Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Löytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki"

8:56imgKATSO VIDEO: Luonto pursuaa nyt ilmaisia herkkuja! Asiantuntijan vinkit villivihannesten keräilyyn ja käyttöön.
Julkaistu 21.05.2024 11:14

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Pihoilta, puutarhoista ja metsistä löytää nyt helposti syötäviä villivihanneksia. Asiantuntija kertoi Huomenta Suomessa omat vinkkinsä niiden keräilyyn ja käyttöön. 

Toukokuussa lämmennyt sää on herättänyt luonnon talviuniltaan, ja maasta on alkanut puskea jos jonkinlaista vihreää. Osa alkukesän villeistä kasveista on myös syötäviä.

Huomenta Suomessa perehdyttiin maanantaina syötävien villiyrttien ja -vihannesten saloihin luonnontuoteneuvoja Maija Suomelan johdolla. 

– Nyt on täydellinen aika alkaa tutustumaan, mitä kaikkea luonnosta löytyy. Nyt on juuri se paras hetki. 

Rikkaruoho onkin superherkku: Vinkit vuohenputken käyttöön

Vuohenputkipesto villiyrtit pestoVuohenputkien lehdistä voi tehdä vaikka pestoa.Shutterstock

Suomela nostaa esimerkiksi monien pihoilta ja puutarhoista tutun vuohenputken. 

– Tähän kannattaa tutustua! Vuohenputki on aivan erinomainen villivihannes vaikka mihin eri käyttöön. Sitten tietysti nokkonen on nyt parhaassa sesongissa.

Tiesitkö? Vuohenputken lajinimi podagraria viittaa latinankieliseen sanaan "podagra", joka tarkoittaa kihtiä. Kasvia on perinteisesti käytetty kihtilääkkeenä. Vuohenputkea on viljelty keskiajalla luostaripuutarhoissa, ja Suomessakin viljelyä on ilmeisesti harjoitettu vielä 1900-luvulla. Vuohenputki kuuluu kauppayrtteihin.

Vuohenputkea voi tuoreeltaan käyttää muun muassa salaattiin tai pestoon. Suomela suosittelee sekoittamaan vuohenputkea vaikka basilikan kanssa, jos ei uskalla pelkkää villivihannesta käyttää. Asiantuntijan mukaan vuohenputkesta voi leipoa myös erinomaisen piirakan. 

Nappaa ohje: Hanin villiyrttipesto

Marttojen mukaan nuoria pehmeitä vuohenputken lehtiä voi pilkkoa suoraan salaattikulhoon. Piirakoita ja rieskoja valmistettaessa lehtiä kannattaa kuitenkin kiehauttaa vähässä vedessä ennen käyttöä. Kiehautettuja, hienonnettuja lehtiä voi myös pakastaa. Nuoria lehtiä kannattaa kuivata lehtivihreäjauheeksi. Kun lehdet kasvavat, ne väkevöityvät.

Lajitunnistus ehdottoman tärkeää

Tärkeintä villivihanneksia poimittaessa on, että kasvin tunnistaa sataprosenttisesti.

– Se on erittäin tärkeää. Kaikissa kasveissa on monia tuntomerkkejä, jotka pitää kaikki tietää. Kaiken pitää täsmätä. Kasvutapa on yksi ja myös kasvupaikka. Vuohenputkella on kourumainen varsi. Siinä on kolme lehdykkää, Suomela kuvaili. 

Suomela muistuttaa, että vuohenputkellakin on monia sukulaiskasveja, joista osa on myrkyllisiä – jopa tappavan myrkyllisiä. Marttojen mukaan näköislajeista esimerkiksi hukanputki, myrkkykatko ja myrkkykeiso ovat erittäin myrkyllisiä.

Mitä muita villivihanneksia kannattaa nyt poimia? Mitä tarkoittavat jokaisen oikeudet, ja mistä kaikkialta villivihanneksia saa ja kannattaa poimia? Katso jutun yllä olevalta videolta!

Testaa myös  kotona Sami Tallbergin villiyrttisalaatti
 

Tuoreimmat aiheesta

Kasvikset