Yksi ikävimmistä asioista kotikeittiöissä on se, että ruokaa joutuu joskus pilaantumisen vuoksi heittämään roskiin. Ota selvää, mikä nyrkkisääntö on hyvä pitää mielessä, kun miettii sitä, voiko jääkaapissa säilytettyä ruokaa vielä syödä!
Helppo nyrkkisääntö kotiruoan säilyttämiseen on se, että suurin osa ruoista kestää kylmässä säilyttämistä noin 3–4 päivän ajan. Tämän nyrkkisäännön ja oman aistinvaraisen tarkastelun avulla voi oppia sääntelemään kotikeittiön hävikkiä.
Kypsät lihat
Oli sitten kyse broilerista, naudasta tai porsaanlihasta, voi nyrkkisääntönä pitää sitä, että kypsät lihat säilyvät jääkaapissa kolmesta neljään päivää. Etenkin lihojen kohdalla kannattaa olla tarkkana siinä, ettei niitä tule turhaan säilytettyä huoneenlämmössä. Mitä vähemmän aikaa lihoja säilytetään huoneenlämmössä, sitä paremmin ne säilyvät.
Kannattaa kiinnittää maun nimessä huomiota siihen, kuinka kylmissä olosuhteissa kypsiä lihoja säilytetään. Kun lihaherkkuja säilyttää jääkaapissa, kärsii niiden maku etenkin erityisen kylmässä lämpötilassa.
Pizza
Samaan tapaan kuin kypsät lihat, pizza säilyy hyvänä jääkaapissa kolmesta neljään päivää. Pizzan säilyttämisessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se on pakattu tiiviisti. Tiivis pakkaustapa takaa sen, että sen maut ovat kohdallaan vielä säilyttämisen päätteeksi.
Keitot
Keittoa jää usein erityisen herkästi yli, sillä sopivaa määrää on keittojen kohdalla hieman muita ruokia vaikeampi arvioida. Myös keitot säilyvät maukkaina jääkaapissa tavallisesti noin 3–4 päivää.
Keittojen kohdalla on syytä kiinnittää huomiota siihen, että ne viilennetään mahdollisimman nopeasti. Keittoa saattaa olla viilennettävänä niin suuria määriä, että suuren kattilan jäähtyminen voi viedä turhan pitkän tovin. Hätätilanteessa keiton voi annostella pienempiin astioihin, jolloin se jäähtyy nopeammin.
Älä unohda poikkeuksia
Esimerkiksi monet merenelävät säilyvät jääkaapissa huomattavasti vähemmän aikaa hyvässä kunnossa kuin monet muut ruokalajit. Tästä syystä esimerkiksi sushia ei kannata ajatella säilyttävänsä jääkaapissa 1–2 päivää kauemmin.
Tärkein mittari ruoka-aineiden kuntoa arvioitaessa on jokaisen oma, aistinvarainen arvio. Jos miettii, onko ruoka vielä syömäkelpoista, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miltä ruoka näyttää, ja miltä se tuoksuu. Myös ruoan rakennetta kannattaa tarkkailla. Jos jokin ruoan piirteistä epäilyttää, ei kannata ottaa riskiä syömällä sitä.
Osittainen lähde: Oprah.com