Makaronilaatikko lienee suosituin suomalainen kotiruoka. Tässä sille vastine enemmän italialaisittain valmistettuna. Uponnee yhtä helposti lapsillekin.
Onkohan munamaito ainoa asia, joka tekee makaronilaatikosta suomalaisen ja vie samalla varsin kauaksi italialaisen keittiön pastavuoista? Tässä kompromissi, joka maistuu taatusti koko perheelle. Reseptin pohjan otin Delish-lehdestä, mutta muokkasin sitä hiukan.
PS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa (myös Stories) ja Twitterissä.
Italialainen makaronilaatikko
4-6 hlölle
500 g mieleistä lyhyttä pastaa
400 g sika-nautajauhelihaa
oliiviöljyä
1 iso sipuli, hienonnettuna
1 punainen paprika, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 annos marinara-kastiketta (resepti alla)
1 litra kanalientä
suolaa
mustapippuria
0,5 dl kuohukermaa
2 palloa mozzarellaa
lehtipersiljaa
Kuumenna iso kattila ja kaada pohjalle hiukan oliiviöljyä. Ruskista jauheliha. Lisää sekaan sipuli, paprika ja valkosipuli. Sekoita ja anna kypsyä muutama minuutti.
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Lisää kattilaan pasta ja sekoita. Kaada mukaan marinara-kastike ja kanaliemi. Mausta suolalla (aluksi esim. 2 rkl karkeaa merisuolaa) ja mustapippurilla. Kiehauta ja anna porista keskilämmöllä, kunnes neste on melkein kokonaan haihtunut. Kaada mukana kerma ja anna nesteen taas melkein haihtua loppuun. Revi toinen mozzarellapallo säikeiksi ja sekoita seokseen.
Kaada pastaseos uunivuokaan. Revi toinen mozzarellapallo säikeiksi ja asettele pastavuoan pinnalle.
Laita uuniin ja paahda 15 min. Ota uunista, ripottele pinnalle persiljaa ja tarjoile.
Marinara-kastike
1 tlk (400 g) mahdollisimman hyvää tomaattimurskaa
7 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1/2 dl oliiviöljyä
hitusen chilimurskaa
2 basilikanvartta lehtineen
1 tl suolaa
Kuumenna öljy kattilassa keskilämmöllä. Lisää valkosipulit ja kuullota niitä vajaa minuutti. Lisää chili- ja tomaattimurska. Mausta suolalla. Lisää mukaan basilikanvarret. Sekoita muutaman minuutin päästä. Anna poreilla hissukseen 15 min. Ota basilikanvarret pois. Tarkista maku.