Hauskoja faktoja jouluruoasta: Tiedätkö, missä on syöty riikinkukkoa?

karkkikeppi
Kölnin tuomiokirkossa 1600-luvulla lapsille jaettiin karkkikeppejä, jotta he pysyisivät hiljaa. SHUTTERSTOCK

Oletko aina ihmetellyt, mistä ihanat punavalkoiset karkkikepit ovat saaneet alkunsa?

Jouluperinteet ovat mukautuneet vuosisatojen saatossa, eivätkä nykyisetkään perinteet välttämättä ole voimissaan enää kahdensadan vuoden kuluttua.

Karkkikepeillä lapset hiljaiseksi                              

Tarinoiden mukaan karkkikepit kehitettiin vuonna 1670. Kölnin tuomiokirkon kuoronjohtaja tilasi paimenkepin muotoisia karkkeja. Hän jakoi karkkikeppejä lapsille seurakunnan tilaisuuksissa, jotta nämä pysyisivät hiljaisena. Alkuperäisissä kepeissä ei ollut punaisia raitoja, vaan ne tulivat keppeihin mukaan vasta myöhemmin.

Keskiajan Englannissa erikoinen pääruoka

Nykyään Englannissa joulupöydän pääruokalaji on kalkkuna, mutta näin ei aina ole ollut. Kalkkuna muodostui brittiläisen joulupöydän pääruoaksi vasta 1500-luvulla Henry VIII:n toimesta. Sitä ennen britit söivät joulupöydässä niinkin eksoottista lintua kuin riikinkukkoa.

Australiassa grillataan jouluna

Australialaiset viettävät joulua keskellä kesää. Maan ilmaston vuoksi uunissa haudutetut ruoat eivät välttämättä ole ensimmäinen asia, joita keskikesällä tekee mieli valmistaa. Joulumenu perustuu sielläkin brittiläiseen ja amerikkalaiseen jouluruokaperinteeseen, mutta uunin sijaan australialaiset valmistavat jouluruokansa grillissä.

Joulupukin herkut tulevat kalliiksi

Oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon rahaa kuluu joulupukille tarjottaviin kekseihin ja maitoon yhteensä maailmassa? The Daily Mealin laskujen mukaan hieman yli 150 miljoonaa euroa.

LUE MYÖS:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat