Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Joko kokeilit? Kokit yhtä mieltä yhdestä makua parantavasta perunamuusiniksistä: "Kermaista, sileää ja täynnä makua"

Shutterstock
Julkaistu 04.05.2020 17:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Oletko tullut ajatelleeksi, että myös perunan kuoria voi hyödyntää muusia valmistaessa? Tunnettu australialaiskokki vinkkaa niksin, jonka avulla muusin maku paranee. Samaan valmistustapaan luottavat myös monet muut keittiöammattilaiset.

Keittiömestari Rob Nixon tunnetaan Australian omana Gordon Ramsayna. Nyt kokki jakaa kotikokeille yhden hyvän niksin, jolla pottumuusin saa nostettua seuraavalle tasolle. Niksistä kertoo muun muassa brittilehti The Sun. Nixonin mukaan perunan kuoria ei missään nimessä kannata heittää roskiin, vaan niitä voi hyödyntää muusia tehdessä.

Pestyjen perunoiden kuoret laitetaan kattilaan hautumaan maidon kanssa. Näin kuorista irtoaa makua maitoon, joka sitten sekoitetaan muusin joukkoon. Perunamuusin keittiömestari suosittelee tekemään perunapuristimen avulla. 

– Kermaista, sileää ja täynnä makua, Nixon kuvailee perunankuorimuusia.

Myös muut ammattilaiset suosittelevat

Kyseessä ei suinkaan ole mikään uusi keksintö, vaan myös muut kokit ovat jo aiemmin suositelleet perunankuorien hyödyntämistä. Monelle kotikokille vinkki voi silti olla tuore.

Suomalainen Michelin-kokki Hans Välimäki suositteli perunankuorimuusia jo vuonna 2014, kun sai kuulla huippukokki Heston Blumenthalin reseptistä. Välimäki ylisti reseptiä yhdessä elintarvikekehityksen tutkimusprofessori kanssa.

Anu Hopian

– Kokeilimme muusia sillä tavalla, että perunat pestiin ensin kuorineen, jonka jälkeen ne kuorittiin. Kuoriosa laitettiin maidon sekaan, joka lämmitettiin muusiin. Siitä irtoaa lisää hyvää perunan makua muusiin, Välimäki vinkkasi tuolloin.

– Perunankuoret tuovat muusiin selvästi voimakkaamman peruna-aromin. Makuun vaikuttaa toki myös perunankuoren laatu. Eli jos ne perunat on säilytetty hyvässä kellarissa ja niissä on hyvä tuoksu ja aromi, niin silloin myös muusiin tulee hyvä makua, Anu Hopia selvensi.

Viime kesänä myös keittiömestari Kimmo Käck puhui Ylen haastattelussa perunankuorien puolesta. Käck kertoi syövänsä perunat aina kuorineen.

– Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe. Perunan kuoren alapuolella on kaikki oleellinen. En kuori juuri mitään vihanneksia keittiössäni, jos ei ole ihan välttämätön pakko. Maku, vitamiinit ja hivenaineet ovat siinä kuoressa ja heti sen alla, keittiömestari Käck sanoi Ylen haastattelussa. 

Lue myös: Kari Aihinen kertoo, miten perunat kuuluu oikeasti keittää – ethän sorru yleiseen vesivirheeseen?

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Teetkö perunamuusin näin? Ruotsalaisasiantuntija: "Se voi olla riskialtista"Kannattaako perunoita oikeasti kuoria? Näin sanovat asiantuntijat pottujen popsimisesta kuorineen päivineenNiksi perunamuusin valmistamiseen – ruokatoimittajakin suosittelee: "Lyhyessä ajassa ja vähemmällä tiskillä"Toimittaja lisäsi perunamuusin joukkoon yhden ainesosan – ei enää paluuta vanhaan: "Niin paljon maukkaampaa"Joko olet kokeillut nerokasta kikkaa? Sannan niksi täydelliseen perunamuusiin: "Voitteko kuvitella, että muusin voi tehdä näin?"Yle: Suomalainen huippukokki suosittelee syömään perunat aina kuorineen: "Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe"
RuokaPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 16:44
    Jouluruoka

    Luulitko näitä joulun herkuiksi? Totuus paljastuu kaupan hyllyllä

  • 11:32
    Jouluruoka

    Kuinka nopeasti joulukinkku sulaa jääkaapissa?

  • Eilen17:44
    Jouluruoka

    Piparit airfryerissa – superhelppo ohje!

  • Eilen09:04
    Joulukinkku

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Martat: Tämä on ehdoton takaraja

  • 13.12.17:32
    Leipä

    Vappu Pimiän saaristolaisleipä on hitti: "Maailman helpoin tehdä"