Oletko sinä jo kuullut gheestä eli kirkastetusta voista? Gheen nimeen vannovat monet huippukokit ja rasva on yleistymässä kovaa vauhtia myös kotikeittiöissä.
Tuore Bon Appetit -lehti kertoo, miksi kokit kokkaavat nyt kirkastetulla voilla ja miksi myös sinun pitäisi tehdä niin.
Kirkastettu voi on 100%:n voiöljy, joka ei sisällä maitoproteiinia, vettä, suolaa eikä laktoosia. 100 grammaa kirkastettua voita sisältää energiaa 3700 kJ/ 900 kcal ja 100 grammaa rasvaa. Siinä ei ole lainkaan proteiineja eikä hiilihydraatteja.
Ghee on jo yli tuhat vuotta vanha keksintö Intiasta, jossa lämpimän ilmaston vuoksi tarvittiin tavallista voita säilyvämpää rasvaa. Ghee on kirjaimellisesti kirkastettua voita, josta keitetään pois maitoproteiinit. Lopputuloksena saadaan pähkinäinen ja täyteläinen maku. Ilman maitoproteiinia, voi säilyy myös lämpimissä olosuhteissa mainiosti. Muun muassa Arla on tuonut markkinoille oman kirkastetun voinsa, jota voi säilyttää kotona huoneenlämmössä. Ghee on myös tärkeä osa intialaista ayurveda-kulttuuria.
Näin valmistuu kirkastettu voi:
Kirkastettu valmistetaan sulattamalla voi ensin kattilassa, jonka jälkeen sen annetaan seisoa muutaman minuutin. Tämän jälkeen sulan voin pinnalta kuoritaan vaahto pois ja kirkas voi kaadetaan erilliseen astiaan. Kattilan pohjalle jää sakkaa, joka sekin poistetaan. Laita kirkas voisula vielä kertaalleen hiljalleen kiehumaan 5-10 minuutiksi ja toista vaahdon sekä sakan poisto. Lopputuloksena saat kirkastettua voita.
– Kirkastettu voi eli ghee valmistetaan poistamalla voista maidon proteiini ja vesi. Jäljelle jää tällöin puhdas laktoositon voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja. Kirkastettu voi on erinomainen apu kaikessa paistamisessa. Sillä saa aikaan kauniin kullanruskean paistopinnan ja mehukkaan lopputuloksen, Arlalta kerrotaan.
Miksi kirkastettu voi on parempaa?
Mikä gheestä tekee sitten erityisen keittiössä? Kokkien mukaan sen hyödyt piilevät maussa, monikäyttöisyydessä sekä kyvyssä kestää korkeita kuumennuslämpötiloja.
– Oliiviöljystä tulee kitkerää, rypsiöljy puolestaan ei muuta makuaan paistuessaan. Mutta jos käytät kirkastettua voita ja laitat sitä pannulle ennen kuin heität sekaan sipulit ja valkosipulit, se antaa ruoalle hieman pähkinäisemmän ja rikkaamman maun. Se tuo ruokaan syvyyttä, kokki Charlie Yusta ylistää.
Kirkastetun voin nimeen vannovat myös muun muassa paleoruokavaliota noudattavat, jotka käyttävät gheetä esimerkiksi kahviin. Kirkastetun voin väitetään jopa auttavan kehoa sulattamaan proteiinia tehokkaammin. Se antaa ruoille ja ruomille kermaisuutta ilman laktoosia.
Näin valmistuu aito ghee:
Ayurveda-terveyskonsultti Ossi Viljakainen kertoo Valion sivuilla:
– Gheessä voita keitetään niin kauan, että proteiini goaguloituu ja kokkaroituu, ja maitosokeri karamellisoituu kiinteäksi sekoittuen yhdessä maitohapon kanssa pohjalle laskeutuvaksi sakeaksi sakaksi. Kun täysin kiehunut ghee on valmis, muodostuu vaahdon reunaan aavistuksen verran toffeen ruskeaa väriä. Tämä on merkkinä siitä, että kaikki vesi on haihtunut, ja voiöljyn lämpötila on alkanut kohoamaan yli 100°C:n. Kattila otetaan pois liedeltä, ja suodatetaan pieniin lasipurkkeihin, jotka suljetaan kansilla ilmatiiviisti. Tämä oikea ghee säilyy valolta suojattuna hyvin pitkiä aikoja, ja on täysin laktoositonta.
Lähde: Bonappetit, Arla, Valio
***
0:47