Oletko koskaan miettinyt, miksi hiippalakki kuuluu jouluun?
Tonttuhattu kuuluu jouluun – sanaillaanhan jo Joulupukki-laulussa pukin "puuhkalakista". Firmankin pikkujouluissa tonttulakit ovat tuttu näky, mutta miksi hiippalakki kuuluu jouluun?
– Sekä tontut että joulupukki käyttävät pitkää lakkia, joka on itse asiassa pitkän perinteen tulos, kertoo Liisa Väisäsen teos Symbolien joulu (SKS Kirjat, 2024).
Ikkunan takana kurkkivat, pohjoismaiset tontut puki ruotsalainen taiteilija Jenny Nyström, jonka teoksissa tontuilla oli talonpojan perinteinen asu, johon kuului pitkä hiippalakki. Myös Rudolf Koivun tontuilla on lakit villatupsuineen.
Lue myös: Isoäiti veti ylleen iloisen joulupaidan – rintamuksesta paljastuikin irstas porokuva: "Repesin nauruun"
Hiippalakkeja jo antiikissa
Hiippalakeissa on hiippailtu pitkin historiaa, jo antiikin aikana. Esimerkiksi Ranskan Suuren vallankumouksen aikaan vallankumoukselliset käyttivät punaista, pitkää myssyä, joka tunnetaan fryygialaismyssynä, Väisänen kertoo teoksessaan. Fryygilaismyssy on kotoisin nykyisen Turkin alueelta.
– Ensimmäisen kerran hiippalakkia on käytetty joulun aikoihin jo antiikissa, ennen kuin joulua edes vietettiin. Hattua käytettiin Saturnalia-juhlissa symboloimaan juhlan tuomaa vapautta, Väisänen kuvailee.
Saturnaliat olivat riehakkaita juhlia – kuten firman pikkujoulukekkeritkin toisinaan.
Lue myös: Joulua rakastava Noora, 34, rakensi kotiinsa ihastuttavan joulukylän – katso tunnelmallinen video: "Äidin oma juttu"
Saturnalioissa myös irrottelu sallittiin: alemman säädyn jäsenetkin saivat tehdä asioita, joita heille normaaliarjessa ei olisi sallittu.
– Jouluna hiippalakki kantaa samaa vanhaa symboliikkaa. Joulu on ilon ja riemun juhla, jolloin sallitaan laiskottelu ja jopa yöllä syöminen. Joviaalille ja aina iloiselle joulupukille punainen hiippalakki sopii paremmin kuin hyvin.
Väisäsen mukaan hiippa sopii tontuille hyvin, koska hattuun liittyy vapauden, jopa kujeilun sanoma.
– Joulunahan saa syödä yölläkin! Mikä on suurempaa vapautta? Väisänen kuvasi Huomenta Suomen haastattelussa. Koko haastattelun näet yllä olevalta videolta.
Tontut ovat olleet suomalaisessa kansanuskossa merkittävässä roolissa, ja ne ovat yllättäen edustaneet myös esivanhempien valvovaa silmää.
Ennen Coca-Colan kampanjaa vuonna 1931 tonttujen asut olivat usein vihreät tai harmaat. Amerikkalaiskampanja muutti joulupukin punapukuiseksi.
Lue myös:
Tällainen oli entisaikojen joulupukki – "Piiska-Paavon" vierailua harva lapsi odotti
Kolme yleistä virhettä , jotka lakastuttavat joulukukat ennen aikojaan – "Silloin se tiputtaa lehtiä"
Miksi jouluna syödään kinkkua? Faktat suomalaisesta joulupöydästä
Katso myös: Makutestissä glönkero
2:20
Lähde: Liisa Väisänen: Symbolien joulu (SKS Kirjat, 2024), Kirjastot.fi