Nokkonen on mainettaan parempi villivihannes, jonka ravintoainepitoisuudet ovat vertaansa vailla.
Nokkonen mielletään useimmiten pihamaan riesaksi, sillä se kasvaa erityisesti asutuksien läheisyydessä. Vaikka nokkosta löytyy runsaasti luonnosta, sitä viljellään myös yrttikasvina.
Paras nokkoskausi lähestyy
Ensimmäiset nokkoset voi poimia jo heti lumien lähdettyä, mutta nokkoskausi on parhaimmillaan loppukeväästä, juuri ennen kukintaa. Omalta pihalta poimittuna nokkonen on ilmaita superruokaa!
Nuoret versot ovat kaikkein herkullisimpia, eivätkä ne juuri aiheuta poltetta kerättäessä. Vanhempien nokkosten poiminnassa kannattaa olla varovaisempi, sillä lehdet ja varret aiheuttavat ihoärsytystä. Käytä aina käsineitä nokkosia poimiessasi.
Nokkonen kerää itseensä helposti haitallisia nitraatteja, joten niitä ei kannata kerätä tienvarsilta tai kompostien läheisyydeltä.
Lääkkeeksi ja ruoaksi
Nokkosta on käytetty perinteisesti rohtokasvina moniin vaivoihin, kuten anemiaan, ja jopa lemmenlääkkeeksi. Nokkosta myydään edelleen kuivattuna monissa luonnontuotekaupoissa.
Nokkonen on käytöltään verrattavissa pinaattiin, mutta se sisältää huomattavasti enemmän ravintoaineita. Nokkosessa on jopa neljä kertaa enemmän C-vitamiinia kuin pinaatissa. Nokkonen sisältää lisäksi huomattavia määriä muita vitamiineja, karoteeneja, piitä ja kalsiumia.
Monipuolisesti ruokiin ja leivontaan
Nokkonen sopii käytettäväksi pinaatin tavoin monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Kokeile esimerkiksi piirakoiden täytteenä tai keitoissa. Nokkosista voi uuttaa myös terveellistä teetä. Nokkoset kannattaa aina ryöpätä ennen käyttöä pienessä määrässä vettä.
Nokkosta voi käyttää myös tuoreeltaan hurauttamalla kasvin esimerkiksi smoothien joukkoon. Tehosekoittimessa nokkosen polttava ominaisuus katoaa, ja saat juomasi joukkoon uskomattoman määrän ravintoaineita ja hyvää makua.
Kuivaaminen säilyttää ravinteet
Nokkosia voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla. Nokkonen kannattaa pakastaa annospusseissa. Ennen pakastusta nokkonen pitää aina kiehauttaa ja hienontaa.
Kuivaaminen ei puolestaan vaadi ryöppäystä, vaan lehdet voi kuivata sellaisenaan. Kuivattu nokkonen on vahvanmakuinen mauste, joka sopii hienonnettuna moniin ruokiin.
Kokeile kotona: Nokkoskeitto ja uppomunat
Lähteet: Marttaliitto, Ruokatieto