Yksi maailman parhaimmista ruoista: Tätä curryherkkua jokaisen tulisi maistaa ainakin kerran elämässään
Eteläthaimaalainen massaman curry ylsi CNN:n maailman parhaat ruoat -äänestyksessä sijalle kymmenen, eikä suotta. Tämä suomalaistenkin rakastama curry on erittäin aromaattinen ja sisältää runsaasti thaimaalaisesta keittiöstä tuttuja mausteita ja yrttejä.
Moni suomalainenkin on Thaimaan matkoillaan tutustunut yhteen paikallisen keittiön parhaista ruokalajeista, kermaisen mausteiseen massaman curryyn. Perinteisesti massaman valmistetaan broilerinlihaan, mutta voit korvata sen myös naudanlihalla, lampaalla tai kalkkunalla – tai tehdä kasvisversion!
Massaman curry tarjoillaan esimerkiksi riisin, naan-leivän tai rotin kanssa.
Massaman curryn maustetahnaa on saatavilla valmiina myös suomalaismarketeista, mutta tahnan valmistamista kannattaa ehdottomasti kokeilla joskus myös itse. Näin lopputulos on aromikkaampi!
Massaman curryn aineksia kannattaa lähteä metsästämään etnisistä liikkeistä, vaikka suurin osa tuotteista löytyy toki myös tavallisista, hyvinvarustelluista ruokakaupoista.
Jos et jaksa tehdä massaman currya kotona, kannattaa sitä käydä maistamassa thaimaalaisessa ravintolassa!
Massaman curry
Itse tehty currytahna:
(Tästä tahnasta riittää kahteen curryyn. Tahna säilyy jääkaapissa 2-3 viikkoa tai pakastimessa kuukauden verran)
6 kokonaisen kardemumman siemenet
1 tl juustokuminan siemeniä
5 mausteneilikkaa
1,5 tähtianista
1 tl kokonaisia valkopippureita
0,5 tl jauhettua kanelia
2 tl chilihiutaleita
2 rkl maapähkinäöljyä
25 g maapähkinöitä
5 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja karkeasti pilkottuna
5 kaffirlimetin lehteä, hienoksi pilkottuna
3,5 cm pala tuoretta galangalia, kuorittuna ja karkeasti pilkottuna
2 vartta sitruunaruohoa, ulommainen kerros poistettuna ja sisäosa hienoksi pilkottuna
1 tl katkaraputahnaa (shrimp paste)
2 rkl kalakastiketta
0,5 tl raastettua tai jauhettua muskottia
2 rkl palmusokeria
2 rkl kylmää vettä
Curry:
2 rkl öljyä
2 punasipulia, pilkottuna suikaleiksi
500 g broileria (rintafileitä, paistileikettä tai koipireisiä), 1,5 cm paloiksi pilkottuna
3 perunaa, kuorittuna ja 1,5 cm paloiksi pilkottuna
2 tulista, pientä linnunsilmächiliä
250 g kanalientä
200 g kookosmaitoa
2 tomaattia (mieluiten kaltattuna eli kuoret poistettuna), hienoksi pilkottuna
6 kaffirlimetin lehteä
2 rkl kalakastiketta
1,5 rkl palmusokeria
2 rkl soijakastiketta
1 limen mehu
Kourallinen thaibasilikaa
25 g paahdettuja maapähkinöitä, karkeasti pilkottuna
1. Tee massaman curry: Laita pieni paistinpannu liedelle ja kuumenna keskilämmöllä. Kun pannu on kuuma, lisää pannulle kardemumman siemenet, juustokuminan siemenet ja neilikat ja paahda pannulla 1-2 minuuttia.
2. Laita paahtuneet mausteet pannulta mortteliin ja jauha mahdollisimman hienoksi.
3. Kaada maustejauhe morttelista tehosekoittimeen ja lisää loput currytahnan ainekset. Sekoita tahnaksi.
4. Tee seuraavaksi curry: Kuumenna öljyä keskilämmöllä pannulla, lisää sipulit ja paista, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja kullanruskeita.
5. Nosta lieden lämpötilaa, siirrä sipulit pannun toiseen reunaan ja lisää pannulle broileripalat. Paista 2-3 minuuttia.
6. Lisää puolet valmistamastasi currytahnasta pannulle. Sekoita hyvin broilerin ja sipulien kanssa. Anna paistua 1-2 minuuttia.
7. Lisää pannulle perunat, chilit, kanaliemi, kookosmaito, tomaatit, kaffirlimetin lehdet, kalakastike, palmusokeri ja soijakastike. Sekoita hyvin ja anna seoksen kiehahtaa. Peitä sitten pannu kannella ja pienennä levyn lämpötilaa. Anna porista hiljalleen 12-15 minuuttia, kunnes kana on täysin kypsää. Lisää tarvittaessa kalakastiketta ja limeä, oman maun mukaan.
7. Lisää lopuksi joukkoon basilikanlehdet ja puolet maapähkinöistä. Laita massaman curry tarjolle pieniin annoskulhoihin ja koristele basilikalla, pilkotulla chilillä ja pähkinöillä. Tarjoile riisin kera!
Resepti: BBC
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa