Hauskoja faktoja jouluruoasta: Tiedätkö, missä on syöty riikinkukkoa?
Oletko aina ihmetellyt, mistä ihanat punavalkoiset karkkikepit ovat saaneet alkunsa?
Jouluperinteet ovat mukautuneet vuosisatojen saatossa, eivätkä nykyisetkään perinteet välttämättä ole voimissaan enää kahdensadan vuoden kuluttua.
Karkkikepeillä lapset hiljaiseksi
Tarinoiden mukaan karkkikepit kehitettiin vuonna 1670. Kölnin tuomiokirkon kuoronjohtaja tilasi paimenkepin muotoisia karkkeja. Hän jakoi karkkikeppejä lapsille seurakunnan tilaisuuksissa, jotta nämä pysyisivät hiljaisena. Alkuperäisissä kepeissä ei ollut punaisia raitoja, vaan ne tulivat keppeihin mukaan vasta myöhemmin.
Keskiajan Englannissa erikoinen pääruoka
Nykyään Englannissa joulupöydän pääruokalaji on kalkkuna, mutta näin ei aina ole ollut. Kalkkuna muodostui brittiläisen joulupöydän pääruoaksi vasta 1500-luvulla Henry VIII:n toimesta. Sitä ennen britit söivät joulupöydässä niinkin eksoottista lintua kuin riikinkukkoa.
Australiassa grillataan jouluna
Australialaiset viettävät joulua keskellä kesää. Maan ilmaston vuoksi uunissa haudutetut ruoat eivät välttämättä ole ensimmäinen asia, joita keskikesällä tekee mieli valmistaa. Joulumenu perustuu sielläkin brittiläiseen ja amerikkalaiseen jouluruokaperinteeseen, mutta uunin sijaan australialaiset valmistavat jouluruokansa grillissä.
Joulupukin herkut tulevat kalliiksi
Oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon rahaa kuluu joulupukille tarjottaviin kekseihin ja maitoon yhteensä maailmassa? The Daily Mealin laskujen mukaan hieman yli 150 miljoonaa euroa.
LUE MYÖS:
Lähde: The Daily Meal
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka