Kannattaako perunoita oikeasti kuoria? Näin sanovat asiantuntijat pottujen popsimisesta kuorineen päivineen

shutterstock_219029713
Onko perunoita pakko kuoria, vai voiko ne popsia kuorineen? Shutterstock

Onko perunoita pakko kuoria? Voiko minkä tahansa perunan kuoria syödä? Perunan teemaviikolla nostetaan pottu puheenaiheeksi ja vinkataan parhaita ruokaohjeita suomalaisten rakastamasta raaka-aineesta.

Tällä viikolla vietetään kansallista perunan teemaviikkoa. MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin alkuviikosta kotimaisen perunan huonosta varastotilanteesta. Kysyimme Luonnonvarakeskus Luken yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkoselta, voiko peruna loppua kaupoista kevään aikana. Lisäksi jaoimme ohjeen erinomaisiin paistettuihin perunoihin.

Nyt pureudumme hieman perunafaktoihin. Monen suomalaisen ruoanlaittorutiineihin kuuluu olennaisena osana perunoiden kuoriminen. Kun pottuja valmistaa kilokaupalla esimerkiksi muusia varten, voi kuoriminen olla raastavan työlästä puuhaa. Onko perunoita siis oikeasti pakko edes kuoria?

Voiko perunat syödä kuorineen?

Huippuravintoloissa työskennellyt keittiömestari Kimmo Käck kertoi Ylen haastattelussa vuonna 2019 syövänsä perunat aina mieluiten kuorineen.

– Mielestäni kuoriminen ylipäätänsä on virhe. Perunan kuoren alapuolella on kaikki oleellinen. En kuori juuri mitään vihanneksia keittiössäni, jos ei ole ihan välttämätön pakko. Maku, vitamiinit ja hivenaineet ovat siinä kuoressa ja heti sen alla, Käck muistutti Ylen haastattelussa. 

Varhaisperunoiden lisäksi myös talviperunat voi toden totta popsia kuorineen, kunhan pesee ja harjaa ne hyvin ennen niiden valmistamista ruoaksi.

Perunankuoret sisältävät C-vitamiinia, joten kuorien poistaminen eliminoi myös yhden oleellisen terveyshyödyn. Perunankuorissa voi toki esiintyä jonkin verran haitta-aineita, mutta ne eivät ole aikuiselle ihmisille vaarallisia. Lapsille perunat kannattaa varmuuden vuoksi kuoria. 

Ruokaviraston ylitarkastaja Sanna Viljakainen kommentoi vuonna 2018 Kotiliedelle, että perunoita ei todella tarvitse kuoria, jos ei halua. Perunoissa voi olla kasvinsuojeluainejäämiä, mutta niiden enimmäismäärät on asetettu niin, että pottuja on turvallista syödä myös kuorineen. 

– Jos kuluttaja haluaa minimoida kasvinsuojeluainejäämien saantia tai kuoret tuntuvat epämiellyttäviltä, ne voi tietenkin kuoria. Tällöin tosin kuorii pois myös paljon arvokkaita ravintoaineita, Viljakainen totesi.

Jos kuorit perunat, muista hyödyntää kuoret

Jos perunat kuitenkin syystä tai toisesta päättää kuoria, ei kuoria kannata heittää roskiin. Perunankuoria voi nimittäin hyödyntää ruoanlaitossa tai jopa syödä ne sellaisenaan paistettuna.

Keittiömestari Hans Välimäki on aiemmin kertonut hyödyntävänsä perunankuoria muusin valmistuksessa.

– Kokeilimme muusia sillä tavalla, että perunat pestiin ensin kuorineen, jonka jälkeen ne kuorittiin. Kuoriosa laitettiin maidon sekaan, joka lämmitettiin muusiin. Siitä irtoaa lisää hyvää perunan makua muusiin, Välimäki vinkkasi. 

Samaa tekniikkaa on suositellut myös keittiömestari Sasu Laukkonen.

– Perunan maustahan todella iso osa on siinä kuoressa. Pestyt perunankuoret kannattaa laittaa lillumaan sinne kerma-voi-maitoseokseen ja keittää niiden maun sinne nesteeseen.

Lähteet: Yle, Kotiliesi, Ruokavirasto

Katso myös video: Näin paras pottumuusi valmistuu Kari Aihisen mukaan

Parasta perunamuusia ikinä? Testaa yllättävä muusiniksi 1:13
Testasimme Kari Aihisen ylistämän tekniikan perunamuusin valmistukseen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!