Olut merkitsee monille virkistävää seurustelujuomaa, mutta oluen säännöllisellä nauttimisella on myös lukuisia terveyshyötyjä, kunhan juomaa muistaa nauttia kohtuudella.
Oluen juominen liitetään usein rentoutumiseen ja mielihyvään. Harva kuitenkin tietää, että oluen raaka-aineet sisältävät elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja ja antioksidantteja. Euroopan panimoliiton julkaisema Kohtuullisen oluen kulutuksen vaikutukset -raportti on koonnut yhteen oluen terveysvaikutuksia.
Kohtuukäytettynä olut erityisen hyväksi sydämelle
Oluen kohtuullisen käytön on todettu vähentävän erityisesti sydän- ja verisuonitautien riskiä, mutta ehkäisevän myös monia muita sairauksia, kuten sokeritautia ja dementiaa.
Sydämen hyvinvoinnin kannalta tärkeää on oluen runsas B6-vitamiinipitoisuus. Alkoholi toimii myös antioksidanttina, joka omalta osaltaan laskee sairastumisriskiä. Jos etsit hyvää B6-vitamiinin tai antioksidantin lähdettä, nappaa jääkaapista yksi olut ja kippistä terveydelle.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka kohtuukäyttö vähentäisikin sairauksien riskiä, runsas oluen kulutus puolestaan altistaa niille. Oluen terveyshyödyt perustuvat juoman kohtuulliseen kulutukseen, joka tarkoittaa miehillä kahden ja naisilla yhden oluen päivittäistä nauttimista.
Parantaa muistia ja keskittymiskykyä
Olut tekee hyvää myös munuaisille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen teettämän tutkimuksen mukaan kohtuullinen oluen nauttiminen saattaa alentaa munuaiskivien kehittymisen todennäköisyyttä jopa 40 prosentilla.

