Rakastan filotaikinaa, mutta sitä tulee tehtyä aivan liian harvoin. Tässä hauska tapa kätkeä kala ja lisuke yhteisen kuoren alle. Kylkeen salaattia ja mielenkiintoinen annos on valmis. Melko simppeli ruoka, joka toimii niin arkeen kuin juhlaan.
Filotaikinarulla sulaa jääkaapissa yön yli ja kolmessa tunnissa huoneenlämmössä. Huono puoli on se, että lopuille arkeille joutuu keksimään muuta kokattavaa. Laitan vinkkejä tulemaan myöhemmin.
HUOM! Laitoin kääreeseen turskaa, mutta homma toimii monenlaisilla kaloilla. Myöskään lisukekasviksilla ei ole hirveästi väliä. Mikä nyt sattuu mielestäsi sopimaan kalan kanssa. Tähänkin laitoin kaikkea, mitä jääkaapista löytyi. Loistava tapa hyödyntää tähteitä!
Kalaa ja kasviksia filotaikinakuoressa
4 hlölle
150-200 g valkolihaista kalaa per syöjä (esim. turskaa, kuhaa)
50 g voita
2 porkkanaa
1 sipuli, hienonnettuna
kourallinen pinaattia
1 tl jauhettua kuminaa
4 filotaikinalevyä
oliiviöljyä
4 tl dijonsinappia
seesaminsiemeniä
suolaa
mustapippuria
Pilko porkkana ohuiksi, muutaman sentin mittaisiksi tikuiksi. Leikkaa kala annospaloiksi, jos tarpeen. Kuivaa palat kauttaaltaan talouspaperilla. Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja sulata voi. Lisää kasvikset ja paista niitä 3-4 minuuttia (pinaatti viimeisen parin minuutin aikana) ja mausta suolalla, pippurilla ja kuminalla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Levitä yksi filotaikina-arkki kerrallaan ja voitele se oliiviöljyllä. Aseta kalapala keskelle arkkia, mausta se suolalla ja pippurilla ja voitele sinapilla. Lisää neljännes kasviksista kalan päälle. Taittele taikina paketiksi. Voitele pinta öljyllä. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Laita käärö leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Tee sama muille kaloille ja kasviksille.
Paista kääryleisiin kaunis, kullanruskea väri 7-8 minuutissa. Tarjoile salaatin kera.