Unohtuiko vispikerma? Kokkiopettaja neuvoo, miten teet täysmaidosta kermavaahtoa – salaisuus piilee yhdessä ainesosassa
Yleisesti ajatellaan, ettei kermavaahtoa voi valmistaa muusta kuin kermasta, jossa on korkea rasvapitoisuus – kuten kuohu- tai vispikermasta. Food52 löysi kuitenkin tavan, jolla kermavaahtoa saa valmistettua myös vähärasvaisemmista maitotuotteista.
Videolla selkeät ohjeet helppotekoiseen ja maistuvaan Kinder-kakkuun! Testaa Kati "Hellapoliisi" Jaakosen reseptiä.
Täysmaidossa on rasvaa yleensä kolmesta viiteen prosenttia, kun taas esimerkiksi kuohu- ja vispikermoissa rasvaa on 35-40 prosenttia.
Ruokakirjailija Harold McGeen mukaan korkea rasvapitoisuus on välttämätöntä, jotta kermavaahdosta tulee kuohkeaa. Rasvan ansiosta kerma vaahtoutuu paremmin. On ikävä tilanne, jos leipomisen aikana huomaa, ettei kaapista löydykään kermavaahtoon soveltuvaa kermaa.
Food52-sivuston mukaan kermavaahtoa voi kuitenkin valmistaa myös täysmaidosta. Se vaatii kuitenkin joitain muutoksia perinteiseen kermavaahdon reseptiin. Näiden kolmen askeleen onnistut!
1. Käytä liivatetta
Saadaksesi noin seitsemän desilitraa kermavaahtoa, tarvitaan aluksi noin 1,20 desilitraa täysmaitoa sekä kolme teelusikallista liivatejauhetta, suosittelee The Culinary Institute of America -kokkikoulussa opettava Steven Isaac.
Liivate tekee maidosta paksumpaa ja auttaa sitä ylläpitämään volyyminsa vispilöinnin jälkeen. Kaada liivatejauhe maitoon ja anna sen turvota muutama minuutti. Lämmitä seosta sen jälkeen mikrossa viiden sekunnin sykleissä, kunnes se on läpikuultavaa ja nestemäistä.
2. Lisää maitoa
Lisää seokseen noin 3,55 desilitraa kylmää täysmaitoa. Sekoita seos hyvin ja anna jäähtyä jääkaapissa tunnin verran.
3. Vispaa
Kun seos on jäähtynyt, makeuta se makusi mukaan. Sen jälkeen seos vispataan. Voit käyttää sähkövispilää tai vispata perinteisellä vispilällä. Vispaa, kunnes maidosta tulee paksua ja siihen jää kokeiltaessa huippuja.
Miten on, onnistuitko?
Lähde: Food52
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"