Maanantaista on meillä muotoutunut lohturuokapäivä. Runsaita makuja ilman ajatustakaan ravintoarvoista sun muusta. Yllättävän usein se kääntyy myös broileriruokien pariin.
Viime maanantaina silmään osui hyvältä kuulostava resepti intialaisesta voikanasta. Butter Chicken on punjabilaisesta keittiöstä kumpuava klassikko, joka kehitettiin Moti Mahal -raflassa Delhissä. Siitä liikkuu paljon erilaisia versioita, mutta perusjuju on mausteisessa jogurttimarinadissa maustunut kana, joka kypsennetään miedossa, tomaattisessa curry-voikastikkeessaa.
New York Timesin resepti oli niin pirun hyvä, etten lähtenyt säätämään sitä oikeastaan mitenkään. Tuntui suorastaan velvollisuudelta jakaa tämä ilosanoma teillekin. Supermaukas ruoka niin Intian helteisiin kuin Suomen talvipakkasiinkin.
VINKKI! Kanaa pitäisi marinoida useampi tunti, mutta itsellä se lepäsi vain reilun tunnin jääkaapissa ja hyvää tuli.
Intialainen voikana
6 hlölle Valmistuaika: 1 h 15 min + marinointi 1-24 h
Marinadi:
1,5 kg broilerin koipia
4 dl paksua kreikkalaista jogurttia
2 rkl sitruunan mehua
1,5 rkl kurkumaa
2 rkl garam masalaa
2 rkl juustokuminaa (eli jeeraa eli roomankumina) jauhettuna
Kastike:
150 voita
2 sipulia, hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
3 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl juustokuminan siemeniä
1 kanelitanko
2 tomaattia, palasteltuna
2 punaista chiliä (tai 1 jalapeno), hienonnettuna
suolaa
3,5 dl kanalientä
4 dl kermaa
1,5 tl tomaattipyreetä
3 rkl mantelirouhetta
0,5 punttia korianteria
basmatiriisiä
naan-leipää (resepti)
mango chutneya
Tee marinadi. Sekoita yhteen jogurtti, sitruunamehu, kurkuma, garam masala ja juustokumina. Levitä marinadi tasaisesti kanan päälle ja laita maustumaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai korkeintaan vuorokaudeksi.
Ota suuri paistinpannu ja sulata voi siinä keskilämmöllä, kunnes voi alkaa hiukan vaahdota. Lisää mukaan sipulit ja kuullota muutama minuutti. Lisää valkosipuli, inkivääri ja juustokuminan siemenet ja kypsennä, kunnes sipuleihin alkaa tulla väriä.
Lisää sekaan kanelitanko, tomaatit, chilit ja suolaa. Kypsennä n. 10 min, kunnes chilit alkavat pehmentyä.
Lisää mukaan kanankoivet marinadeineen ja kypsennä 5 min. Sekoita joukkoon kanaliemi. Kiehauta ja laske lämpöä matalalle ja anna hautua ilman kantta 30 min.
Sekoita joukkoon kerma ja tomaattipyree ja anna kanan kypsyä kypsäksi, 10-15 min.
Lisää mantelirouhe ja anna porista vielä 5 min. Tarjoile ja ripottele pinnalle korianterinlehtiä. Tarjoile basmatiriisin, naan-leivän ja mango chutneyn kera.