Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Makaronilaatikko muuttuu epäterveelliseksi, jos teet sen näin – Hanna Partanen muistuttaa ruoanlaiton sudenkuopista

9:33img
KATSO VIDEO: Näin kotiruoasta saa terveellisempää ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan.
Julkaistu 24.08.2023 18:44

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kotiruoasta saa helposti perusterveellistä, jos pitää mielessä muutaman ohjenuoran.

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vieraili elokuussa Huomenta Suomessa puhumassa suomalaisten ruokavaliosta sekä terveellisemmästä kotiruoasta. Partasen tuoreessa Pienin muutoksin parempaa – helpot arjen reseptit -teoksessa (Readme 2023) annetaan käytännön vinkkejä muun muassa kuidunsaannin lisäämiseen sekä ruokavalion rasvan laadun parantamiseen.

Partanen muistutti lähetyksessä, että kasviksiksi lautaselle kannattaa ehdottomasti valita muutakin kuin kurkkua, tomaattia ja salaattia.

Lue myös: Syötkö kurkkua, tomaattia ja salaattia? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen varoittaa terveysmokasta

Makaronilaatikko muuttuu huomaamatta rasvapommiksi

Suomalaiseen ruokavalioon kuuluu ravitsemusterapeutin mukaan onneksi terveellisiä kotiruokia, kuten esimerkiksi kasviksia pursuavaa kaalilaatikkoa tai kaalipataa. Perinteinen makaronilaatikkokin voidaan mieltää perusterveelliseksi kotiruoaksi, kunhan raaka-aineiden kanssa ollaan tarkkana.

Partanen sanoo, että hifistelykulttuuri on johtanut suositun ruokalajin epäterveellistymiseen. 

Lue myös: Satu sujautti makaronilaatikkoon lastensa inhoaman ainesosan – söivät hyvällä halulla kaiken

– Jotkut saattavat hifistellä ja laittaa juustoraastetta päälle, tai tehdä makaronilaatikon kolmen juuston kermaan munamaidon sijaan. Sitten tyydyttyneen kovan rasvan määrä nousee aika lailla ja perusterveellisestä kotiruoasta ei välttämättä tulekaan enää niin terveellistä, Partanen muistuttaa.

Kuidun saantia voi lisätä tekemällä makaronilaatikon täysjyväpastasta. Makaronilaatikkoon voi myös helposti upottaa kasviksia. 

Lue myös: Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille: "Ei kannata unohtaa"

Pizzaan enemmän kasviksia

Herkuttelu silloin tällöin on tietysti sallittua. Jos herkkuruokia tulee syötyä vähän turhan usein, on hyvä miettiä myös vaikka pizzaa tehdessä raaka-aineita hieman tarkemmin.

Esimerkiksi pepperonissa on paljon kovaa rasvaa sekä suolaa. Partanen suosittelee valitsemaan pizzan täytteeksi enemmän kasviksia ja vähentämään juuston määrää. 

Paljonko leivässä tai pastassa tulisi vähintään olla kuitua? Miten lounasravintolassa saa syötyä terveellisesti? Katso yllä olevalta videolta Hanna Partasen haastattelu.

Lue myös: Viimeinkin! Myllyn Paras antoi arvion, milloin makaronit palaavat kauppoihin

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Katso myös video:  Asiantuntija vinkkaa edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille.

1:15img

Näitä ei asiantuntijan mukaan kannata unohtaa.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka