Joulupukin herkut tulevat kalliiksi
Oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon rahaa kuluu joulupukille tarjottaviin kekseihin ja maitoon yhteensä maailmassa? The Daily Mealin laskujen mukaan hieman yli 150 miljoonaa euroa.
LUE MYÖS:
Lähde: The Daily Meal
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"